Nový Apple MacBook: tenčí než Air, s Retinou a bez větráčku

36

Apple představil prozatím nejlehčí (900 gramů) a nejtenčí (13,1 milimetrů) MacBook všech dob. Označení? Zkrátka MacBook. Nabídne 12palcový Retina displej, plnohodnotnou klávesnici s motýlovým mechanismem, nehlučný skleněný touchpad a výdrž zhruba 9 hodin. Nabídne bohužel pouze jediný port, ale bude se jednat o inovativní USB typu C.

A je to tu, den, na který čekal nejeden fanoušek společnosti Apple. Tim Cook dnes představil nejnovější přírůstek do řad MacBooků s opravdu příznačným názvem: MacBook. Žádný přídomek Air, Retina, přivítejme zkrátka Apple MacBook. Ten však naplnil veškeré představy, které se směrem k nejnovějšímu MacBooku snášely – extrémně tenká konstrukce, nízká hmotnost, procesor Intel Core M bez větráčku, nová klávesnice, nové barevné varianty a hlavně – 12palcový Retina displej. Má ale i svá ale.

Apple MacBook (2015)
Apple MacBook

Design

Co upoutá na první pohled je neuvěřitelný design této novinky. Tloušťka se snížila na neuvěřitelných 13,1 milimetrů, což je ještě o 4,2 milimetrů méně, než nabídne samotný MacBook Air. Hmotnost se zastavila rovněž na skvělé hodnotě, a to 900 gramů. Novinkou jsou také o mnoho tenčí rámečky okolo displeje, zařízení tak působí mnohem dospělejším dojmem. Vzhledem k enormně nízké tloušťce musel Apple zapracovat také na klávesnici. Ta je přepracovaná, nabídne klasické rozložení a dokonce i stejnou velikost, změna nastala v samotné konstrukci. Ta je nově s motýlovým mechanismem, což umožnilo stlačit tloušťku zařízení na minimum a zároveň zajistit stoprocentní funkčnost. Klávesy mají mít údajně ještě lepší odezvu, zároveň ale mnohem méně vystupují nad povrch. Skvělou zprávou je také samotné podsvícení, každá klávesa bude podsvícena jednou LED diodou, zajistí se tak rovnoměrné a syté podsvícení pro bezproblémovou práci za tmy.

Apple MacBook (2015)

To, na co se těšili asi všichni příznivci MacBooku Air, je ale hlavně displej. Ten nabídne 12palcovou úhlopříčku s Retina rozlišením, což v řeči Applu znamená 2 304 × 1 440 pixelů (poměr stran 16:10). Apple zapracoval na novém Retina displeji tak, že v MacBooku bude o 30 % méně energeticky náročný než ten v iPadu, případně MacBooku Pro. Obměnou prošel také touchpad. Nejenom že bude skleněný, navíc bude reagovat pouze na tlak a nebude jej možné stisknout, bude tedy absolutně nehlučný. Apple tuto novinku nazývá Force Click – pokud zatlačíte silněji, MacBook to díky pokročilému softwaru rozezná a k dispozici budou speciální akce pro takovýto typ kliknutí. Například budete moci zobrazit preview souboru bez jeho otevření nebo přitlačením přetočíte rychleji video.

Apple MacBook (2015)

Hardware a software

Nový MacBook nemá větráček, jak dnes velí doba i konkurence. Uvnitř je nový Intel Core M, který již používají nové notebooky a konvertibly od Lenova, Asusu a dalších výrobců. Základní takt záleží na verzi, půjde však přetaktovat až na 2,6 GHz. Výdrž baterie činí 9 hodin při prohlížení webu přes Wi-Fi. Zajímavostí je také nový typ baterie, který využije maximálně tenký profil MacBooku do posledního milimetru. Nový MacBook disponuje zcela novým konektorem USB Type C, který nahradí několik různých samostatných konektorů (nabíjení, DisplayPort, VGA, data, HDMI) a stojíme tak u počátku éry jednoho konektoru pro mnoho využití.

Apple MacBook (2015)

A ano – bude to jediný port, který bude pro uživatele k dispozici, což je velmi špatná zpráva, protože přes tento konektor se bude notebook i nabíjet. Když budete chtít MacBook dobít, nepřipojíte si bez průchodky ani flashku nebo myš. Apple zkrátka sází na bezdrátový přístup uživatelů. Pro bezdrátové spojení Apple sáhl po Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth ve verzi 4.0. Samozřejmostí je možnost stažení aplikací iMovie, GarageBand, iPhoto, a Pages, Numbers a Keynote naprosto zdarma, to už ale známe i z ostatních MacBooků. Špatnou zprávou je také absence čtečky SD karet. 3,5mm Jack zůstal zachován, nachází se na pravém boku. Velkým zklamáním je dosazení pouze 0,3 Mpx webkamery, čekaly jsme alespoň HD rozlišení.

Apple MacBook (2015)

Novinka bude dostupná ve dvou variantách: s dvoujádrovým procesorem Intel Core M s taktem 1,1 GHz (2,4 GHz v případě přetaktování), případně dvoujádrem Intel Core s taktem 1,2 GHz (2,6 v případě přetaktování). Menší varianta nabídne 256 GB paměti SSD, vyšší varianta pak rovnou 512 GB SSD. Obě verze budou dostupné s 8 GB paměti RAM a grafikou Intel HD Graphics 5300.

Dostupnost a cena

Cena byla stanovena na 1 299 dolarů za verzi s 256 GB a 1 599 dolarů za variantu s 512 GB paměti. V České republice jsou ceny stanoveny na 39 990 Kč včetně DPH za základní variantu s 256 GB a na 47 990 Kč včetně DPH za variantu s 512GB interní pamětí. Všechny novinky budou dostupné ve třech barevných variantách jako iPhone/iPad, tedy ve vesmírně šedé, stříbrné a zlaté, a to již 10. dubna.

Technické parametry Apple MacBook (2015) 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce280,5 × 196,5 × 13,1 mm, 907 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12" (2 303 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core M 5Y10, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD 5300
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory1× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor40 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
Dostupnostduben 2015, 47 990 Kč

Zdroje: apple.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Petr D
Me se to libi rikejte si co chcete ale je to pro mne drahe...
Axon
Není chyba v přepočtu z dolarů na české koruny? 1 299$ není 40 000 kč, když kurz je 24-25kč za dolar :-)
l
Tak za tu cenu je podle mě lepší koupit si Macbook Air.
lupenyk
Ten nový super vylepšený mechanismus klávesnice využívala Toshiba již zhruba před 12 lety :D :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze