Archos Sense 55S v redakci: slušný poměr ceny a výkonu, navíc s tenkými rámečky

5
Archos Sense 55S v redakci: slušný poměr ceny a výkonu, navíc s tenkými rámečky
  • Do redakce nám dorazil poměrně zajímavý zástupce francouzské značky Archos
  • Model Sense 55S se chlubí příjemnou výbavou a tenkými rámečky
  • Narazili jsme ale i na pár ústupků, které jsou podmíněné cenou pod hranicí 5 tisíc korun

Móda bezrámečkových smartphonů se postupně prolíná i do nižší střední třídy, důkazem budiž například model MIX od Doogee, který jsme pro vás otestovali již loni. Dalším podobným telefonem je Sense 55S od francouzské značky Archos, která se soustředí na smartphony s příjemným poměrem ceny a výkonu. Model Sense 55S možná stojí o trochu více než telefony s podobnou funkční výbavou, avšak zde se připlácí za bezrámečkový displej. Tedy, alespoň ze třech stran.

Archos Sense 55S

Design a konstrukce: příjemný na dotek

I ve střední třídě se stává standardem tělo tvořené převážně kovovými materiály, případně sklem z obou stran. Archos Sense 55S tomuto trendu naproti nejde, zadní i boční část je tvořena plastem, který je potažen velice příjemným soft-touch materiálem. Na dotek je tak konstrukce velice příjemná a co je hlavní, uplývání otisků prstů se eliminovalo na minimum. Stejně tak potěší, že díky pogumované konstrukci nemá Sense 55S tendenci vyklouzávat z ruky. Kdyby Archos nasadil kovové materiály alespoň na boční rámeček, byli bychom maximálně spokojeni.

Hlavní dominantou celého smartphonu však samozřejmě není soft-touch materiál zadního krytu, ale displej s 5,5palcovou úhlopříčkou. Zobrazovač je ze třech stran téměř bezrámečkový, i tak se Archosu povedlo vměstnat sluchátko pro hovor do miniaturní části nad panelem podobně, jako je tomu u modelu Mi MIX 2.

Archos Sense 55S

Spodní brada je na dnešní poměry opravdu markantní a bohužel se kromě čočky selfie fotoaparátu v pravém dolním rohu Archosu nepovedlo dosadit nic navíc, tedy například kapacitní tlačítka, která by zde měla více než dost místa. Oceňujeme však, že se výrobce neuchýlil ke kroku vyplnit prázdné místo obrovským logem či nápisem – takto působí přední část celistvým dojmem. Sklo displeje je příjemně zaoblené, jedná se o 2,5D zaoblení. Přítomna je i kvalitní oleofobní vrstva, po které prst krásně klouže. Díky převážně tenkým rámečkům displeje lze ovládání zajistit i jednou rukou.

Poněkud nešťastně umístění zvolil Archos pro tlačítko zámku obrazovky – nachází se totiž až nad tlačítkem pro regulaci hlasitosti a navíc je poměrně malé a blízko. Často budete místo zámku mačkat tlačítko pro zvýšení hlasitosti. Dobré je alespoň to, že obě tlačítka mají perfektní zdvih i zpětnou vazbu.

Displej: nezklamal

Jak už víme, displej nabídne úhlopříčku 5,5 palce a nasazeno bylo Full HD rozlišení. Panel pochází od známé značky Sharp, technologie IPS je v této cenové třídě standardem. Pozorovací úhly jsou více než slušné, na danou cenovou kategorii se jedná o příjemný nadstandard. Maximální jas by mohl být o trochu lepší, i na přímém slunci však přečtete veškeré informace. Papírová hodnota 540 cd/cm² je však na první pohled líbivější než skutečnost. Barvy displeje nejsou přehnaně saturované, milovníky „omalovánek“ zobrazovač nenadchne. Celé prostředí systému Android kopíruje téměř čistou podobu referenčních smartphonů, ani zde se tak křiklavých barev nedočkáte.

Archos Sense 55S

I když displej na produktových fotografií vypadá, jako by měl zaoblené rohy, Archos toho docílil zkosením rámečku nad displejem. Na první pohled nejde o žádnou tragédii, někde se zkrátka ušetřit muselo. Celkově máme z panelu dobrý dojem a tři bezrámečkové strany působí ve střední třídě velice osvěžujícím dojmem.

Výkon: nespěchá

Archos Sense 55S je osazen čtyřjádrovým procesorem MediaTek MTK6737T s taktem 1,44 GHz, jemuž sekunduje grafický akcelerátor Mali-T720MP2 s taktem 600 MHz. Interní paměť má kapacitu 16 GB a rozšířit ji lze slotem pro karty microSD až do velikosti 256 GB. Zklame nižší RAM o velikosti 2 GB, což je na dnešní dobu nezbytné minimum. Běžný chod zvládá Archos s přehledem, na náročné 3D hry to však nebude. Alespoň, že animací je v systému minimum a ty, co jsou přítomny, fungují bez záseku.

Benefity navíc: čtečka a duální fotoaparát

Mezi benefity Archosu Sense 55S patří například čtečka otisků prstů na zadní straně. Její umístění je vcelku standardní, avšak prst vždy sklouzne o trochu výš, než je samotná čočka, což je zapříčiněné úchopem „pod bradou“. Autorizace probíhá i při pohaslém displeji a odemknutí je velmi svižné, zhruba během jedné vteřiny. Úspěšná autorizace je doprovázena jemnou vibrací, pokud se otisk rozpoznat nepodaří, čtečka zavibruje dvakrát.

Archos Sense 55S

Archos se pyšní také duálním fotoaparátem, kdy oba snímače disponují rozlišením 8 Mpx. Primární snímač pochází z dílen Sony a jedná se o model IXM219, výrobce druhého snímače Archos neuvádí. Nicméně snímač je oproti některé čínské konkurenci opravdu reálný – nejde pouze o iluzi. Využijete ho při širším záběru, fotografie se však lehce deformuje efektem rybího oka, ne však tak markantně, jako to dělají specializované čočky. Díky tomu se do záběru vejde více, typicky se takový režim vyplatí při focení skupin. Kvalita výsledných snímků je spíše průměrná, špatné jsou fotografie především v interiéru a za zhoršeného osvětlení. Selfie kamera s rozlišením 5 Mpx dostačuje pro sdílení na sociálních sítích.

Archos Sense 55S

Archosu nechybí Bluetooth LE 4.1, LTE včetně všech tuzemských pásem (včetně 800 MHz), GPS a FM rádio. Baterie poskytne kapacitu 3 000 mAh, avšak na hodnocení výdrže je ještě brzy. Potěší, že nabíjení je poměrně svižné a probíhá skrze moderní USB-C konektor. A ano, nechybí ani standardní 3,5mm jack, který se bez problémů vešel do těla „tenkého“ 8 milimetrů.

Archos Sense 55S

Rozměry142,5 × 74,2 × 8 mm, 130 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,44 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:24 hodin

Ptejte se

Archos Sense 55S v redakci dále testujeme, ptejte se na to, co vás zajímá a my vám odpovědi přichystáme do blížící se recenze.

Diskuze ke článku
Martin
navíc s tenkými rámečky: si děláte srandu? a co ta hnusně velká brada to je tenké jo? :-D to i doogee mix je na tom ve všem lépe.
Blue Sun
Blue Sun
Design by se dal překousnout, ale MTK 6737 je přežitek ve všech verzích.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze