BlackBerry Style 9670: jedinečné véčko je venku

1

Již minulý týden bylo u operátora Sprint představeno véčko BlackBerry Style 9670, nástupce zatím jediného véčkového modelu společnosti RIM, BlackBerry Pearl Flip 8200. Novinka nabídne pro výrobce netypickou konstrukci, plnohodnotnou qwerty klávesnici, operační systém BlackBerry 6 a také odlišné barevné variace.

Americký operátor Sprint provozuje síť běžící na technologii CDMA. BlackBerry® Style 9670 je tak první CDMA zařízení s operačním systémem BlackBerry 6. Ovšem je zde i jedna dobrá zpráva pro našince - GSM verze je již v testování.

Zavřený telefon má velmi celistvý design připomínající oblázek. Možná bychom mohli vzpomenout na Motorola U9. Ano, jistá podobnost zde je. V zavřeném stavu jsou rozměry 96 x 60 x 18,5 mm, je tedy trochu tlustší než je dnes zvykem. To je ovšem daň za véčkovou konstrukci. V otevřeném stavu nám nabude na výšce a celkové rozměry pak jsou 175,5 x 60 x 18,5 mm. Hmotnost činí 133 gramů.

BlackBerry Style 9670 je vybaven dvěma displeji, jak je u véčkových telefonů zvykem. Vnější displej nabízí rozlišení QVGA (320 x 240 px) a úhlopříčku 2". Vnitřní displej je o něco větší, úhlopříčka činí 2,7" a rozlišení atypických 360 x 400 px. Přes vnější displej můžeme kontrolovat události a provádět základní úkony jako je čtení zpráv. Ovládání zajišťují postranní tlačítka. Vnitřní displej pak zobrazuje vše, co nabízí použitý operační systém - nejnovější BlackBerry 6.

Levý bok přístroje nabízí jedno tlačítko defaultně nastavené na hlasové ovládání, nad ním pak otvor microUSB konektoru a dále 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Na pravém boku nalezneme dohromady tři tlačítka - spoušť fotoaparátu a kolébkové tlačítko na ovládání hlasitosti. Právě přes tato tři tlačítka probíhá ovládání zařízení v zavřeném stavu.

Po otevření přístroje se ukáže již zmíněný vnitřní displej, ale hlavně plnohodnotná QWERTY klávesnice, bez které by to snad ani nebylo BlackBerry. Velikost samotné klávesnice je srovnatelná s modelem Bold 9700, stejně tak tvar tlačítek. Trochu nezvykle působí pouze čtveřice kláves po displejem - příjem a ukončení hovoru, tlačítko zpět a tlačítko pro vyvolání nabídky. Výška bloku těchto tlačítek je trochu větší než jsme u BlackBerry zvyklí. Mezi těmito tlačítky nalezneme ještě hlavní ovládací prvek - optický trackpad.

BlackBerry Style 9670 bude k dostání i ve fialové variantě

Díky operačnímu systému BlackBerry 6 si můžeme užívat aplikací, které můžeme stáhnout jak na oficiálním obchodě AppWorld, tak i z jiných zdrojů. Fotoaparát nabízí rozlišení 5 Mpx a sekunduje mu LED blesk. K dispozici je autofocus, stabilizátor obrazu nebo rozpoznání obličeje - tedy stejné funkce jaké nabízí BlackBerry® Torch 9800. Video dokáže nahrávat v rozlišení VGA s frekvencí 25 snímků za sekundu.

Procesor běží na frekvenci 624 MHz a jedná se o stejný procesor jaký nalezneme u ostatních dnešních BlackBerry. Paměti je také dostatek. Paměť ROM i RAM obdržela do vínku shodně 512 MB a v balení dostanete navíc 8GB paměťovou kartu. Zařízení pak zvládne paměťové karty microSDHC až do kapacity 32 GB.

Nalezneme zde také WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth v2.1 a asistovanou GPS (A-GPS). Jelikož jsou zatím známy pouze parametry CDMA verze, nedokážeme zatím říct, jak to bude s podporou sítí GSM a 3G. Respektive 3G bude přítomno zcela určitě, frekvence však zatím neznáme.

K dispozici bude nové BlackBerry® Style 9670 u operátora Sprint za cenu $99 při dvouletém úvazku od začátku listopadu. K dispozici bude také fialová verze, jak můžete vidět na obrázcích. Bohužel termín oficiálního uvedení na český trh je neznámý. Vzhledem k vlažnému přístupu našich operátorů však odhadujeme spíše na 2.čtvrtletí 2011.

Technické parametry

Rozměry96 x 60 x 18.5 mm zavřené, 175,5 x 60 x 18,5 mm otevřené
Hmotnost133 gramů
Konstrukce klasická
Sítě zatím známo pouze CDMA/EVDO Rev A
Displej Vnitřní: aktivní TFT LCD, 2,7", 400x360 px Vnější: aktivní TFT LCD, 2", QVGA (320x240 px)
Paměť512 MB RAM, 512 MB ROM, 8GB microSD paměťová karta v balení
Operační systém BlackBerry 6
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, budíky, webový prohlížeč, čtečka office dokumentů, univerzální vyhledávání,
Multimédiahudební přehrávač, 3,5 mm jack konektor, Multimediální přehrávač: Audio - MP3, MIDI, AMR-NB, AAC/ AAC+/ eAAC+ a WMA, Video - MPEG4 Part 2 Simple Profile, H.263 a WMV
Fotoaparát5 Mpx, auto-focus, LED blesk
Navigace GPSintegrované A-GPS, BlackBerry Maps
Datové funkcemicroUSB konektor, Bluetooth v2.1 + EDR (A2DP/AVCRP), GPRS, EDGE, HSPA, UMTS, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Baterie a výdrž 1150 mAh
Pohotovostní stav: až 10,5 dne; Hovor: až 4,5 hodiny; Přehrávání hudby: až 14 hodin
Cena a dostupnost Listopad 2010, cena zatím neznámá