Applu rostou tržby. Vděčí za to novým iPhonům 11, řekl Tim Cook

2
Applu rostou tržby. Vděčí za to novým iPhonům 11, řekl Tim Cook
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Apple vykázal za uplynulé čtvrtetí tržby ve výši téměř 92 miliard dolarů
  • Daří se také chytrým doplňkům, jako jsou sluchátka nebo domácí stanice

Apple oznámil své finanční výsledky za uplynulý kvartál, tedy 4. čtvrtletí roku 2019, informovala o tom agentura reuters.com. Americká společnost vykázala 9% meziroční nárůst tržeb na 91,8 miliard amerických dolarů, čímž překonala odhady analytiků. Ti tipovali tržby ve výši 88,5 miliard dolarů.

Více než z poloviny se na tržbách podílely iPhony, konkrétně částkou 55,96 miliard dolarů. Opět jde o poměrně významné překonání dohadů, které předpovídaly přibližně 51,5 miliardy dolarů. Generální ředitel Applu, Tim Cook, uvedl, že nejnovější iPhony 11 dosáhly skvělých prodejních výsledků a dle jeho slov se jedná o vůbec nejsilnější generaci iPhonů v historii. Slova chvály jsou to pěkná, ale jelikož Apple již nezveřejňuje prodejní čísla, lze se jen domnívat, kolik telefonů skutečně prodal.

Daří se také segmentu s dalším hardwarem, kam Apple řadí například AirPods, Watch a HomePod. Tento segment vykázal tržby ve výši 10 miliard dolarů, přitom loni to bylo jen 7,3 miliardy dolarů. Spokojený Apple může být také s tržbami za služby, ačkoliv s hodnotou 12,72 miliard dolarů zůstaly mírně za očekáváním analytiků, kteří odhadovali 13 miliard dolarů. Na druhou stranu meziročně si Apple polepšil. O rok dříve vykázaly služby tržby 10,87 miliard dolarů.

Výhled do 1. čtvrtletí předpovídá, že se tržby budou pohybovat mezi 63 a 67 miliardami dolarů. Apple také raději počítá s tím, že nastanou komplikace spojené s aktuálním problémem v podobě koronaviru. Americký výrobce má totiž své dodavatele ve městě Wu Chan, které je aktuálně izolované od světa.

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Pozor, příval blitek od drojdařů o tom, jak Apple už co nevidět zkrachuje, za 3, 2, 1...
KK
Tak se ten krach zase posouvá. Nicméně počkáme na vyjádření místních expertů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze