Apple iPhone v Evropě oficiálně: od listopadu exkluzivně u O2

Apple před několika okamžiky oznámil exkluzivní partnerství s operátorem O2 a prodejcem telefonů Carphone Warehouse. Ti budou společně s Applem od 9. listopadu prodávat ve Velké Británii Apple iPhone.

Apple před několika okamžiky oznámil exkluzivní partnerství s operátorem O2 a prodejcem telefonů Carphone Warehouse. Ti budou společně s Applem od 9. listopadu prodávat ve Velké Británii Apple iPhone. Velká Británie je po USA teprve druhou zemí, kde bude Apple iPhone oficiálně v distribuci.

Apple iPhone

V prodeji bude stejná osmigigová verze Apple iPhone 8GB, jakou je možné nyní pořídit v USA. Bohužel se tedy nepotvrdily informace o podpoře 3G v evropském iPhonu. O2 proto nyní ve Velké Británii dovybavuje další své vysílače technologií EDGE. Apple iPhone 8GB zájemce přijde na 269 liber (v přepočtu kolem 11 tisíc Kč). Telefon bude opět nabízen pouze s tarifem, tentokrát u operátora O2. Na výběr budou tři tarify (35, 45 a 55 liber měsíčně). V tarifu bude již zahrnut datový paušál pro neomezené surfování přes GPRS/EDGE a Wi-Fi hotspoty operátora O2. Hotspotů je v celé Británii více než 7500, takže by mohly částečně nahradit absenci 3G. Pikantností je, že "neomezený" datový paušál dovolí prohlédnout maximálně 1400 webových stránek denně.


Britský a americký iPhone - zcela shodné (foto: Engadget.com)

Veškeré funkce jsou identické s americkou verzí iPhonu. Přibyla pouze podpora evropského rozložení klávesnice a možnost vypnutí EDGE roamingu. Nejvíce tak zamrzí absence sítí 3G, které jsou v západní Evropě již samozřejmostí.

Steve Jobs se ba tiskové konferenci v Londýně nezmínil o prodeji iPhonu v jiných evropských zemích. Již několik měsíců se však objevují spekulace operátorech T-Mobile (Německo), Telefónica (Španělsko) a Orange (Francie). Do konce roku se téměř jistě nesetkáme ani s očekávaným Apple iPhonem s podporou 3G/HSDPA. Podle deníku The Street by měla být 3G verze představena v 1.čtvrtletí 2008. Podle Steva Jobse v iPhonu schází podpora 3G kvůli výrazně vyššímu odběru energie a tím pádem kratší výdrži baterie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze