Archos Sense 55S
recenze

Archos Sense 55S

Trendový a za rozumnou cenu
3

Pokud nevyžadujete světoznámé značky, které mnohdy nenabídnou tak výhodný poměr ceny a výkonu, možná se vám zalíbí počin značky Archos s francouzskými kořeny. Model Sense 55S nabídne tenké rámečky, slušnou baterii a velice slušnou konektivitu. Bohužel se to ale neobešlo bez nedostatků.

I když značka Archos nepatří na tuzemském trhu mezi přeborníky a kdoví jak nejsou známé ani její smartphony, v zahraničí si vede skvěle. Pochází z Francie, kde se chlubí slušným zastoupením na trhu. Archos má v nabídce originální i méně originální smartphony, vzhledem k rozumně nastaveným cenovkám však můžeme protentokrát přimhouřit oko.

Archos Sense 55S

Do redakce se nám dostal vcelku zajímavý model Sense 55S, který spíše než funkční výbavou útočí trendy designem s displejem s tenkými rámečky, tedy alespoň ze tří stran. I když se design nemusí zamlouvat každému, Archos ctí, že se nesnažil dosadit nekvalitní, ač na první pohled do tabulky „luxusnější“ materiály, například kov. Archos je valně plastový a nestydí se za to. Otázka zní jasně: dokáže si Sense 55S najít v záplavě konkurenčních modelů svoji cestu, nebo sklouzne k dalším modelům, které jsou na trhu jen „do počtu“?

Archos Sense 55S

Rozměry142,5 × 74,2 × 8 mm, 130 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,44 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:24 hodin

Obsah balení: fólie nechybí a Archos ví proč

V základní krabičce najdete kromě samotného telefonu ještě synchronizační a zároveň nabíjecí USB kabel s USB-C koncovkou, adaptér do elektrické sítě a nechybí ani základní špuntový headset. V balení dále naleznete sponu pro vyjmutí SIM karty a fólii na displej, která se, jak se dočtete níže, bude hodit. Samozřejmost pak představuje základní dokumentace včetně českého překladu.

Archos Sense 55S

Konstrukční zpracování: za plast se netřeba stydět

Kupujete si telefon i kvůli designu? Pokud zní vaše odpověď: „ne“, patříte mezi výjimky. I ve střední třídě se stává standardem tělo tvořené převážně kovovými materiály, případně sklem z obou stran. Archos Sense 55S tomuto trendu naproti nejde, zadní i boční část tvoří plast s velice příjemným soft-touch povrchem. Na dotek je tak konstrukce velice příjemná a co je hlavní, uplývání otisků prstů se eliminovalo na minimum. Horší je to s mastnotou.

Archos Sense 55S

Potěší, že díky pogumované konstrukci nemá Sense 55S tendenci vyklouzávat z ruky. Kdyby Archos nasadil kovové materiály alespoň na boční rámeček, byli bychom maximálně spokojeni, takto jde o slušný nadstandard.

Hlavní dominantou celého smartphonu však samozřejmě není zadní kryt, ale displej s 5,5palcovou úhlopříčkou. Zobrazovač je ze tří stran téměř bezrámečkový, i tak se Archosu povedlo vměstnat sluchátko pro hovor do miniaturní části nad panelem, podobně jako je tomu u modelu Mi MIX 2. Bezrámečkovost je velkým trendem, Archos mu jde se svým modelem naproti. Sklo displeje je příjemně zaoblené. Přítomna je i kvalitní oleofobní vrstva, po které prst krásně klouže. Díky převážně tenkým rámečkům displeje lze ovládání zajistit i jednou rukou.

Brada je na dnešní poměry opravdu markantní a bohužel se kromě čočky selfie fotoaparátu v pravém dolním rohu Archosu nepovedlo dosadit nic navíc, tedy například kapacitní tlačítka, která by zde měla více než dost místa. Oceňujeme však, že se výrobce neuchýlil ke kroku vyplnit prázdné místo obrovským logem či nápisem – takto působí přední část celistvým dojmem.

Zobrazovač je ze tří stran téměř bezrámečkový.

Poněkud nešťastné umístění zvolil Archos pro tlačítko zámku obrazovky. Nachází se totiž až nad tlačítkem pro regulaci hlasitosti a navíc je poměrně malé a blízko – často budete místo zámku mačkat tlačítko pro zvýšení hlasitosti. Nebudeme však jen kritizovat, potěší alespoň to, že obě tlačítka mají perfektní zdvih i zpětnou vazbu, s čímž mají častokrát problém i mnohem dražší kusy. Na opačné straně se nachází pouze šuplíček, kam lze umístit jednu microSIM kartu a jednu nanoSIM kartu. Místo druhé SIMky pak lze použít paměťovou microSD kartu.

Spodní hrana hostí průduch reproduktoru a konektoru pro nabíjení/synchronizaci. Zde výrobce chválíme za nasazení USB-C. Zbývá nám horní hrana, kde je dle očekávání 3,5mm jack. Na zadní straně se nachází čtečka otisků prstů, na kterou velmi přesně padne váš ukazováček. Čtečka pracuje spolehlivě, úspěšnost odhadujeme někde na hranici 90 %. Rychlostně ji lze přirovnat k lepšímu standardu.

Rozměry Archosu Sense 55S jsou vcelku příjemné, konkrétně 142,5 × 74,2 × 8 mm. Hmotnost činí 130 gramů. Subtilní rozměry, matné plasty, ideální tloušťka – díky všem těmto aspektům padne Sense skvěle do ruky. Kdybychom měli Sense 55S zhodnotit jako celek, vyzdvihneme kvalitní zpracování, příjemné rozměry a zaoblené sklo displeje. I když je design trendový, celkově jej hodnotíme jako průměrný – neurazí, nenadchne.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • bytelné zpracování
  • nízká hmotnost, příjemné rozměry
Nelíbilo se nám
  • hůře umístěné odemykací tlačítko
  • „trendový“, ale spíše nudný design

Displej: trendově a jemně

Jak už víme, displej nabídne úhlopříčku 5,5 palce, i tak Sense 55S nelze řadit mezi tabletofony. Panel pochází od známé značky Sharp, technologie IPS je v této cenové třídě standardem, Full HD rozlišení naopak velmi mile potěšilo. Pozorovací úhly panelu s poměrem stran 16:9 jsou více než slušné, na danou cenovou kategorii se jedná o příjemný nadstandard. Maximální jas by mohl být o trochu lepší – papírová hodnota 540 cd/cm2 je velice optimistická. Barvy displeje nejsou přehnaně saturované, milovníky „omalovánek“ zobrazovač nenadchne. Doplníme, že fólii ze základního balení se vyplatí nalepit ihned po vybalení, neb samotný displej se nechlubí zvýšenou odolností a vlasové škrábance se objeví během pár dnů používání.

Archos Sense 55S
Škoda že prostor pod displejem není účelně využit.

Displej je alespoň ze tří stran téměř bezrámečkový, pod ním si však Archos bradu neodpustil. Zamrzí že prostor pod displejem není účelně využit, například se zde mohla usídlit kapacitní tlačítka, případně LED dioda, která by upozorňovala na zmeškané události.

I když displej na produktových fotografií vypadá, jako by měl zaoblené rohy, Archos toho docílil zkosením rámečku nad displejem. Na první pohled nejde o žádnou tragédii, někde se zkrátka šetřit muselo.

Líbilo se nám
  • široké pozorovací úhly
  • dobré barevné podání
  • jemné zobrazení
Nelíbilo se nám
  • nedostalo se na notifikační LED

Zvuk: průměr průměru

Hlasitý reproduktor se nachází na spodní hraně, díky čemuž výstup nedegraduje například měkká podložka. Celkově zajišťuje průměrnou reprodukci. Výsledný zvuk je plochý bez výrazné basové složky a pro poslech hudby nahlas se příliš nehodí. Pro účely vyzvánění, které jistě nechcete přeslechnout, dostačuje.

Pokud máte vlastní kvalitní sluchátka, lze z modelu Sense 55S dostat lehce nadprůměrný zvuk, avšak pouze v rámci své třídy.

Archos Sense 55S
Líbilo se nám
  • hlasitost reproduktoru
  • umístění
Nelíbilo se nám
  • plochý zvuk
  • špatná basová složka

Výkon hardwaru: na hranici dobrých mravů

Archos svůj Sense 55S osadil čtyřjádrem MediaTek 6737T o taktu 1,44 GHz. Nijak zázračný procesor doplňuje 2GB operační paměť, přičemž při běžně náročných úkonech je paměť z 65 % využitá. Příliš velkorysá není ani interní 16GB paměť, pro uživatele přitom zůstává volných zhruba 11 GB.

Výsledky benchmark testů

O podpoře paměťových karet jsme si již řekli, maximální podporovaná kapacita činí 64 GB. Běžný chod zvládá Archos s přehledem, na náročné 3D hry to však nebude. Alespoň že animací je v systému minimum a ty, co jsou přítomny, fungují bez záseků. Škoda že Archos nedodal alespoň vyšší paměť RAM, 3 GB by zaručily o stupeň rychlejší multitasking, navíc by šlo o jistou investici do budoucna.

Líbilo se nám
  • slot pro paměťové karty
  • pro běžnou práci dostatečný výkon
Nelíbilo se nám
  • málo RAM
  • nevhodný pro náročné 3D hry

Výdrž baterie: den a půl standard

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie. Solidní kapacita 3 000 mAh zajišťuje bezproblémový chod telefonu po celý, i náročnější den, při méně aktivním používání není problém ani den a půl – stačí si odpustit GPS a ponechat jas displeje na automatice.

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 1080p. Telefon v tomto testu vydržel naživu nadstandardních 10 hodin a 12 minut. Nabití z nuly na 80 % zabere hodinu a 56 minut, kompletní dobití Archos zahlásil po dalších 28 minutách. Hodnoty byly naměřené s dodávaným adaptérem.

Líbilo se nám
  • reálná výdrž den a půl
Nelíbilo se nám
  • hodila by se podpora rychlého nabíjení

Konektivita: plné LTE na palubě

Po datové stránce se Archos Sense 55S může chlubit primárně LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mbit/s při downloadu a 50 Mbit/s při uploadu. Nemusíte se bát, že by LTE nefungovalo v menších městech, Archos dosadil všechna důležitá pásma, tedy včetně primární české frekvence 800 MHz. Potěší též, že LTE funguje na obou SIM kartách, v jednu chvíli však můžete rychle datovat jen z té, kterou si předem vyberete v nastavení.

Archos Sense 55S

Z dalších možností bezdrátového připojení máte k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n, k bezdrátovým sluchátkám se můžete připojit pomocí Bluetooth ve starší verzi 4.1. Dostalo se také na podporu A-GPS, podpora elektromagnetického kompasu je už dnes standardem. Pokud patříte mezi příznivce hudby zdarma a zároveň si rádi poslechnete aktuality, potěší vás benefit v podobě FM rádia, kdy sluchátka plní roli antény.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE na obou SIM
Nelíbilo se nám
  • starší verze Bluetooth

Fotoaparát: do počtu

Bonusem pro uživatele má být duální fotoaparát s 8megapixelovým rozlišením (dle produktových materiálů se jedná o snímač Sony IXM219), kdy sekundární kamera funguje pro rozšíření záběru (120°) a disponuje stejným rozlišením. Nepostrádá automatické ostření či dvoutónovou přisvětlovací LED diodu. Prostředí je velmi jednoduché, ale vcelku přehledné. Nechybí všechno základní nastavení včetně režimu Panorama. Bohužel, duální fotoaparát nemá valný potenciál, větší záběr je vykoupen efektem rybího oka a výsledky tedy nejsou příliš vhodné pro tisk či jakékoli dodatečné zpracování mimo hranice mobilního telefonu.

Archos Sense 55S
Bonus má být duální fotoaparát.

Samozřejmě nebudeme hodnotit jen kvalitu širokoúhlého snímače, primární jsou pro nás kvality hlavního fotoaparátu. Ani zde nebudeme chválit, snímky vypadají zcela průměrné za běžného slunného dne a podprůměrné za šera a tmy. Snímky jsou na displeji nepříjemně saturované, ostré přechody působí velice nepříjemným dojmem. Navíc jsou zahalené zvláštní mlhou, která se objeví a mizí naprosto bez příčiny.

Archos Sense 55S

Chválíme rychlost ostření a zhotovení snímku. Můžete je tak pořizovat jako Baťa cvičky, ale jejich šíření mimo sociální sítě příliš nedoporučujeme. Pozor také na absenci stabilizace obrazu. Rychlost může svádět k ledabylému úchopu, v takovém případě bude většina už tak průměrných fotografií navíc ještě rozmazaná.

Selfie kamera s rozlišením 5 Mpx nevykouzlí to nejlepší selfie široko daleko, Archos chválíme alespoň za to, že přítomný režim krásy nijak nedegraduje váš reálný vzhled – existuje zde šance, že pokud někomu zašlete své selfie a následně se osobně setkáte, pozná vás.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Na krátkou chvíli se zastavíme i u kvality nahrávaného videa, které lze zaznamenat ve Full HD kvalitě při snímkovací frekvenci 30 FPS. Kvalita videa neurazí tolik jako kvalita fotografií, stále se však bavíme o průměru. Archosu dělá problém standardní krizová situace, kdy přecházíte mezi světlými a tmavými scenériemi. Zvuková složka je lehce pod průměrem a zaznamenávat si tak koncert vašeho oblíbeného interpreta nedoporučujeme.

Líbilo se nám
  • rychlé pořízení snímků
  • panoramatický režim
Nelíbilo se nám
  • podprůměrná kvalita snímků
  • pouze průměrné video
  • širokoúhlý snímač vytváří efekt „rybího oka“

Software: příjemně plynulý Android

Jakožto operační systém Archos nasadil Android 7.0 Nougat. Prostředí zajišťuje v podstatě čistý Android bez nadstavby a jakéhokoliv bloatwaru. Za nulový balast výrobce rozhodně chválíme, aplikace si dle libosti můžete stáhnout z Obchodu Play. Doplníme že po prvním spuštění Archos aplikace k doinstalaci nabídne sám (pár her a utilit), tuto možnost lze však naštěstí manuálně odmítnout.

Uživatelské prostředí

Prostředí běží poměrně plynule, rychlosti Archos dosahuje i tím, že v systému nalezneme jen nenápadné přechody animací. Celkově možnosti personalizace jsou spíše v základní. Pokud si doinstalujete launcher, který má větší nároky na paměť a procesor, brzy poznáte že zůstat u základu se zkrátka vyplatí. Alternativně lze doporučit Nova Launcher, který rychlost posune ještě o stupínek výš.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • příkladná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • náročnější launchery jsou nad jeho síly
  • chabá možnost personalizace

Zhodnocení: trendy ano, výjimečný ne

Zajímá vás, zda od nás Archos Sense 55S dostane doporučení? Jak jste si v průběhu naší recenze mohli přečíst, chválili jsme konstrukční zpracování, displej, rozměry i nadstandardní konektivitu. Bohužel nás zklamal fotoaparát a hardware také nepatří mezi zrovna výkonný.

Rozhodnout tak musela cena, která aktuálně činí něco pod hranicí 5 tisíc korun. Za tyto peníze se jedná o slušný kousek, který vám ostudu neudělá. I kvůli přijatelné ceně můžeme Sense doporučit všem těm, kteří nelpí na kvalitním fotoaparátu a vyžadují trochu té „trendovosti“. O výjimečný smartphone však ani v této třídě nejde. Nezapomeňme totiž na konkurenci, která je, bohužel pro Archos, poměrně agresivní a bez boje se určitě nevzdá.

Konkurence

Když už jsme u té agresivity, jedním z aktuálně nejdravějších konkurentů bude Xiaomi Mi A1, jehož cena u některých obchodníků spadla pod hranici 5 tisíc korun. Za tuto cenu Mi A1 nabízí příslušnost k rodině Android One, 5,5palcový Full HD displej, osmijádrový procesor, 4 GB paměti RAM, duální 12Mpx fotoaparát, extrémně rychlou čtečku otisků prstů a luxusní kovové zpracování. Ano, rámečky displeje jsou podstatně výraznější, ale výbavou se pohybuje někde zcela jinde.

Xiaomi Mi A1

Rozměry155,4 × 75,8 × 7,3 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 080 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Huawei P10 Lite

Pokud si pár stokorun připlatíte, nabízí se i stálice v podobě modelu P10 Lite od Huawei. Ten se chlubí 5,2palcovým Full HD displejem, 12Mpx fotoaparátem, osmijádrovým procesorem a 32GB interní pamětí.

Huawei P10 Lite

Rozměry146,5 × 72 × 7,2 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 658, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:26 hodin

Samsung Galaxy J5 (2017)

Požadujete za své finance značku s dlouhou tradicí? V tom případě neignorujte Galaxy J5 (2017) s kovovým zpracováním, 5,2palcovým Super AMOLED HD displejem, rychlou čtečkou otisků prstů a 13Mpx fotoaparátem. Dostalo se i na tolik oblíbené NFC. Cenově vychází oba rivalové téměř nastejno.

Samsung Galaxy J5 (2017)

Rozměry146,2 × 71,3 × 8 mm, 160 g
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Mobiola Phantom

Pokud se designu Archosu Sense 55S vzdát nechcete, přesto byste ocenili vyšší operační i interní paměť, nabízí se alternativa v podobě Mobioly Phantom. Jak se můžete sami přesvědčit, design se téměř shoduje, Mobiola má jen o pár milimetrů víc na výšku (při zachování stejné úhlopříčky displeje). I cenou jsou si oba modely hodně podobné, záleží tak na vašem vkusu.

Mobiola Phantom

Rozměry157 × 77 × 9,3 mm, 138 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin
archos-sense-55s
Klady
  • příjemné rozměry i hmotnost
  • bytelná konstrukce
  • příjemný soft-touch povrch
  • dobře optimalizované, čisté prostředí
  • malé rámečky ze tří stran displeje
  • ve své třídě kvalitní displej
  • sekundární širokoúhlý fotoaparát
  • čtečka otisků prstů
  • slušná výdrž baterie, USB-C konektor
Zápory
  • větší brada
  • slabší procesor
  • zaoblený displej „jen na oko“
  • průměrná kvalita fotografií i videa
  • „trendy“, ale spíše nudný design
Diskuze ke článku
pet
hrozna zruda :-))

udelat dole ten hrb a jeste dat tlacitka na displej muze fakt jen analfabet :-)))))
briza
Tak vám nevím kucí. Buď máte nového sponzora nebo se Fajmon už definitivně pomátnul. Jinak si tuhle "recenzi" vysvětlit nedokážu...
Řezňýk
Jaja, tóprá kfalita, ža tči sta, dva za pět set, pane...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze