Apple představil iOS 8: vylepšení, která potěší

29

Společnost Apple dnes u příležitosti zahájení vývojářské konference WWDC 2014 představila novou verzi mobilního operačního systému iOS 8. Flatový design známý z iOS 7 změnou neprošel, přibylo však velké množství vychytávek navíc, které používání aktualizovaného operačního systému v mnohém zpříjemní.

Nepřehlédněte:

Apple iOS 8

Dnes představená verze iOS 8 nemění designovou linku, ta zůstává stále ve flat designu, vylepšení se však dotklo téměř celého systému a jeho aplikací. Některé vylepšení jsou větší, jinde se jedná pouze o drobnosti, proto se nebudeme zdržovat a na celou plejádu nových funkcí se společně podíváme.

Apple iOS 8 je oficiální

Widgety a Swype realitou

Systém iOS byl znám svou uzavřeností, nově se však ledy uvolnily a Apple povolil přítomnost widgetů aplikací třetích stran v notifikačním centru. Nově tak nebude problém přihazovat v aukcích ze serveru eBay přímo z notifikační lišty, stejně tak nebude problém přidat widget výsledků vašeho oblíbeného sportovního týmu. To vše již známe například z Androidu, pro iOS je však tato změna dosti významná. Po povolení widgetů nás příliš nepřekvapila ani možnost doinstalování nových klávesnic, tedy například oblíbené klávesnicw Swype, která umožňuje psát tahy po displeji.

Widgety a Swype realitou

Vylepšené TouchID

Poněkud překvapivou novinkou je rozhodnutí Applu povolit přístup třetím stranám k čtečce otisků prstů iPhonu 5s. Nově tak budou moci aplikace třetích stran funkce čtečky využívat, bude zajímavé sledovat, jak se Apple popasoval se zabezpečením.

Vylepšení doznala také čtečka otisků prstů

Odpověď rovnou z notifikace

Novou funkcí iOS 8 je možnost odepsat na příchozí zprávu přímo z notifikace, která se objeví na uzamčené obrazovce. I toto jednoduché vylepšení ušetří čas, zvláště pak, pokud se jedná o krátké odpovědi, pro které je odemknutí celého zařízení zbytečné.

Odpověď přímo z notifikace

Continuity: symbol spojení iOS a OS X

Další novinka se opět váže k desktopové verzi operačního systému OS X 10.10 Yosemite. Nově je možné přijímat a uskutečňovat hovory se spárovaným iPhonem přímo z prostředí OS X, není tedy vůbec nutné, abyste telefon brali do ruky. Při příchozím hovoru se vám na displeji vašeho stolního počítače objeví notifikace, která umožňuje hovor rovnou zvednout anebo položit. Stejná situace nastane také u příchozí zprávy (tedy nejenom iMessages, které už na OS X fungují), opět můžete odpovědět pohodlně přímo z počítače.

Vychytávek je však v oblasti provázanosti iOS a OS X mnohem více, další takovou je například Handoff, tedy „přebírání “ rozpracovaného e-mailu. Vychytávek je však v oblasti provázanosti iOS a OS X mnohem více, další takovou je například Handoff, tedy „přebírání “ rozpracovaného e-mailu. Ukázková situace: na svém iPhonu si rozpracujete e-mail, v průběhu psaní si však usmyslíte pokračovat na klasické (velké) klávesnici MacBooku. V docku aplikací operačního systému OS X 10.10 se objeví oznámení a vy můžete pokračovat přesně tam, kde jste na mobilním telefonu v psaní e-mailu skončili.

iCloud Drive

Dalšího vylepšení se dočkalo cloudové úložiště od Apple, který známe pod označením iCloud. Nově se však jeho schopnosti prohlubují a synchronizace je díky aplikaci mnohem jednodušší. V desktopovové verzi přibyde speciální aplikace iCloud Drive, která se stane standardní součástí Finderu.

iCloud Drive

Následně stačí jakýkoliv soubor do dané aplikace vložit a všechna připojená zařízení se během chvíle automaticky sesynchronizují. A je jedno, jestli jde o fotografie, dokumenty anebo další soboury. Přístup k sesynchronizovaným souborům pak máte skrze aplikaci pro Apple iOS, Mac a také skrze internetové rozhraní, to ocení především majitelé PC s Windows.

QuickType: vím, co chceš napsat

Nová je také funkce QuickType, jde o predektivní zadávání textu, kdy iPhone rozezná, co chcete napsat dále. Na tuto funkci si však budeme muset počkat, čeština prozatím bohužel nepatří mezi podporované jazyky. Kromě lepšího rozpoznávání textu se vylepšení dočkalo také okno pro skupinovou konverzaci.

QuickType

Tap to talk: hlasové zprávy na scénu

Změn doznala také aplikace pro odesílání textových, respektive multimediálních zpráv. Nově bude možné zasílat také hlasové zprávy, ke kterým budete moci přiložit fotografie sebe sama nebo rovnou celé video. Zde je viditelná inspirace u messengeru WhatApp a Viber, které hlasové zprávy nabízejí již delší dobu. Apple však dotáhl celou myšlenku, jako vždy, k dokonalosti.

Hlasové zprávy

Nejpoužívanější kontakty součástí multitaskingu

Multitasking není žádnou novinkou, přibyla však jedna drobnost navíc. Nově je totiž jeho součástí také seznam nejpoužívanějších kontaktů. Proč se v Applu rozhodli právě pro toto umístění je celkem nejasné, přesto se jedná o příjemnou drobnost navíc.

Nejčastější kontakty jsou nově součástí multitaskingu

Chytrý e-mail pozná rezervaci

Ukázková situace: objednáte si rezervaci ve vaší oblíbené restauraci a e-mailem obdržíte potvrzení. iOS 8 pozná, že se jedná o rezervaci a rovnou vám umožní uložit událost do kalendáře. Chytré, praktické a po vzoru dalších vylepšení čas šetřící vychytávka.

Chytrý e-mail rozezná rezervaci

HealthKit: zdraví na prvním místě

Aplikace, které monitorují váš zdravotní stav a vaši zátěž se za posledních několik měsíců staly velice oblíbenými, proto není divu, že i Apple přispěchal se svojí vizí. Ta nese název HealKit a poslouží pro shromažďování všech potřebných informací o vašem zdraví. Aplikaci je možné integrovat také s aplikacemi třetích stran. Například Nike+. Nemusí tak znovu zadávat, kolik vážíte, a podobně. Aplikace se teoreticky umí spojit také s vašim doktorem, kterého může upozornit na nestandardní údaje. Teoreticky proto, že této funkce využijí především pacienti v USA a v dalších nejrozvinutějších zemích světa.

HealthKit

Aplikace a hry pro děti za odměnu

Nová funkce odsouhlasení nákupů potěší především starostlivé rodiče, tedy rodiče, které chtějí mít přehled nad svojí útratou. Nově je tak možné přidělit dětem využívající iPhone/iPad/iPod Touch přístup ke kreditní kartě, před každým nákupem však dorazí rodiči upozornění. Rodič se pak bude moci rozhodnout, jestli nákup odsouhlasí, nebo zamítnou a odloží rozhodnutí na později.

Nákupy dětí musí odsouhlasit rodiče

HomeKit

Apple se chce dostat i do našich domovů, které chce proměnit v chytré domácnosti. Tuto celou vizi pojmenoval jako HomeKit, ta zajistí integraci různých chytrých výrobků, které pak budete moci vzdáleně ovládat. Pomocí Siri tak například jedním příkazem zavřete garážová vrata, zamknete dveře a ztlumíte světla předtím, než jdete spát. A to je zatím jenom začátek. Jak známe Apple, v budoucnu bude iPhone prostředkem pro ovládání všechno v našich domácnostech, bude tedy zajímavé, kam se tato funkce posune v budoucnu.

HomeKit ovládne vaši domácnost

A další...

Vylepšení je samozřejmě mnohem více, namátkou můžeme zmínit nový grafický editor fotografií, samozřejmostí jsou různé pokročilé režimy pro úpravu fotografií. Všechny editace se samozřejmě synchronizují skrze iCloud mezi iPhonem a iPadem. Apple v budoucnu počítá také s podobnou aplikací na Mac. Ta je zatím ale v začátcích. Vylepšení se dočkala také hlasová asistentka Siri, tu můžete nově aktivovat pokynem Hey Siri. Kde už jsme jen tuto metodu probuzení hlasové asistentky slyšeli? iCloud Drive se doznal také vylepšení. Pro uživatele je dostupných 5 GB zdarma, 20GB prostor potom vyjde na necelý jeden dolar měsíčně. Novinkou je také možnost „olikovat“ komentář k vašemu příspěvku na Facebooku přímo z notifikační buliny oznamovacího centra.

E-mail, Grafický editor a Siri

A to stále nejsme u konce. Další vylepšení zahrnuje možnost privátního prohlížení v internetovém prohlížeči Safari, podporu hovorů pomocí Wi-Fi, prohlídky měst pomocí FlyOver, novinkou jsou také panoramatické fotky na iPadu, FaceTime se dočkalo funkce čekající hovor, tedy funkci, kterou známe z klasických hovorů v GSM síti. V iOS 8 bude také standardně předinstalována aplikace s typy, která osvětlí nejasnosti s ovládáním a bude se tak jednat o klasickou uživatelskou příručku. iBooks bude nově zabudován přímo do systému, nebude se jednat o doinstalovatelnou aplikaci. Také aplikaci Fotoaparát přibudou nové možnosti nastavení (například nastavení expozice, manuální zaostření a časovač). Pro nevidomé bude přichystaná také speciální Braillova klávesnice, jak ale bude přesně fungovat prozatím nevíme. Apple se také nechal inspirovat u Androidu a v systému iOS 8 nabídne detailní statistiky využití baterie.

Fotoaparát dostává nové funkce

Dostupnost

Aktualizace na iOS 8 dorazí pro všechny uživatele až na podzim, pokud ovšem patříte mezi vývojáře, stahovat můžete už během dneška. Opět tedy nastává situace, kdy se bude nová aktualizace poctivě testovat, aby byla finální verze plně optimalizovaná a připravena pro každodenní používání.

Apple iOS 8 dorazí na podzim

Aktualizace bude dostupná pro uživatele Apple iPhone 4S, 5, 5c, 5s, iPod Touch 5. generace, samozřejmostí je pak podpora iPadu Air, iPadu s Retina displejem, iPadu mini, iPadu mini s Retina displejem a poněkud překvapivě se aktualizace dočká i postarší iPad 2. Jak se novinky aktualizace iOS 8 líbí vám?

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
Petr
Kdy na iOS 8 beta natočítě nějaké video?
Lukáš
Jsem mile překvapen a popravdě takových změn jsem ani nečekal. Za mě palec nahoru
Fish
Sám mám pár produktů Apple a čekal jsem, co můžu na iPadu očekávat a teda pro mě je to zklamání. Featury, který Apple okopiroval od ostatních, ale podle autora to dotáhl k dokonalosti (zajímavé, že nezmínil v čem), flat design bohužel zůstává, 3x3 ikony v adresáři bohužel taky. Konečně je ale aspoň možnost jiné klávesnice, ptz tahle je prostě nepoužitelná.
j
naco ospevujete kazdu prkotinu, ktoru apple zmenil? :D keby to aspon boli novinky tak nepoviem, ale ved toto je absurdne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze