OnePlus 7 Pro
recenze

OnePlus 7 Pro

Pan Periskop
105

Dravec mezi mobilními telefony, někdejší zabiják a nikdy se nevzdávající bojovník – to vše sedí na OnePlus, značku která se letos vytasila s modelem 7 Pro. Ten si již nehraje na levnou vlajkovou loď, ale pokouší se nabídnout maximální výbavu a konkurovat těm nejlepším. Má například obrovský displej, skvělý výkon či trojitý fotoaparát.

Mnohými očekávaná recenze OnePlus 7 Pro je tady. Zařízení disponuje obrovským displejem, výkonným hardwarem či sestavou tří zadních fotoaparátů. Zdánlivě umí vše. Mnohé vypovídá i cena startující na částce 18 tisíc korun. Novinka se tak bude měřit jen s těmi nejlepšími. Obstojí, nebo ji věhlasnější konkurence sežere zaživa?

OnePlus 7 Pro – videorecenze

Technické parametry OnePlus 7 Pro 128 GB + 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce162,6 × 75,9 × 8,8 mm, 206 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,67" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:19 hodin
Dostupnostčerven 2019, 18 000 Kč
Za zapůjčení telefonu OnePlus 7 Pro děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si telefon můžete i zakoupit.

Obsah balení

V základním balení najdete kromě samotného telefonu také červeně zbarvený USB kabel a bílou koncovku nabíječky. Kromě manuálů a nezbytného klíčku pro vysunutí šuplíčku na SIM karty se v krabičce nachází ještě praktické ochranné silikonové pouzdro.

OnePlus 7 Pro

Konstrukční zpracování: působivý velikán

Nový OnePlus 7 Pro je na první pohled skutečně velké zařízení. Vzhledově výrobce nic moc nevymýšlel a důraz je tak kladen na barevné varianty. Kromě námi testované konzervativní černé jde o hezčí modrou a brzy se dostane i na mandlovou. Displej se rozprostírá po takřka celé čelní ploše, což je samo o sobě působivé. Vzhled telefonu je pak čistý a precizní – výrobce si dal skutečně záležet na každičkém detailu, jak se sluší a patří na prémiový telefon.

Okamžitě po uchopení telefonu do ruky zjistíte, že smartphone je nepříjemně těžký, což s hmotností téměř 210 gramů není divu. Výrobci se bohužel hmotnost nepodařilo rovnoměrně rozprostřít a v ruce se mi novinka ani po delším čase nedržela dobře. Kombinace opravdu velkých rozměrů a zcela zbytečně vysoké hmotnosti dojem zásadně kazí. Může se to zdát jako zbytečné plašení, telefony přece váží plus mínus stejně, ale vždy existuje nějaká hranice, za kterou už používání není komfortní. A tu OnePlus podle mého překročil. Před koupí tak důrazně doporučujeme si zařízení ohmatat.

OnePlus 7 Pro

Pokud si na hmotnost zvyknete, bude se vám telefon ovládat dobře. Tlačítka se tisknou jistě a jsou v ideální výšce. Vyzdvihnout musíme tradiční posuvník, kterým rychle měníte základní zvukové profily.

Váží 210 gramů.

Příjemně překvapila přítomnost dvou hlavních reproduktorů. Jeden vyplnil velmi tenký rámeček nad displejem. Druhý je pak standardně na spodní hraně. Na zadní straně máme mírně vystupující modul fotoaparátu. Telefon se kvůli němu trochu kývá, ovšem pokud jej budete mít v pouzdru, zadní plocha se v podstatě srovná.

Jediný konektor na celém těle telefonu je USB-C, což není překvapivé. Minimum konektorů by mohlo vytvářet zdání, že je certifikace IP68 samozřejmostí, jenže výrobce se rozhodl ušetřit a telefon tak certifikaci nemá, byť déšť či nechtěné polití by jej nemělo rozházet. Na každý pád jde pro OnePlus o konkurenční nevýhodu.

OnePlus 7 Pro

Samotné zpracování telefonu je prvotřídní, ostatně ledacos jsme již naznačili. Kovový rám a skleněné plochy na sebe přesně navazují a telefon nevrže a ani se nijak neprohýbá. Pakliže jej chcete ještě lépe chránit, můžete jej umístit do v balení dodávaného silikonového pouzdra.

Líbilo se nám
  • dobré zpracování
  • působivá čelní strana
Nelíbilo se nám
  • značně lesklý povrch
  • absence certifikace odolnosti
  • vysoká, nerovnoměrně rozložená hmotnost

Displej: je prostě všude

Nyní jsme již na čelní straně u největšího lákadla celého telefonu. Na českém trhu je zatím skutečně málo zařízení, která by měla displej opravdu všude, kam jen oko dohlédne. OnePlus 7 Pro má nad displejem pouze 2mm rámeček, pod displejem je 3mm, přitom nikde nespatříte žádný výřez ani průstřel. Skutečně působivou podívanou umocňuje nasazení 6,7palcového AMOLED panelu s Quad HD+ rozlišením. Jemnost je tedy výborná, stejně tak čitelnost za všech okolností. Rozlišení si můžete snížit na Full HD a šetřit baterku, případně nechat změnu rozlišení na telefonu. Co se týče zobrazení, řadí se OnePlus 7 Pro jednoznačně k těm nejlepším.

OnePlus 7 Pro

Displej má zaoblené boky, na můj vkus až příliš. Zaoblení je patrnější než na modelech Galaxy S10 od Samsungu. Více mne ale zamrzelo nevyužití AMOLED displeje pro funkci Always-on. K dispozici je pouze ambientní displej. Co to znamená? Displej se rozsvítí, když vám přijde jakákoliv zpráva. Dále se rozsvítí, když telefon vezmete do ruky. Jinak je však zhasnutý a nijak vás o zmeškaných událostech neinformuje. Náročné uživatele pak jistě potěší, že OnePlus nasadilo 90Hz displej, který zajišťuje větší plynulost, což oceníte zejména u her. V nastavení však můžete frekvenci snížit na běžných 60 Hz a šetřit baterii. Při běžném používání totiž příliš rozdíl nerozpoznáte. Je však pravdou, že jakmile si při posunu nabídek zvyknete na 90Hz frekvenci, nebude se vám chtít vracet. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 5.

OnePlus 7 Pro

Přímo do displeje je zabudována optická čtečka otisků prstů. Směle mohu říci, že se jedná o vůbec nejlepším optickou čtečku v displeji, kterou lze na dnešních telefonech najít. OnePlus zvětšilo plochu snímání, tudíž se pohodlně trefíte. Rozpoznání je velmi rychlé. Ve výsledku je tak používání intuitivní a příjemné. Cestu k ideálu kazí fakt, že telefon musíte nejprve tlačítkem či poklepáním na displej rozsvítit. Výjimku tvoří případ, kdy telefon zvednete ze stolu. Pak totiž naběhne ambientní displej a spolu s ním i vyznačený prostor pro čtečku otisků prstů.

OnePlus 7 Pro
Líbilo se nám
  • obrovský a kvalitní displej
  • 90Hz frekvence
  • funkce ambientního displeje
  • skvělá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda i Always-on
  • pro někoho přílišné zaoblení displeje

Zvuk: hlavně hlasitě

Již víme, že OnePlus 7 Pro má na svém těle dva reproduktory. Jeden je těsně nad displejem, druhý pak již na obvyklém místě spodní hrany. Oba hrají nesmírně hlasitě i čistě a mluvenému slovu je výborně rozumět. Bohužel chybí větší důraz na hloubky. Novinka se tak nehodí ani na občasný hlasitý poslech hudby.

OnePlus 7 Pro

Připojení sluchátek je neobvykle komplikované – chybí 3,5mm jack a výrobce nepřibalil ani potřebnou redukci. Pokud doma nemáte sluchátka s USB-C, musíte si taková koupit, případě dokoupit redukci nebo rovnou zvolit bezdrátová sluchátka.

Líbilo se nám
  • poměrně slušný hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • v balení není ani redukce

Výkon hardwaru: na špičce

Testovali jsme zcela základní variantu OnePlus 7 Pro, přesto jsme se mohli spolehnout na brutální výkon plynoucí z nasazení Snapdragonu 855 a 6GB operační paměti. Pro hráče je tento telefon jako dělaný, což dokazuje i atakování prvních příček v žebříčku benchmarku AnTuTu. Naopak nutno dávat pozor na úložný prostor. 128 GB, respektive reálně necelých 110 GB, lze u špičkového telefonu hravě vyčerpat a slot pro paměťovku chybí. Zvažte tak, zda si nepřiplatíte za variantu s 256GB úložištěm.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • špičkový výkon
Nelíbilo se nám
  • omezené úložiště

Výdrž baterie: příjemná je i rychlost nabití

Baterie OnePlus 7 Pro má spíše průměrnou kapacitu 4 000 mAh. Výdrže se směle řadí k lepšímu průměru. Jeden den je naprosto jasnou záležitostí (i při nastavení displeje na 90Hz), ale nepřetržitě spuštěná navigace či náročná hra baterii samozřejmě vyždíme za pár hodin. Dvoudenní výdrž již vyžaduje deaktivaci všeho možného.

OnePlus 7 Pro

Potěší neskutečně svižné nabíjení dodávanou 30W nabíječkou. Vybitý telefon doplní energii za ani ne hodinku a půl. K dokonalosti nám chybí bezdrátové nabíjení. Na druhou stranu snad ani nechceme vědět, kolik by telefon s potřebnou cívkou vážil...

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 20 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 26 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 33 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 39 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 47 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 57 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 79 minut
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic podstatného nechybí

Do OnePlus lze vložit až dvě nanoSIM, přičemž oba sloty zvládají české LTE. Telefon umí Bluetooth 5.0 (s podporou aptX a aptX HD). Wi-Fi 802.11 zvládá 2,4GHz i 5GHz pásmo. K dispozici máte také NFC pro bezkontaktní platby. Samozřejmost představuje drátové spojení skrze zmiňovaný USB-C konektor.

Nechybí podpora GPS a jeho alternativ: ruského GLONASSu, čínského BeiDou a evropského Galilea. Nalezení polohy je pro telefon otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C konektor
  • dva dedikované sloty pro nanoSIM

Fotoaparát: tentokrát již ve třech

Dostáváme se k trojici zadních fotoaparátů. Hlavní 48megapixelový snímač má světelnost f/1.6 a optickou stabilizaci obrazu. Sekundární 16megapixelový fotoaparát je ultraširokoúhlý a má záběr 117 stupňů. Nakonec zde máme 8megapixelový teleobjektiv, kterému také nechybí optická stabilizace a dokáže scénu trojnásobně přiblížit bez ztráty kvality.

OnePlus 7 Pro

Výsledkem hlavního fotoaparátu během dne jsou velmi kvalitní 12megapixelové snímky s výbornou ostrostí i barevnou věrností. Lehký úbytek světla také zvládá. Problém nastává zejména večer, kdy si telefon neumí poradit s tím, jak vyhladit šum, čímž trpí kvalita objektů a detaily. I za šera je již problém telefon v ruce udržet tak, abyste na většině snímků nepozorovali větší či menší rozmazání, což není dobrá zpráva. Konkurence v těchto cenových patrech zpravidla v noci fotí mnohem lépe.

Ukázkové fotografie hlavním fotoaparátem

Ultraširokoúhlý objektiv si vede velmi podobně a kvalitou se perfektně hodí k pořizování krásných záběrů krajin za denního světla. Teleobjektiv dokáže scénu přiblížit a díky optické stabilizaci i fotografii udržet ostrou. Opět ale platí, že světlo je důležitou podmínkou pro co nejkvalitnější fotografii.

Zleva: ultraširokoúhlý fotoaparát, klasický fotoaparát a teleobjektiv
Zleva: ultraširokoúhlý fotoaparát, klasický fotoaparát a teleobjektiv
Zleva: ultraširokoúhlý fotoaparát, klasický fotoaparát a teleobjektiv

Video lze zaznamenávat v té nejvyšší dostupné kvalitě, tedy ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Video je obrazově kvalitní i plynulé a spokojení budete též se zvukem. Při záznamu lze využívat hlavní fotoaparát a teleobjektiv, bohužel již nikoliv ultraširokoúhlý, což trochu zamrzí. Na nejvyšší kvalitu také můžete pořídit pouhých 5 minut záznamu.

OnePlus 7 Pro (tetovací video) – 2160p, 60 FPS

Čelní fotoaparát


Přední fotoaparát si u OnePlus 7 Pro zaslouží samostatnou podkapitolu, protože je velmi speciální. Jenže kde jej vlastně máme? Abychom jej našli, musíme na horní hranu. Zde spatříme jakýsi velký šuplík, který však rozhodně nezkoušejte vytáhnout silou. Ukrývá se v něm mechanizovaný čelní fotoaparát s 16 megapixely.

Jak fotí? Opravdu velmi pěkně. Vysunutí fotoaparátu motůrkem nijak nezdržuje. Celý mechanismus působí neskutečně pevně, mělo by jim jít otevřít i pivo.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

V případě pádu se kamerka před kontaktem se zemí stihne šikovně schovat. Telefon vás sice o skutečnosti, že telefon možná padal, informuje kombinací češtiny a slovenštiny, ovšem jde spíše o vtipný nedostatek. Další hláškou vás telefon oblaží v případě, že se nebudete moc výsuvného mechanismu nabažit a několikrát za sebou jej vysunete a zasunete. V daný moment vám telefon doporučí, ať to tak často neděláte.

Během používání lze s čelní kamerkou zažít i legraci
Líbilo se nám
  • velmi slušné snímky ve dne
  • optická stabilizace obrazu
  • kvalitní výsuvný fotoaparát mířící dopředu
  • záznam videa ve 4K s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • horší fotografie za šera a v noci

Software: nový, příjemný a přehledný

Prostředí je silnou stránkou telefonů OnePlus. I v případě modelu 7 Pro je samozřejmě zajištěno nadstavbou Oxygen OS, která tentokrát staví na systému Android 9.0 Pie. Bezpečnostní záplaty jsou platné k 1. dubnu.

Celé prostředí lze jednoznačně označit za jedno z nejpovedenějších v současných smartphonech. V základu jsou k dispozici jen nezbytné aplikace, tedy žádný zbytečný software – vše zůstává jen a pouze na uživateli. Potěší podrobné, ale perfektně přehledné nastavení. Systém je navíc ukázkově optimalizován. Pokud bych měl vybrat dvě nadstavby, které považují za nejlepší, budou to ty od OnePlus a Samsungu.

Líbilo se nám
  • výborná optimalizace
  • aktuální software
  • žádné zbytečné aplikace

Zhodnocení

OnePlus 7 Pro je takřka po všech stránkách špičkově vybavený smartphone pro moderního uživatele. Do hledáčku si jej zařaďte především v případě, kdy hledáte co největší a ničím narušený displej, maximální možný výkon, skvělé prostředí a schopné fotoaparáty. Dále se nám líbí například opravdu povedená čtečka otisků prstů, zajímavá čelní kamerka nebo rychlé přepínání zvukových profilů.

Cena OnePlus 7 pro startuje na zhruba 18 tisících Kč a zde se již těžko něco odpouští. Výrobci proto nelze prominout, že trestuhodně opomenul funkci Always-on na AMOLED displeji. Zamrzí absence bezdrátového nabíjení a na něj navazujícího reverzního dodávání energie. Nelíbí se nám ani horší kvalita fotografií v noci, chybějící slot pro paměťové karty a absentující 3,5mm jack. Tyto nedostatky jsou samozřejmě vodou na mlýn pro konkurenci.

Za zapůjčení telefonu OnePlus 7 Pro děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si telefon můžete i zakoupit.

Konkurence

Ze soupeřů vybíráme v první řadě Huawei P30 Pro, který sice nemá tak působivý displej, neboť má výřez, ale zato dokáže lépe fotit a má bezdrátové nabíjení, certifikaci odolnosti i slot pro paměťovku. Jeho cena je však o zhruba 4 tisíce korun vyšší.

Huawei P30 Pro 256 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh

Pokud si připlácet nechcete, můžete zvážit koupi zařízení Samsung Galaxy Note9. Ten má sice nepatrně menší displej a méně moderní čtečku otisků prstů na zádech, ale celkově lepší fotografické schopnosti, byť chybí ultraširokoúhlý objektiv. Ocenit můžete bezdrátové nabíjení, zvýšenou odolnost, 3,5mm jack, microSD slot, interní paměť o kapacitě až 512 GB či působivý stylus S-Pen. To vše může být vaše za stejnou cenu jako OnePlus 7 Pro.

Samsung Galaxy Note9 512 GB

Rozměry161,9 × 76,4 × 8,8 mm, 201 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

Na závěr jsme si nechali ASUS ZenFone 6, který má také „nepokousaný“ displej, byť s trochu větší bradou. Novinka ASUSu využívá překlopitelný fotoaparát, díky čemuž pořídíte kvalitnější selfies. Navrch přidává slot pro paměťovku a silnější baterii, a to vše o tři tisíce korun levněji. OnePlus už zkrátka není tím neohroženým dravcem, který ničí zavedené konkurenční výrobce.

ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh
oneplus-7-pro
Klady
  • praktický posuvník pro změnu profilů
  • obrovský a špičkový displej
  • výkonný procesor
  • špičkové prostředí, nejnovější Android
  • chytře vyřešená čelní kamerka
  • slušný hlavní fotoaparát za dobrého světla
  • dobrá výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
  • spolehlivá čtečka otisků prstů v displeji
Zápory
  • opravdu velké rozměry i hmotnost
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • nemá certifikaci odolnosti
  • postrádá 3,5mm jack
  • méně kvalitní snímky za šera a v noci
  • na poměry OnePlus vyšší cena
Diskuze ke článku
Petarda
K tomu se dá dodat jen jedno. Nudle.
Lukáš
Velké, těžké, nezajímavé. Pouze další velká placka do počtu.
Ano
Huawei P30 se SuperSpectrum snímačem s barevným nočním viděním s obří velikostí 1/1,7 palce mu natrhané zadek ve všem.
Michal
Oneplus spomínali že tiež plánujú Olways On funkciu, ale najprv sa sústredia na vylepšenie fotoaparátu a opravy chýb

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze