Apple má patent, který zpříjemní používání iPhonů na dešti

Apple má patent, který zpříjemní používání iPhonů na dešti
Fotografie: Carlos Santiago, unsplash.com
  • Telefon by měl rozpoznat, že je displej mokrý
  • Změní rozložení ovládacích prvků a namísto kapacitní dotykové vrstvy použije citlivost na tlak
  • Technologie naznačuje i používání pod vodou

Tu situaci známe všichni. Začne pršet, což by ale pro náš telefon neměla být překážka, protože je vybaven odolností proti vniknutí vody. Kapky dopadající na displej jsou však vyhodnoceny jako dotyky, následkem čehož se ovládání „zblázní“ nebo je značně ztížené. Takový problém řeší zřejmě i v Applu, protože se na stránkách amerického Úřadu pro duševní vlastnictví (uspto.gov) objevil patent s poněkud kostrbatým názvem „Úprava funkčnosti elektronického zařízení během vystavení vlhkosti“.

V podstatě jde o to, že se použitím několika různých technologií pokusí telefon identifikovat falešné dotyky způsobené tekutinou. Jakmile zjistí, že je obrazovka mokrá, může uzpůsobit ovládací prvky tak, aby bylo jejich používání jednodušší. Současně může změnit kapacitní dotykovou technologii displeje na obrazovku citlivou na tlak, jakou využívaly již opuštěné technologie Apple 3D Touch a Force Touch.

Apple patent

V nákresech je vidět, že tato ochrana má několik stupňů, konkrétně počítá se stupni „suchý“, „mokrý“ a „pod vodou“. Návrh dále počítá s tím, že by aplikace pro ovládání fotoaparátu měla v případě ponoření telefonu zcela jiné rozhraní, aby se usnadnilo snímání pod vodou. A takto vybavený iPhone by mohl dokonce změřit hloubku, ve které se nachází, a varovat uživatele před jejím překročením.

Samozřejmě se v tuto chvíli jedná jen o patent, který nemusí být nikdy přetvořen v reálný produkt. Myšlenka plně vodotěsného telefonu použitelného bez problémů i ve vodě však dává vzpomenout spekulacím o iPhonu bez konektorů, pro který by nebylo ani delší vystavení kapalinám ve větší hloubce problém.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze