Apple MacBook 12"
recenze

Apple MacBook 12"

Jedinečná vize budoucnosti
42

Ne tak často můžeme testovat produkt, který je svým zaměřením zcela jedinečný, nový Apple MacBook však tento soud naplňuje dokonale. V ultra tenkém hliníkovém těle nalezneme výbavu běžného notebooku, úsporný procesor Intel Core M, špičkový displej a také jediný port, který vládne všem – USB Type-C. Zaujme také inovativním touchpadem, zamrzí ale nižší výkon a výdrž baterie. Jak se s MacBookem žije v praxi?

Píše se rok 2008 a Steve Jobs představuje MacBook Air – ultra tenký hliníkový notebook, který zcela mění představy ideálního přenosného zařízení na cesty. Už tehdy však Apple překvapil tím, že notebook nabízel pouze jediný USB port, čímž se tak trochu vymykal a některé zájemce možná i odradil. Jak se ale říká, zvyknout se dá na vše, pozdější generace už toto omezení napravily a nabídly o jedno USB navíc. S dvojicí USB portů vydržely MacBooky Air až do dnešní generace, prakticky stejný zůstal i design, hmotnost a rozměry.

Apple MacBook (2015)

Píše se rok 2015 a Apple znovu způsobuje poprask, představuje totiž nový MacBook, který ve své podstatně opět nastoluje zcela nový standard v přenositelnosti. Nabízí 12" úhlopříčku, čímž vyplňuje mezeru mezi 11,6" MacBookem Air a 13,3" MacBooky Pro a MacBookem Air. Od obou typů si nový MacBook bere něco, zcela odlišný je však ve způsobu chápání a také ve způsobu fungování. Místo klasického USB vstupu totiž přichází s prozatím velmi málo rozšířeným portem USB Type-C. Zde je potřeba říci, že Apple nebyl prvním výrobcem, které u svého produktu tento typ konektoru použil, dříve představen byl například tablet Nokia N1.

Za zapůjčení Apple MacBooku děkujeme e-shopu iSTYLE.cz, kde můžete notebook zakoupit.

Apple MacBook na oficiálních snímcích

Apple opět předběhl svoji dobu a více než kdy jindy bude záležet na potřebách jednotlivce, protože nový MacBook se díky některým ústupkům a enormní ceně rozhodně nestane zařízením pro masy.

Technické parametry Apple MacBook (2015) 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce280,5 × 196,5 × 13,1 mm, 907 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12" (2 303 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core M 5Y10, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD 5300
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory1× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor40 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
Dostupnostduben 2015, 47 990 Kč

Testovaná konfigurace: K testování jsme obdrželi základní variantu. V útrobách tedy pracuje dvoujádrový procesor Intel Core M s taktem 1,1 GHz (Turbo Boost až 2,4 GHz), kterému sekunduje 8 GB paměti RAM a 256GB flash úložiště. K dispozici je i SSD disk o kapacitě 512 GB, tato verze zároveň nabídne i lehce výkonnější procesor s taktem 1,2 GHz (Turbo Boost až 2,6 GHz). O grafický výkon se stará Intel HD Graphics 5300.

Obsah balení: skromnější než obvykle

V základním balení nalezneme kromě samotného notebooku také dvoumetrový kabel s koncovkami USB Type-C a také nabíjecí adaptér s výkonem 29 W. Prodlužovací kabel, který uživatelé znají z balení MacBooku Air a MacBooku Pro, chybí. V balení naleznete také základní manuál, který pomůže s prvním spuštěním a nastavením počítače.

  • Apple MacBook
  • napájecí adaptér
  • USB Type-C kabel (2 metry)
  • základní dokumentace

Design a konstrukce: vize přenositelnosti

I když nový Apple MacBook působí na oficiálních snímcích velmi futuristickým dojmem, ve svých základech staví na osvědčeném designu MacBooku Air. V nejtenčím místě je MacBook tenký pouze 3,5 milimetru, ve své nejtlustší části pak 13,1 milimetrů. Pro srovnání, MacBook Air nabízí tloušťku 3 až 13 milimetrů. Ostatní rozměry se blíží MacBooku Air 11,6, i když novinka nabídne ještě menší šířku 280 mm oproti 300 mm. Zkrátka větší úhlopříčka v menším a tenčím těle. Musíme podotknout, že tenká konstrukce je opravdu mistrovsky zpracovaná a působí skvělým dojmem, vše krásně lícuje. Notebook i přes útlé rozměry působí velmi bytelně, ale je zároveň krásně lehký.

Apple MacBook

Nový MacBook nabídne stejně jako jeho kolegové celohliníkové unibody tělo, novinkou jsou tři barevné varianty. Námi testovaná zlatá (ve skutečnosti spíše bronzová) je nejvýraznější, poté Apple nabídne klasickou „airovskou“ stříbrnou a elegantní vesmírně šedou. Poznávacím znakem nového MacBooku je kromě barevných variant také jablíčko na víku. To už bohužel není průhledné, tedy ani podsvětlené, nově plní roli malého zrcátka, tedy stejně jako v případě iPadů a iPhonů.

Apple MacBook

Novinkou je také kovový kloub, který nahradil plastovou lištu. Kloub má příjemnou tuhost, i když u MacBooku Air a Pro je pozorovatelná ještě větší stabilita. Vytknout mu snad můžeme jen to, že se nedá odklopit do většího úhlu, v tomto má MacBook Air a MacBook pro navrch. Není ovšem důvod k obavám, pro pohodlnou práci je rozevření notebooku dostatečné. Hmotnost notebooku je dalším trumfem, zastavila se totiž na hodnotě 907 gramů. I když je hmotnost základního MacBooku Air 11,6 jen o necelých 200 gramů vyšší, rozdíl poznáte prakticky okamžitě. Po stránce designu a konstrukce tak nemůžeme vytknout absolutně nic, je to dokonalé zařízení.

Konektory: jeden vládne VŠEMU

Více než kdy jindy se zaměříme na nabídku konektorů. A správně tušíte, že to bude hodně rychlé. Apple se totiž rozhodl vydat směrem neprobádaným a nový MacBook tedy nabídne pouze jediný USB port Type-C a (naštěstí také) 3,5milimetrový konektor pro sluchátka. MacBook nenabídne žádný klasický USB, Thunderbolt, HDMI, MagSafe nebo snad čtečku paměťovou karet. Nic. Zkrátka jeden port, který vládne všem. A to jak pro nabíjení notebooku, tak také pro připojení příslušenství.

Apple MacBook (2015)

MacBook 12" je také prvním notebookem od Applu po dlouhé době, který opustil napájecí konektor MagSafe. Ten si oblíbili uživatelé po celém světe, a to především díky jeho bezpečnosti. Magnetické spojení zajistilo, že v případě zakopnutí konektor sám odpadl a nehrozilo tedy shození notebooku. Také na toto musí majitelé tohoto kompaktního zázraku zapomenout.

Nutno podotknout, že život s jedním USB Type-C konektorem je prozatím velmi složitý a právě to by si měli uvědomit uživatelé, kteří o nákupu nového MacBooku přemýšlí.

Zapomenout musíte na připojení vašeho běžného příslušenství, jako je například USB flash disk, externí pevné disky, myši, klávesnice, rozbočovače a další. Příslušenství s koncovkou USB Type-C prozatím není natolik rozšířené, stále se jedná o hudbu (ač velmi blízké) budoucnosti. Alternativy existují dvě. Buď se smíříte s tím, že máte notebook, který byl přímo vystavěn pro bezdrátový svět, nebo dokoupíte potřebné redukce či dokovací stanice. Kupříkladu redukce z USB Type-C na klasické USB vyjde u Applu na necelých 600 Kč, USB Type-C na víceportový VGA adaptér pak stojí zhruba 2 400 Kč. Ceny neoriginálních dokovacích stanicí, které nabídnou širší záběr portů, se pak pohybuje od 1 000 Kč výše.

Klávesnice: motýlí křídla

Stejně jako design se u MacBooků neměnila po léta klávesnice. I s tím se však v případě nového MacBooku musíte rozloučit. Apple sice dosadil klávesnici plnohodnotnou, díky větším tlačítkům a menšímu zdvihu je však komfort trochu jiný. Ne špatný, zkrátka jiný. Nižšího zdvihu Apple docílil motýlovitým stylem uchycení, kdy není zapotřebí tak markantního stisku, jako u MacBooku Air/Pro. Klávesy mají zdvih přibližně poloviční.

Apple MacBook (2015)

Apple vykompenzoval nižší zdvih většímu tlačítky, která jsou nově více namačkaná u sebe. Klávesnice rozhodně není špatná, a to díky pro Apple tolik typickému smyslu pro detail. Uživatelé MacBooků si na klávesnici zvyknou rychle a pak jim již psaní nebude činit žádné problémy, a to dokonce ani při psaní delších textů. Dalším rozdílem jsou tlačítka se směrovými šipkami. Šipky doleva a doprava již zabírají na výšku stejný prostor, jako tlačítka se šipkou nahoru a dolů dohromady, čímž se vyplnila typická mezera bez tlačítek. Klávesnice tedy nově působí celistvějším dojmem.

Apple MacBook (2015)
Rozdíl mezi klasickým a inovovaným mechanismem od Applu

Smysl pro detail Applu lze vidět také u vrchní řady tlačítek (esc, klávesy pro regulaci jasu, ovládání přehrávače a další). Přední hrana tlačítek je nasměrována více do prostoru směrem nahoru, jejich stisk je tedy snazší i přes jejich titěrné rozměry. Celkově vzato tedy klávesnici náleží pochvala, i přes naše prvotní obavy se opravdu povedla a čas potřebný k navyknutí byl minimální. Klávesnice je samozřejmě podsvětlená. Jas lze regulovat buď automaticky pomocí senzoru okolního světla nebo manuálně, a to rovnou v šestnácti krocích.

Force Touch trackpad

Letos si u MacBooku Pro a u dnes testovaného MacBooku odbyl premiéru také vylepšený Force Touch trackpad. A co že se pod tímto názvem skrývá? Trackpad nově nefunguje jako tlačítko, v případě vypnutého MacBooku jej nelze nijak promáčknout, tváří se tedy jako celistvá plocha. Ovšem jen do zapnutí počítače. Poté se aktivuje haptická vibrační zpětná vazba, která stisk trackpadu simuluje s takovou noblesou, že ji od klasického stisku nerozpoznáte.

Apple MacBook

Stisk je možný ve dvou úrovních, přičemž první je klasické stisknutí, druhá úroveň je další promáčknutí touchpadu ještě o stupeň hlouběji. Technologie Force Touch navíc pozná sílu samotného stisku, což přináší nové možnosti ovládání systému. Díky trackpadu vyvoláte možnost přejmenování souboru nebo si otevřete jeho náhled. Force Touch trackpad funguje u MacBooku stejně skvěle, jako v případě letošního MacBooku Pro, k fungování tedy nemáme žádné výhrady, jedná se o příjemný bonus, který ovšem uživatele nenutí k jeho plnému využití.

Force Touch trackpad

Touchpad také neztratil nic ze svých dřívějších dovedností. Stále můžete počítat s mnoha gesty, které zvládá. Uživatelé MacBooku mohou potvrdit, že co se týče touchpadu, konkurenci si hledá jen velmi těžko, uživatelé notebooků s Windows pak hodně rychle a rádi zapomenou na problémy, které měli se svým původním notebookem. Žádných záseků gest a skrolování se v případě touchpadu v MacBooku zkrátka nedočkáte.

Displej: jemný Retina IPS

Exkluzivní zařízení si zaslouží to nejlepší, oproti řadě Air si tedy nový MacBook polepšil také co se displeje týká. Úhlopříčku 12" jsme zmínili již několikrát, samotné rozlišení pak činí 2 304 × 1 440 pixelů, čímž bylo dosaženo příjemné jemnosti 226 pixelů na palec. Displej je samozřejmě technologie IPS, pyšní se tedy ukázkovými pozorovacími úhly, sytými barvami a věrným barevným podáním. V případě, že na nový MacBook přecházíte z MacBooku Air, rozdíl poznáte prakticky okamžitě a už nikdy nebudete chtít měnit. Pro uživatele MacBooku Pro se o žádný rozdíl prakticky nejedná.

Apple MacBook Apple MacBook Air Apple MacBook Pro
Úhlopříčka displeje 12" 11,6 nebo 13,3" 13,3 nebo 15,4"
Rozlišení displeje 2 304 × 1 440 px 1 366 x 768 / 1 440 x 900 px 2 560 ×1 600 / 2 880 × 1 800 px
Jemnost displeje 226 ppi 135 / 128 ppi 227 / 220 ppi
Technologie zobrazení IPS Retina TN LCD IPS Retina

Komunikace: podmínka úspěchu

MacBook byl vystavěn jakožto stroj pro bezdrátový svět, čili v komunikaci si je jistý v základech. Spolehnout se můžete na přítomnost Wi-Fi ve standardu 802.11ac, nechybí samozřejmě ani nízkoenergetické Bluetooth 4.0. Wi-Fi se může pochlubit velmi slušnou citlivostí, připojení ke známým sítím je otázkou okamžiku. Stejně tak můžeme vyzdvihnout Bluetooth, které se bleskurychle spáruje se vším, co je potřeba.

Wi-Fi a Bluetooth

Pro komunikaci využijete předinstalovaných aplikací FaceTime ((video)hovory skrze MacBook, iMac, iPod Touch, iPhone a iPad), případně aplikaci Zprávy (Messages) která umožní nejenom odesílání iMessage, ale také odesílání klasických SMS/MMS zpráv, pokud máte k zařízení připojen podporovaný iPhone. Samozřejmostí je přítomnost webové kamerky, kterou Apple označuje jako FaceTime. Její rozlišení je však bohužel nižší, než na které jsme zvyklí, spokojit se musíte pouze se 480p. Uživatele však může potěšit zpráva, že obraz je stále vcelku ucházející a na běžné videokonference s rodinou bohatě postačí.

Zvuk: jiný, přesto ale skvělý

S novým designem přichází i přemístění reproduktorů, ty se z oblasti kloubu přestěhovaly na viditelnější místo nad prostorem klávesnice. Dvojice stereo reproduktorů je schována za jemně děrovanou mřížkou, což působí efektním a nenuceným dojmem. V kvalitě reprodukce se ale názory recenzentů a uživatelů různí.

Podle našeho subjektivního hlediska jsou reproduktory nadstandardně kvalitní a ostudu si s nimi rozhodně neuděláte. Pro mě, jakožto majitele MacBooku Air, byla změna okamžitě patrná a v prvních chvílích ne zrovna příjemná, každopádně během pár hodin a pár odposlouchaných skladbách musím uznat, že MacBook se rozhodně nemá za co stydět. Stejně tak hlasitost. Je až neuvěřitelné, jak z takto tenkého a subtilního těla vychází opravdu hlasitý zvuk, který bezproblémově rozezvučí i větší místnost. Navíc, i při maximální hlasitosti stále poznáte, co že to za skladbu vlastně hraje, chrčivého a nepříjemného výstupu se tedy bát nemusíte. Zvuk je sytý, dynamický a nechybí mu nic, co by středně náročný posluchač očekával.

Dodáme, že MacBook samozřejmě disponuje také dvojicí mikrofonů, které se nově přestěhovaly na pravý bok. Jejich kvalita je ucházející a bohatě postačí na komunikaci bez sluchátek skrze Skype nebo FaceTime, a to i v mírně rušném prostředí. Všude jinde stejně většina z nás sáhne po sluchátkách, takže i v tomto případě nemáme, co bychom MacBooku vytkli.

Výdrž baterie: nadprůměr, ale čekali jsme více...

MacBook je neuvěřitelně tenký, a tak vyvstává otázka, jak se Apple popral s velikostí baterie. Po svém, samozřejmě. Pro dosažení maximální kapacity baterie udělali v Applu maximum. Pamatujete na motýlí uchycení klávesnice a nižší stisk? Samozřejmě se Apple k tomuto kroku uchýlil proto, aby co největší část vnitřku mohl věnovat samotné baterii. A tak se také stalo.

Apple MacBook (2015)

Při pohledu na rozebraný MacBook vám vše dojde. Základní deska zabírá nepatrné místo v celkovém prostoru, zbytek zaplňuje samotná baterie, která je díky novému procesu výroby i v té nejtenčí části notebooku, tedy v oblasti vedle touchpadu. Baterie je logicky seskládána tak, aby každé volné místo uvnitř notebooku bylo možné zaplnit.

Výdrž baterie

Apple garantuje, že díky baterii, jejíž kapacita činí 5 264 mAh, udržíte notebook při životě 9 hodin. Na takto malý notebook je to skvělá hodnota a jak víme, Apple ve svých materiálech v tomto ohledu nelže. Ovšem 9 hodin lze považovat za opravdu maximální dobu, v průběhu které brouzdáte po internetu se zapnutou Wi-Fi a s jasem zhruba na 70 až 80 %. O trochu delší výdrže dosáhnete nastavením ještě nižšího jasu. Při ostatních akcích a vyšším jasu jde výdrž dolů. Například při sledování filmu a při 100% jasu vydrží nový MacBook zhruba 6,5 hodiny, pokud máte v plánu v průběhu upravovat také video nebo fotografie, počítejte s reálnou výdrží zhruba 5 hodin.

Jeden pracovní den s vámi nový MacBook bez problému vydrží, a to je přesně to, co jsme od nového MacBooku očekávali. Na druhou stranu oproti ostatním Macbookům je výdrž výrazně horší, a to někdy až o čtvrtinu. To zarazí zejména vzhledem k tomu, že MacBook používá zbrusu nový procesor Intel Core M s nízkou spotřebou.

Apple MacBook 12" Apple MacBook Pro 13,3" Apple MacBook Air 13,3"
Baterie 5 263 mAh ? mAh 7 150 mAh
Udávaná výdrž 9 hodin 10 hodin 12 hodin
Kancelářská práce 8 hodin a 10 minut 9 hodin 16 hodin
Minimální spotřeba 10 hodin a 45 minut 15 hodin 20 hodin a 9 minut
Stream videa 1080p 8 hodin 30 minut 12 hodin a 41 minut 11 hodin a 31 minut

Hardware a výkon: TICHO!

Uvnitř MacBooku nalezneme úsporný mobilní čip Intel Core M, konkrétně dvoujádro taktované na 1,1 GHz (v případě Turbo Boost až 2,4 GHz). Procesoru sekunduje 8 GB operační paměti typu LPDDR3 o taktu 1 600 MHz. O grafický výkon se stará čip Intel HD Graphics 5300. Výkon je tak pro kancelářskou práci naprosto dostačující, o hardwaru navíc nebudete ani vědět. MacBook se totiž nespoléhá na aktivní chlazení a čip Intel Core M umožnil, aby se Apple zcela zbavil větráčků.

Takový je námi testovaný MacBook

MacBook se více zadýchá pouze v případě, pokud okolní teplota vzduchu přesáhne třicítku, stejně tak pokud budete od MacBooku vyžadovat náročnější úkony spojené s editací videa nebo velkoobjemových fotografií. MacBook se totiž spodní straně začne znatelně zahřívat. Někdy je teplota v rámci mezí, pokud se však spojí několik zmíněných faktů (vysoká teplota okolního vzduchu, náročná editace videa), notebook svého majitele informuje, že se přehřívá a doporučí nejvhodnější řešení (typicky vypnutí programu, který jej aktuálně nejvíce vytěžuje). Pokud majitel uposlechne, notebook se během chvíle vrátí na svoji původní teplotu, pokud však na upozornění nebudete brát zřetel, MacBook se po pár takových výstrahách zkrátka sám vypne a nedovolí uživateli pokračovat v práci dříve, než vychladne.

Podobný princip můžeme vidět například u iPhonů nebo iPadů, MacBook se tedy víceméně staví do roviny mobilních zařízení. Jak už jsme zmínili, kancelářská práce (prohlížení webu, psaní dokumentů, streamování videa) je pro MacBook naprosto bezproblémovou činností, kdy se chlubí příjemnou svižností. Bohužel, na náročnou práci v různých grafických programech už výkon příliš nedostačuje a MacBook tedy nelze považovat za náhradu MacBooku Air, nebo snad MacBooku Pro. V těchto různých aspektech je výkon MacBooku bohužel o poznání slabší, přitom ale neposkytuje lepší výdrž baterie.

MacBook i přes svoji cenu, která koresponduje s nižšími verzemi MacBooku Pro 13, není určený pro náročné úkony, kombinuje v sobě extrémně přenosné zařízení s funkcemi lepšího kancelářského notebooku. To není vyloženě špatně, před nákupem je však na tento fakt dobré myslet a od MacBooku neočekávat zázraky. Kupříkladu hraní her je jednou z disciplín, na které lépe poslouží již zmíněný MacBook Pro, nebo ještě lépe, úplně jiný herní notebook, který nemusíte a nechcete brát den co den s sebou. Pokud od notebooku požadujete něco více, než jen kancelářskou práci a prohlížení webu, zvolte spíše MacBook Air, u MacBooku totiž časem narazíte na jeho limity.

MacBook 12" Apple MacBook Air Early 2014 MacBook Pro 13 Retina Late 2013 MacBook Pro 13 Retina Early 2015
GeekBench 3 3 416 (1 677 na jedno jádro) 4 579 (2 435 na jedno jádro) 5 632 (2 703 na jedno jádro) 6 190 (2 959 na jedno jádro)

Úložný prostor: velký a obrovský

Kde Apple příliš nešetřil, je interní paměť. Základní verze MacBooku za 40 000 Kč nabídne 256GB SSD úložiště (k dispozici zhruba 250 GB), vyšší verze s nepatrně rychlejším procesorem se pak může pochlubit rovnou dvojnásobnou pamětí. Příplatek za vyšší verzi s větší pamětí je v tomto případně 8 000 Kč, což lze vzhledem k celkovým cenám zařízení považovat za akceptovatelné zvýšení.

Operační systém: ve jménu Yosemite

Do podzimu, kdy se odhalí finální verze operačního systému OS X El Capitan, je stále aktuální verzí OS X Yosemite, která stávající uživatele počítačů MacBook nemá šanci překvapit, opět se celé prostředí nese v duchu účelnosti, přehlednosti a samozřejmě také spolehlivosti. Po celou dobu testování vše běželo jako po drátkách, a to ať už se bavíme o aplikacích, které naleznete předinstalovány, v App Store nebo volně dostupné skrze internet. Dříve jsme narazili na občasné problémy s aplikacemi třetích stran, například přehrávačem VLC a nebo messengerem Skype, postupnými aktualizacemi ze strany vývojářů však byly veškeré nedostatky naštěstí eliminovány.

Apple MacBook (2015)
OS X Yosemite

Jakožto nový uživatel Mac OS X oceníte především stabilitu všech aplikací a příjemné bonusy navíc. Například práce s několika plochami je velmi návyková, ušetříte spoustu místa a času zároveň. Špičkový je také touchpad, který umožňuje použití velkého množství gest, čímž se práce s MacBookem ještě více urychlí. Například gesto čtyřmi prsty na pravou stranu vás okamžitě přesměruje na další plochu, kterou máte nastavenou, bleskurychle tak můžete přejíždět mezi poznámkami a textovým editorem. Všechno se to může zdát jako nepodstatné drobnosti, efektivita je však v tomto případě opravdu velká.

Prostředí OS X Yosemite

MacBooky jsou také kamarádi s iPhony, přičemž spárovaný iPhone se automaticky propojí také s aplikací Zprávy, skrze které můžete přijímat a odesílat klasické SMS a MMS zprávy. Navíc zde fungují i další věci, například možnost přijmutí a uskutečnění hovoru z vyzvánějícího iPhonu na MacBooku a také můžete snadno dopsat rozepsaný e-mail z iPhonu na MacBooku. To vše v rámci funkce Continuity. Zde je vidět snaha Applu vystavět takový ekosystém, aby si na něj zákazník okamžitě zvykl a neměl důvod nakupovat nic jiného, než jablečné produkty. Chytré, a jak vidno z prodejů, daří se.

Apple MacBook (2015)
OS X Yosemite

Ani nový MacBook nepřijde o nadílku aplikací, které dostanete zdarma předinstalované. Jedná se především o balík iWork, který zahrnuje Pages, Keynote a Numbers, přičemž se jedná o klasický editor, aplikaci pro tvorbu prezentací a náhradu za Excel. Bohužel, vzhledem k tomu, že jsme pro Apple stále méně významná země, v Pages stále nefunguje kontrola české gramatiky. Jako vždy však není problém náš slovník dohrát. Z dalších aplikací můžeme zmínit přítomnost iMovie, iTunes, GarageBand nebo Fotky, které nahradily aplikaci iPhoto a které fungují jako základní editační a synchronizační prostředek vašich fotografických sbírek.

Kalendář, Keynote, Pages

Prostředí OS X může působit pro uživatele Windows naprosto nepochopitelně. Pravdou ovšem je, že zvyknutí je otázkou pár dní, během kterých budete mimoděk objevovat takové funkce, které jsou maximálně přínosné a ve fungování naprosto přirozené. Právě to je to, co dělá OS X Yosemite tolik propracovaným systémem, navíc s bonusem, že díky jeho dobré optimalizaci notebook bez problému vydrží i 9 hodin kancelářské práce. Nová verze El Capitan navíc vylepší některé další věci a přidá další zajímavé funkce, například: zrychlení aplikace App Store, možnost rozdělení obrazovky na dva díly, lepší podpora gest a také výrazné zvýšení rychlosti při běžných úkonech.

Závěrečné zhodnocení: je to Apple, je svůj...

Pokud se na MacBook podíváme jako na obyčejný notebook, zaujme především svým luxusním zpracováním, úžasně tenkou konstrukcí a také nízkou hmotností 900 gramů. Potěší také velmi kvalitní IPS Retina displej a vcelku pohodlná klávesnice, na kterou si je však třeba chvíli zvyknout. Chválíme rovněž použití úsporného procesoru Intel Core M bez aktivního chlazení a povedený je jednoznačně také nový Force Touch trackpad, který se směle může rovnat s tím v nejnovějším aktualizovaném MacBooku Pro. Potěšila nás také nabídka hned trojice barevných variant, čímž se MacBook ještě více přibližuje iPhonu a iPadu. Co nepotěší je logicky dosazení pouze jednoho konektoru USB Type-C, který se nově bohužel stará také o nabíjení. Pokud chcete portů více, budete muset investovat do nákupu redukcí nebo dokovacích stanic. Zde ale vyvstávají dva problémy – ceny takových redukcí bohužel vůbec nejsou nízké a v případě pořízení ještě dražších dokovacích stanic přijdete o onen pocit mobility, protože nutnost myslet na to, že si musíte s sebou nosit další příslušenství není zrovna nejpohodlnější. Závěrem může šokovat cena, která se u verze s 512GB SSD diskem dostává na hranici 48 000 Kč.

Apple MacBook (2015)

Apple MacBook je ale do značné míry revoluční produkt, který předběhl svoji dobu. Zájemci ho musí chápat jako ultra přenosné a ultra lehké zařízení, které v takto kompaktním těle nabídne funkce dospělého notebooku, navíc s tím benefitem, že úsporný procesor společně s velkou baterií udrží notebook při životě celý jeden den. Apple MacBook se nesnaží konkurovat vybaveným notebookům, které bez problému zastanou práci vašeho domácího počítače, jde o zařízení plné kompromisů, které však má jasný cíl, smysl a poselství.

Za zapůjčení Apple MacBooku děkujeme e-shopu iSTYLE.cz, kde můžete notebook zakoupit.

USB Type-C je prozatím vcelku nevšedním konektorem, ovšem v blízké budoucnosti se z něho stane stejný standard, jako je dnes klasické USB. Jeho výhody jsou jasné, z jednoho konektoru můžete zařízení nabíjet a skrze redukce připojovat jakékoliv další příslušenství – tedy jeden port, který vládne všem. Nevýhodou je eliminace i tolik obdivovaného a oblíbeného MagSafe konektoru, který je již dlouhá léta synonymem pro bezpečné nabíjení.

Apple MacBook (2015)

Pro koho tedy nový MacBook je a pro koho zase ne? Nový MacBook si skvěle dokážeme představit v rukou manažerů, pro které je tablet nedostatečně použitelné zařízení. Je určen pro uživatele, kteří potřebují klasický kancelářský notebook, avšak v ultra tenkém provedení a navíc s reprezentativním designem, kterým se nebudou stydět prezentovat před kýmkoli. MacBook je vystavěn pro bezdrátový svět, ideálně se tedy hodí pro lidi, kteří internetem žijí a nepřipojují k notebooku nic jiného, než nabíječku.. Běžné uživatele, kteří by nad nákupem uvažovali, však musíme upozornit na kompromisy, které nejsou malé. I přes opravdu velkou cenu nedostanete funkcemi našlapaný notebook, který zvládne vše od hraní her až po renderování 4K videí. Na to se nový MacBook nehodí, vlastně to ani nezvládne (alespoň v použitelné míře ne). Omezení jednoho konektoru ze začátku nemusí působit tak děsivým dojmem, jaká je nakonec realita. Bohužel, váš běžný USB flash disk ani externí disk do notebooku bez redukce nepřipojíte a věřte, že se o to v prvních pár dnech před uvědoměním budete snažit dost často.

Nový Apple MacBook tedy můžeme doporučit těm jedincům, kteří chtějí „upgradovat“ svůj dosavadní styl kancelářské práce na novou, extra mobilní úroveň. Pro ostatní uživatele se jistě najde vhodná konkurence, která požadované nároky splní i za nižší cenu. Avšak za cenu ztráty jisté exkluzivity.

Konkurence

I když ve své podstatě notebook žádnou přímou konkurenci nemá, podíváme se společně na modely, které by i tak mohly zaujmout.

Tak kupříkladu Asus Zenbook UX305, který za necelých 30 000 Kč nabídne celohliníkové unibody tělo nebo 13palcový matný displej s lepším rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů. Stejný je rovněž procesor Intel Core M. Horší je to však s hmotností, která se zastavila na 1,2 kg. Na druhou stranu nechybí trojice klasických USB 3.0 portů. Zaujmout může rovněž Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro, které za zhruba 34 000 Kč nabídne luxusní design, inovovaný typ kloubu a dotykový IPS displej s úhlopříčkou 13,3 palce a rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů. Nechybí ani dvojice klasických USB 3.0 portů a o výkon se stará, stejně jako v případě MacBooku, Intel Core M.

Asus, Lenovo a Dell vedle sebe

Svým způsobem unikátní je také Dell XPS 13 (2015). Ten díky opravdu velmi tenkým rámečkům nabídne jen o trochu větší rozměry, 13palcový displej je pak navíc dotykový. I rozlišení je vyšší než u MacBooku, konkrétně 3 200 × 1 800 pixelů, cena je pak zhruba srovnatelná.

Apple MacBook Air a Asus Transformer Book Chi

Jako další konkurence se nabízí i notebook z vlastní stáje, konkrétně MacBook Air 11,6 nebo 13 palců. Cena je u obou případů nižší minimálně o čtvrtinu, navíc se vám dostane komfortu dvou klasických USB portů a u většího modelu dokonce i čtečky paměťových karet. I procesor je u MacBooku Air výkonnější, smířit se však musíte s horším TN displejem a celkově většími rozměry a hmotností. Zaujmout může také model Transformer Book Chi od Asusu.

apple-macbook-2015
Klady
  • špičkové konstrukční zpracování
  • kvalitní klávesnice s motýlovým uchycením kláves
  • Force Touch trackpad
  • Retina IPS displej
  • výdrž baterie 9 hodin
  • výborná stabilita OS X Yosemite
  • ultra tenká konstrukce, váha 900 gramů
  • zvukový výstup hlasitého reproduktoru
Zápory
  • cena, cena a ještě jednou cena
  • absence běžných konektorů a MagSafe
  • FaceTime kamera má nižší rozlišení
  • absence aktivního chlazení může vést k přehřátí
Diskuze ke článku
Max
A jéje. Tady se jaksi zapomíná na to, že 12 palcové booky již Apple dělal. Konkrétně iBook G4. Čímž bych zvolený nadpis považoval za těžce mimo. Sorry, ale ta doba, kdy by se člověk při..... z každého nového jablečného produktu, ta odešla se Stevem.
sob3k
Ostante prosim u telefonov. Tento notebook sa prehrievat nebude, totiz ma Intel Core M 5Y10, co je lowpower verzia a tym padom sa uchladi aj pasivne. Ma to tdp 4,5W tusim. Co je horsie, vykon ako z roku 2011
David
Jaktoze po 14 dnech nebyl mobilecast ? Koukam ze na to tady ted pekne prdite amateri !!!
Miroslav Maršál
Miroslav Maršál
Ještě, že nemusím pracovat jako redaktor internetového portálu a řešit, že ať něco napíšu jakkoliv, nikdy se nezavděčím všem a budu číst reakce lidí, kteří nepochopili, co jsem myslel například nadpisem článku...
... nebo že svůj občasník nedělám pravidelně (ne, že bych se v pátek netěšil).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze