Apple představil inovovaný MacBook 12: lepší výkon, výdrž a nová barva

16

Apple dnes bez většího upozornění představil nástupce loňského modelu MacBook. Ten nabídne 12palcový Retina displej, jediný port USB-C a klávesnici, která zasahuje až do boků. MacBook debutoval ve třech barevných variantách, nyní se na trh dostává inovovaná verze, která nabídne lepší výkon, procesor a staronový odstín Rose Gold.

MacBook 12 (2016)

Loňský rok v březnu Apple představil nový notebook, který nese jednoduché označení – MacBook. Notebook, který byl tenčí než MacBook Air a zároveň nabídl plnohodnotný Retina displej. Povedla se také klávesnice a Force Touch trackpad, bohužel novinka měla i pár nedokonalostí. Zaprvé, MacBook nebyl příliš výkonný, ani reálná výdrž náš příliš nepřesvědčila. Nyní se na trh dostává inovovaná varianta, která má část neduhů napravit. Pokud však čekáte na rozšíření konektivity – nechte si zajít chuť. Také MacBook 12 (2016) nabídne pouze jediný konektor USB-C.

TIP: Nový Apple MacBook: tenčí než Air, s Retinou a bez větráčku

Růžové brýle

Apple MacBook 12 je díky své velikosti a hmotnosti kladně přijímán také u něžného pohlaví a toho Apple využil i u inovovaného modelu. Ten totiž nabídne novou barevnou variantu Rose Gold, tedy odstín růžového zlata. Pokud jste vlastníky například iPhonu s tímto zabarvením, budete u nového MacBooku jako doma. Z designového hlediska se nic dalšího nezměnilo, MacBook je stále příkladně tenký a nabídne špičkové konstrukční zpracování, které je podpořeno hliníkovou unibody konstrukcí. Zachována rovněž zůstala také klávesnice od kraje ke kraji, multifunkční Force Touch trackpad a bohužel i jediný USB-C konektor na levém boku. Žádná Applem podpořená alternativa pro MagSafe tedy stále v nedohlednu.

MacBook 12 (2016)

A uvnitř?

A jaké jsou tedy novinky? Není jich moc, ale jsou. Tak přesně, výdrž baterie se zvýšila, a to dle Applu o celou hodinu. Jak ovšem víte z naší recenze, deklarovaná výdrž neodpovídala už u prvního modelu, nejsme si tedy jisti, jestli u novinky rozdíl poznáte. Běžným standardem u loňského MacBooku 12 je výdrž okolo 4 až 5 hodin, maximem je 6 hodin v úsporném provozu. U novinky bychom se tak měli dočkat alespoň standardní 6 až 7hodinové výdrže, i když papírově by novinka měla zvládnout až 10 hodin provozu na baterii. Apple tvrdí, že za nárůstem výdrže stojí úspornější komponenty. A co tím Apple má vlastně na mysli?

MacBook 12 (2016) disponuje nejnovějším dvoujádrovým procesorem Intel Core M šesté generace o taktu až 1,3 GHz (Turbo Boost až 3,1 GHz) s grafickým jádrem Intel HD Graphics 515. To je dle slov Applu až o 25 % výkonnější, než grafické jádro původního modelu. Rychlejší je i sběrnice operační paměti RAM, která se nyní chlubí taktem 1 866 MHz.

Dostupnost a cena

Dostupnost inovovaného modelu je počínaje dnešním dnem, tuzemští prodejci začnou nové verze naskladňovat postupně. Paměťové varianty zůstávají stejné, stejně tak i ceny.

Technické parametry Apple MacBook (2016) MLHC2CZ/A

Kompletní specifikace
Konstrukce280,5 × 196,5 × 13,1 mm, 907 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12" (2 304 × 1 440 px)
Fotoaparát
ChipsetIntel Core M 6Y75, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor41 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2016, 47 990 Kč
Diskuze ke článku
Jiří Pokorný
Jiří Pokorný
4-5 hodin? Mě vydrží Macbook 8-10 stejně jako můj Macbook Pro 13, to jste asi chytli nějaký špatný kousek ;-)
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Ja som si včera tento produkt Apple kúpil. A plne som spokojný. Viem o jeho nedostatkoch a som ich ochotný akceptovať. Lebo MacBook bude využívať len doma v "posteli" na internet, mail, fotky a sťahovanie-pozeranie filmov . A tablet mi tento komfort neponúkal. Hlavne mi na tablete vadí nemožnosť ukladať pohodlne na USB.
Martin P.
Macbook model 2016 je výkonnější jen papírově v něčem ,někdy, nějak.....
Použitý Procesor a v něm integrované grafické jádro se slovem výkonnost nejde spojovat. Výkonnostně se pohybuje tak okolo Macbook Air poloviny roku 2012. Procesory Core M jdou ve šlépějích Intel Atom , nikoliv Core iX.

Záměr Applu s Macbook 12 nechápu, rovnou mohli udělat Macbook Air 12 pokud se jedná o přehlednost nabídky. Takhle vytvořili rádoby managerský subnotebook s výkonem horším než x let starý Macbook Air, který jde proti Jobsovu zjednodušovaní produktové řady.


Jinak to že nový HW Apple není vždy výkonnější je čím dál tím více mrzuté. iMac pomalejší, pomalý Macbook, pomalejší IPad PRO 9,7 atd... ...to není dobré.
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 20. 4. 2016 13:39
"Záměr Applu s Macbook 12 nechápu,"
Tak ja ti to objasním človek ktorý potrebuje len písať v textovom editore alebo len pozerať internet, videá na YouTube, prípadne nenáročnú prácu ktorú by zvládol aj na chromebooku za 200 € ale musí mať produkt Apple tak presne pre toho je to určené....
Ako vieme zákazníkovi Apple je jedno čo mu firma ponúka a za akú cenu proste je to Apple a to sa počíta...

Ja osobne by som radšej volil toto: http://store.hp.com/us/en/ContentView?storeId=10151&catalogId=10051&langId=-1&eSpotName=hpspectre&jumpid=cp_r163_us/en/pc_cons/nextgen/premiumlaptops/shopspectrelaptop

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze