Kolik by mohlo stát předplatné iPhonů od Applu?

aktualizováno
Kolik by mohlo stát předplatné iPhonů od Applu?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nešlo by o typický prodej na splátky, ale spíše pronájem zařízení
  • Společně s tím by mohl zákazník využívat i další funkce
  • Celý projekt je v rané fázi, nejsou známy další detaily

Aktualizováno 5. 4. 2022

Mark Gurman z agentury Bloomberg navázal na zprávu o údajně připravované možnosti předplatného konkrétními cenami několika iPhonů. Ty by podle něj měly být nižší než iPhone Program, který zákazníkům umožňuje rozložit cenu nového iPhonu do 24 splátek (podobný program má u nás Samsung, Apple jej však na našem trhu oficiálně nenabízí), neboť na konci období má být iPhone či iPad vrácen Applu. Podle něj by tak mohl měsíční leasing iPhonu 13 vyjít na 35 amerických dolarů (zhruba 900 korun i s DPH), iPhonu 13 Pro na 45 dolarů (přibližně 1 200 korun) a iPhonu 13 Pro Max na 50 dolarů, což je v přepočtu zhruba 1 300 korun i s DPH. Jaká bude skutečnost, a jestli Apple chystané předplatné skutečně představí (respektive, bude-li dostupné i u nás), se však teprve dozvíme.

Původní informace z 25. 3. 2022

Nejrůznější formy pronájmu zařízení dobře známe ze světa automobilů. Můžete si vzít úvěr, za který budete ručit právě vozem, anebo se rozhodnout pro leasing či operativní leasing, který dokonce pokrývá základní servis anebo spotřební materiál. Podle agentury Bloomberg připravuje Apple podobný program pro svůj hardware.

Měsíční poplatek nebude určen pouze vydělením kupní ceny zařízení 12 nebo 24 měsíci, ale spíše by se jednalo o zatím neurčenou měsíční platbu, případně s možností přechodu na nový hardware, jakmile bude vydán. Stejně jako ostatní předplatné společnosti Apple by bylo vázáno na existující účet Apple ID uživatele a bylo by možné k němu připojit i služby AppleCare nebo Apple One. Obě služby už Apple nabízí několik let a mohly by se stát dobrým základem pro celkové hardwarové předplatné.

Informace k případnému předplatnému jsou zatím příliš kusé, vypadá to, že se jedná teprve o prvotní myšlenku, kterou je třeba doladit. Kupříkladu to, kdo bude během pronájmu faktickým majitelem, jak se bude řešit případné poškození, zničení anebo odstoupení od smlouvy. Mnohé může napovědět to, jakým způsobem funguje již zmiňovaný operativní leasing na osobní vozy. Faktem je, že Apple i další firmy se snaží dostat do stavu, kdy raději akceptují menší a pravidelné platby, než aby jednou za čas inkasovaly tučný, ale nejistý obnos za celé zařízení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze