Apple OS X 10.10 Yosemite: o krok blíže k iOS

12

Apple včera představil kromě inovované verze iOS 8 také novou verzi operačního systému OS X pro počítače. Ta nese označení 10.10 Yosemite a už na první pohled je jasné, že zde se Apple inspiroval u iOS. V dnešním článku si shrneme nejdůležitější novinky této aktualizace a detailněji se zaměříme právě na skvělou provázanost s mobilními iOS.

Nepřehlédněte:

V jednotě je síla

O tom, že chce společnost Apple sjednotit, respektive přiblížit desktopový OS X s mobilním systémem iOS se spekuluje již delší dobu, včerejší konference WWDC toho byla jasným důkazem. Nová aktualizace operačního systému OS X s označením 10.10 Yosemite má k operačnímu systému iOS velice blízko, a to ne pouze co se týče „flatového“ designu, ale také díky velké míře provázanosti. V dnešním článku se tak zaměříme kromě novinek právě také na provázanost, která všechny majitele iOS zařízení jistě potěší.

Apple OS X 10.10 Yosemite

Design a prostředí: flat dle předlohy

O tom, kde se Apple nechal inspirovat při vytváření designu prostředí nového OS X nemusíme příliš dlouho spekulovat, je to zřejmé již na první pohled. Prakticky celé prostředí prošlo znatelným redesignem, nově je tak až nápadně podobné flatovému designu, který známe už z mobilní verze operačního systému iOS 7 (a nově samozřejmě také iOS 8). Například dock aplikací, který slouží pro rychlé spouštění aplikací, opustil stínování a 3D efekty a po vzoru iOS dosadil jednolité ikony. Celá koncepce flatového designu se nám líbí čím dál tím více, zvláště pak u „stolních“ OS X působí zjednodušené ikony líbivějším dojmem.

Apple OS X 10.10 Yosemite

I když je změna designového pojetí na docku nejvíce viditelná, prostředí se změnilo i hlouběji. Například barvy ovládacích prvků nově převezmou barvu tapety, opět se jedná o prvek, který důvěrně znají majitelé mobilních iOS. Stejně tak nechybí všudypřítomné průhledné a „rozmazané“ vrstvy. Novinkou je také „dark mode“, tedy režim, který celé prostředí zahalí do tmavých barev, aby tak ulevil vašemu zraku. To ocení především ti z nás, kteří u počítače tráví velké množství času. Změn je na poli přepracování designu samozřejmě mnohem více, barvy jsou ještě o kus živější a celé prostředí je tak podobně barvité, jako u již několikrát zmíněného systému iOS. Právě pro uživatele iOS bude změna desktopových OS X asi nejpříjemnější, stále jde ale pouze o zvyk.

Spotlight: skvělý se stal skvělejším

Není uživatele operačního systému OS X, který by neznal vyhledávač Spotlight. Ten vyhledává soubory a složky napříč celým systémem (aplikace, dokumenty, kontakty, kalendář, e-mail, Zprávy, slovník, předvolby systému) a v případě nouze zastoupí i roli kalkulačky pro vypočtení méně náročných příkladů. Ve verzi OS X 10.10 Yosemite zůstane jeho funkčnost samozřejmě nezměněna, i tak se uživatelé dočkají jistých změn. Po aktivaci Spotlightu se obdélník pro vyhledávání automaticky přesune do středu obrazovky (standardní umístění je vpravo nahoře), celková přehlednost se tak opět posune o kus dopředu. To ovšem není vše, Spotlight bude nově chytřejší a bude předpovídat, co s největší pravděpodobností hledáte.

Spotlight

Například při hledání konkrétního jména vám Spotlight automaticky nabídne výsledek z Wikipedie, při hledání alba vám pro změnu nabídne jeho obrázek. Vyhledávač toho zvládne ještě mnohem více, některé funkce (jako například hledání barů a podobně) budou fungovat (alespoň zpočátku) pouze na území USA. Nastane tedy podobné omezení, jako v případě vyhledávání Siri na mobilních systémech iOS.

Continuity: hlavní symbol spojení

Už od samého začátku upozorňujeme na velkou provázanost s mobilními iOS, uskutečněná vize s označením Continuity je toho důkazem. Nově je možné přijímat a uskutečňovat hovory se spárovaným iPhonem přímo z prostředí OS X, není tedy vůbec nutné, abyste telefon brali do ruky. Při příchozím hovoru se vám na displeji vašeho stolního počítače objeví notifikace, která umožňuje hovor rovnou zvednout anebo položit. Stejná situace nastane také u příchozí zprávy (tedy nejenom iMessages, které už na OS X fungují), opět můžete odpovědět pohodlně přímo z počítače.

Continuity

Samozřejmě můžete namítnout, že podobné funkce můžete doinstalovat pomocí aplikací třetích stran, integrace přímo od Applu však zaručí 100% funkčnost a provázanost konkrétně s modely iPhone. Majitele Apple zařízení potěší také vylepšený AirDrop, který bude nově fungovat i mezi OS X a iOS, což do představení 10.10 Yosemite možné nebylo. Vychytávek je však mnohem více, další takovou je například Handoff, tedy „přebírání “ rozpracovaného e-mailu. Ukázkové situace: na svém iPhonu si rozpracujete e-mail, v průběhu psaní si však usmyslíte pokračovat na klasické klávesnici MacBooku. V docku aplikací operačního systému OS X 10.10 Yosemite se objeví oznámení a vy můžete pokračovat přesně tam, kde jste na mobilním telefonu v psaní e-mailu skončili.

Instant HotSpot

Stačí otevřít váš MacBook, který o nedopsaném e-mailu ví, a nabídne vám v psaní e-mailu pokračovat. Funguje to samozřejmě i obráceně a ne pouze v případě e-mailu, podobně můžete mezi zařízeními (MacBook, iPhone, iPad, iPod Touch...) „přebírat“ dokumenty a rozečtené knihy v iBooks. Opomenout nesmíme ani funkci Instant HotSpot, ta zaručí, že jakmile váš MacBook přijde o Wi-Fi, automaticky se připojí k iPhonu a internet nasdílí pomocí mobilní sítě. Samozřejmě, pokud mu to dovolíte.

Notifikační centrum

Velkou designovou předělávkou doznalo také notifikační centrum, které je u OS X umístěné v pravém horním rohu. Design opět jako by z oka vypadl tomu z iOS. Notifikační centrum je nově rozděleno na dvě záložky: Dnes a Notifikace. Pod kartou dnes standardně naleznete kromě aktuálního data také události z kalendáře, které se k danému dni váží. To ale není vše, novinkou je možnost přidat widgety, v notifikačním centru si tak snadno budete moci přidat widgety aplikací třetích stran, jako například počasí, výsledky vašeho oblíbeného sportovního týmu a další. Druhou záložkou notifikačního centra jsou pak Notifikace, zde už na žádné překvapení nenarazíte.

Notifikační centrum

iCloud Drive

iCloud není žádnou novinkou, v nové verzi však bude do systému ještě lépe zapojený, než tomu bylo v minulosti. Všechna vaše zařízení budou synchronizována díky aplikaci iCloud Drive (klasický FTP klient), která se ve Finderu objeví jako samostatná kategorie. Sdílet budete moci opravdu vše důležité, dokumenty počínaje, fotografiemi a kontakty konče. Stačí pouze vložit daný soubor do disku a během chvíle se všechna propojená zařízení sesynchronizují. Opět může jít o iPhone, iPad nebo třeba iPod Touch. Přístup k sesynchronizovaným souborům máte následně pomocí aplikace pro Apple iOS a Mac, chybět nebude ani speciální webová verze, kterou ocení především majitelé PC s Windows.

iCloud Drive

Mail

Nového designu se dočkala také aplikace Mail, to však není konečná. Kromě nových grafických prvků se vylepšení dočkala také funkčnost. Například snadná editace obrázků ještě před odesláním. Dopsat můžete poznámky, různé náčrty a další. Editor navíc rozezná několik jednoduchých motivů, jako je například šipka nebo bublina pro text, takové nákresy pak následně převede do grafické podoby. Příjemnou novinkou je také možnost odeslání velkých souborů (až do velikosti 5 GB).

Mail

Stačí, aby byl odesílatel přihlášen k iCloudu, na který se daný soubor nahraje a odešle společně se zprávou. Jedná se tak o alternativu ke konkurenčnímu řešení od Googlu (Google Disk), kde funguje odesílání velkých souborů na stejném principu.

Safari

Co je v Safari nového? Určitě adresní řádek, který je opět chytřejší, než tomu bylo dříve. Nově může adresní řádek napovídat stejně, jako vyhledávač Spotlight, zde je vidět inspirace i například konkurenčním Chromem od Googlu. Opět tedy nabídne relevantní výsledky z Wikipedie a kromě toho že je vyhledávání jednodušší, je jednodušší také celé prostředí internetového prostředí, ale to už je věc, která zapadá do celkové koncepce flatového designu 10.10 Yosemite.

Safari

Zhodnocení, dostupnost a cena

Nová verze operačního systému OS X 10.10 Yosemite se mobilním iOS přiblížila po stránce designu o pořádný kus, s povděkem kvitujeme také špičkové propojení s dalšími Apple výrobky. Velice zajímavá je především možnost uskutečňovat hovory přímo z pohodlí počítače/notebooku, stejně tak synchronizace pomocí iCloud Drive ušetří spoustu času. Apple se inspiroval nejenom u mobilních iOS, ale také u konkurence, což dokazuje například vylepšené vyhledávání v adresním řádku prohlížeče Safari. Tak jako tak jsou ale všechna vylepšení, alespoň podle našeho názoru, krokem kupředu.

Asi vás příliš nepřekvapí, že OS X 10.10 Yosemite je po vzoru OS X Mavericks dostupný formou aktualizace zdarma. Dostupnost je však naplánována až na letošní podzim. Do této doby (od včerejšího dne počínaje) budou moci testovat nový systém pouze registrovaní vývojáři, kteří před finálním vypuštěním aktualizace, stejně jako v případě iOS 8, vyladí různé chyby.

Apple OS X 10.10 Yosemite

Pokud však patříte mezi netrpělivé jedince a chcete OS X 10.10 Yosemite dříve, můžete se zaregistrovat do programu, jenž zpřístupňuje veřejnou beta verzi, ta bude dostupná s předstihem, nejpozději v létě.

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
Alice
Nové/vylepšené funkce jsou fajn, opravdu vítám. Ale ten vzhled je opravdu hnusný. Od Mac OS X 10.6 je to s každou verzí horší a horší. Aqua bylo povedené rozhraní, toto je děs. :-(
Trey Sand
Trey Sand
Mě osobně se docela líbí. Už ho mám v Macu a není to nic tak tragickýho. Je to barevnější ale je to o zvyku. Tyhle soudy bych nechal až tak Měsíc po reálném vypuštění systému a po řádném vyzkoušení.

zde jsou mé screeny - https://www.dropbox.com/sh/1wx351b1bad9nj4/AABCT3Scp6yDo-u8JY8G_AtDa

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze