Apple iPhone 6s Plus v redakci: mohutná evoluce (první dojmy)

47

I letos představil Apple hned dva nové telefony. O menším iPhonu 6s jste si u nás již mohli přečíst mnohé, nyní se na řadu dostává i větší alternativa v podobě iPhonu 6s Plus. Displej oproti iPhonu 6s nabídne větší úhlopříčku 5,5 palce, vyšší rozlišení, optickou stabilizaci obrazu, nechybí samozřejmě ani podpora 3D Touch a další novinky. Jen ta hmotnost a rozměry se trochu „nafoukly“.

Apple iPhone 6s Plus

TIP: Recenze Apple iPhone 6s – Nový a ještě lepší

O tom, na jaké uživatele společnost Apple s modelem iPhone 6s Plus míří, není potřeba dlouho spekulovat, na své si tak opět přijdou především příznivci tabletofonů. iPhone 6s Plus totiž nabídne úhlopříčku 5,5 palců, což je i v dnešní době stále vcelku nadstandard. Pokud k tomu připočteme stále poměrně výrazné rámečky okolo displeje, iPhone 6s Plus už jen tak do ledajaké kapsy zkrátka neschováte. Apple tentokrát nezklamal a vůbec poprvé se v modelové řadě iPhone s přídomkem „s“ dočkáváme poměrně zásadních vylepšení.

Za zapůjčení telefonu děkujeme internetovému obchodu Mironet.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Apple iPhone 6s Plus – první pohled

Design a konstrukce: růžová a dále?

Na první pohled by se mohlo zdát, že začínáme velmi pozvolna, a to něčím, co se prakticky nezměnilo. Ano, na první pohled je jedinou změnou nová, růžovozlatá barevná varianta, stejně jako u iPhonu 6s. Není to ale pravda, změn je více, a bohužel zbylé, a na první pohled neviditelné, již patří mezi ty nepříjemné.

Začneme u hmotnosti. Nový iPhone 6s Plus přibral, stejně jako přibral i iPhone 6s. Bohužel, tentokrát se jedná o poměrně výrazných 20 gramů. Naše první dojmy potvrzují, že nárůst hmotnosti je opravdu citelný a už tak poměrně těžký iPhone 6s se v případě nové verze ještě více pronese. Kromě samotné hmotnosti narostla i tloušťka, a to o 2 desetiny milimetru, o jednu desetinu milimetru pak narostla i šířka a výška. Taková změna je však na první pohled neodhalitelná, zde Apple kritizovat nebudeme.

Další novinkou, kterou naopak chválit budeme, je použití pevnější slitiny hliníku, nově tedy již nehrozí podobné aféry ohýbání, jako v minulosti. I při větší snaze s novým iPhonem pohnout nemáte téměř žádnou šanci.

Apple iPhone 6s Plus

Ještě na okamžik se zastavíme u již zmíněné růžovozlaté varianty. Apple pochopitelně cílí na něžné pohlaví, a tak je nová barevná varianta vcelku pochopitelná. Co však musíme zdůraznit je fakt, že růžová je patrná především na světle, pokud telefon používáte při večerním osvětlení, případně jej fotografujete horším fotoaparátem, barevná linka téměř vždy sklouzne do zlaté barvy, kterou již dobře známe. Stejně tak se chová i zlatá barevná varianta, která má tendenci k tomu „blednout“ do stříbrné. Jedná se o poměrně efektní tvárnost, nemusíte mít navíc strach, že růžová by působila svým odstínem vulgárně.

Displej, který vás cítí

Nejvíce proklamovanou novinkou nových iPhonů je samozřejmě displej, respektive jeho nová vrstva 3D Touch, která je prakticky převlečenou variací Force Touch, které známe z nových MacBooků a z hodinek Watch. 3D Touch napomáhá rychlé orientaci v dané aplikaci, kdy se pouhým přitlačením na ikonu rovnou dostanete například do režimu videokamery v aplikaci Fotoaparát. Využití je více, technologie 3D Touch může suplovat také softwarový zoom, případně s ní můžete spouštět Live Photos, což je další novinka obou nových iPhonů.

TIP: Přehledně: nejlepší aplikace podporující 3D Touch na iPhone 6s

Citlivost 3D Touch perfektní, v nastavení si navíc můžete zvolit intenzitu, při které se automaticky spustí. Respektive, pokud nechcete na displej mačkat jako smyslů zbavení se strachem o jeho poškození, můžete intenzitu přítlaku snížit, a zase naopak. Využití v případě iPhonu 6s Plus se zdá ještě větší, než v případě iPhonu 6s, a to z důvodu větší plochy. Celková ergonomie je samozřejmě horší, jednou rukou novinku už zkrátka ovládat nelze, na druhou stranu je větší plocha výhodná například při sledování videa, webových stránek nebo při prostých náčrtech ve vylepšené aplikaci Poznámky.

Příznivci i odpůrci Applu musí po vyzkoušení nového iPhonu přiznat, že technologie 3D Touch je mnohem dále, než například u prémiové verze Huawei Mate S, který sice technologii citlivého displeje na tlak nabídl jako první, ovšem není pro ni téměř žádné využití.

TIP: Recenze Huawei Mate S – Vstup mezi elitu

Fotoaparát potěší, 4K video rovněž

Fotoaparát nabídne nově vyšší rozlišení, to povyskočilo z 8 Mpx na rovných 12 Mpx. Jak ale víme, u produktů značky nejde ani tak o počet megapixelů, jakožto spíše o kvalitu výsledných snímků. Ač iPhone 6s Plus není nejlépe fotografickým smartphonem na trhu, snímky jsou velmi povedené. Výsadou iPhonu 6 Plus byla optická stabilizace obrazu, nic se na tom nezměnilo ani v případě variant s přídomkem „s“. Optická stabilizace je vítaná především u videa, kdy větší iPhone vzhledem k přítomnosti optické stabilizace logicky natáčí méně roztřesená videa.

Apple iPhone 6s Plus

Další novinkou jsou již zmíněné „Live Photos“, respektive živé fotky. To není taková novinka, jak se může na první pohled zdát, živé fotky uměly už Lumie, ovšem s novými iPhony opět přichází na řadu „zdokonalování již objeveného“. Těsně před a po pořízení fotky se zaznamená krátké video se zvukem a dohromady utvoří již zmíněné živé fotky. Takové fotky jsou samozřejmě na paměť náročnější, konkrétně zhruba dvojnásobně. Pokud tedy chcete zpětně vzpomenout na atmosféru při daném pořízení fotografie, lze novou funkci označit jako přínosnou. Výsledek působí poměrně přesvědčivě, jen je nutné pamatovat na to, že funkci máte zapnutou a dle toho také fotografovat. Z milé fotky by pak mohlo vzniknout trochu fiasko. Živé fotografie lze nastavit i jako tapetu, spustíte ji již zmíněnou funkcí 3D Touch. Pokud funkci nepotřebujete, stačí ji vypnout, a to rovnou v aplikaci.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

S nárůstem rozlišení primární kamery přichází také zvýšení rozlišení videa. To povyskočilo z FullHD na 4K, což je dnešní standard u vlajkových lodí. Jak je už ale zvykem, Apple neumožňuje změnu rozlišení přímo z aplikace Fotoaparát, musíte hlouběji do nastavení. Apple zde velmi vhodně upozorňuje na to, kolik minuta v daném rozlišení zabere v paměti zařízení prostoru, podle čehož se můžete snadno orientovat. Potěší také možnost nahrávání zpomaleného videa, v rozlišení FullHD až při 120 snímcích za sekundu, v rozlišení 1 280 × 720 pixelů pak můžete nahrávat videoklipy až při 240 snímcích za vteřinu.

TIP: Podívejte se, jak fotí iPhone 6s, srovnali jsme ho s iPhonem 6

Vylepšena je i kvalita sekundární kamery pro videohovory, ta nabídne 5 Mpx a i v tomto směru tak Apple dotahuje konkurenci. Původní kamerka s rozlišením 1,2 Mpx sice neprodukovala vyloženě marné snímky, ovšem na obrazové kvalitě se zvýšený počet megapixelů rozhodně podepsal kladně. Libůstkou, kterou znají především majitelé MacBooků, je funkce blesku displeje. Funguje to zcela jednoduše, při záblesku se displej iPhonu rozsvítí až na 300 % svého běžného svitu a tím tedy skvěle osvítí vaši tvář. Není třeba žádného sekundárního blesku, ani diody, vše obstará samotný displej. Nebyl by to Apple, aby celou myšlenku nedotáhl ještě o kus dále. Barva svitu se tak mění podle toho, v jakém prostředí se nacházíte. Pokud je slunečný den, je barva více do modra, pokud je naopak velmi tmavé prostředí, světlo jde více do žlutých odstínů. Tak, aby vaše tvář vypadala vždy přirozeně.

A další příjemné novinky... a nepříjemné neduhy

Co jednoznačně musíme pochválit je funkčnost čtečky otisků prstů, kterou Apple pojmenoval TouchID. Už v předešlých generacích fungovala velmi dobře, avšak nové iPhony ji posunuly dále. Rozpoznání je nově otázkou pár desetin sekundy, během těch se iPhone probudí, rozpozná váš otisk a odemkne. Stejně jak se zrychlilo rozpoznávání, zrychlilo se také „ukládání“ vašich otisků. Nově (doslova) stačí párkrát přiložit váš prst a je hotovo. V tomto Android trochu zaostává, ukládání otisků trvá déle. Funkčnost jsme srovnávali s novou Xperií Z5 Compact, která bohužel nemá přesnost rozpoznávání tak vysokou. Stejně tak i ukládání otisku trvá déle.

Apple iPhone 6s Plus

Neméně důležité novinky se odehrály uvnitř. Nové iPhony už konečně nabízejí 2 GB RAM, což se velmi příjemně projevilo nejenom na výkonu, ale především na multitaskingu. Nově není problém otevřít 8 záložek v Safari, spustit dalších několik aplikací a při navrácení do prohlížeče se se záložkami nic nestane. V předchozích generacích se často stávalo, že iPhone byl vzhledem k nedostatku operační paměti nucen některé operace na pozadí utlumit. A tím pádem se například záložky musely načítat od znova.

TIP: iPhone 6s pod rentgenem: dvoujádrový procesor a více RAM

Apple iPhone 6s Plus versus Apple iPhone 6 Plus

Srovnání Apple iPhone 6s Plus Apple iPhone 6 Plus
Rozměry 158,2 × 77,9 × 7,3 mm 158,1 × 77,8 × 7,1 mm
Hmotnost 192 gramů 172 gramů
Úhlopříčka displeje 5,5 palce 5,5 palce
Rozlišení displeje 1 920 x 1 080 px 1 920 × 1 080 px
Jemnost displeje 401 ppi 401 ppi
Procesor Apple A9 Apple A8
Paměťové varianty 16/64/128 GB 16/64/128 GB
RAM 2 GB 1 GB
Fotoaparát 12 Mpx 8 Mpx
Přední fotoaparát 5 Mpx 1,2 Mpx
Kamera 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 px
Čtečka otisků prstů ano, TouchID 2.0 ano, TouchID
NFC/LTE ano, 300 / 50 Mb/s ano, 150 / 50 Mb/s

Když už se bavíme o paměti, nepotěší paměť interní. Respektive základem je stále 16 GB, 32GB varianta zcela chybí a dále máte na výběr mezi 64 GB a 128 GB. Logicky cena vyšších paměťových verzí roste poměrně výrazně, avšak základ v podobě 16GB verze je téměř nepoužitelný, zvláště nyní, když Apple přidal podporu 4K videa a „Live Photos“. Pokud vás zajímá, jak se žije se základní paměťovou variantou pak vězte, že vhodná je maximálně pro málo náročné uživatele, kteří často využívají cloudové služby (a samozřejmě mají dostatek volného FUP limitu). Paměťové karty zcela chybí, takže před nákupem se doporučujeme dlouze rozmyslet. Volná paměť pro uživatele je v případě základní verze pouze: 11,8 GB, zbytek vyplňuje operační systém a předinstalované aplikace. Jen pro příklad a vaši představu, volnou paměť zabere necelých 32 minut 4K videa.

Apple iPhone 6s Plus

Menší aféra se strhla také kvůli procesoru. Pro Apple totiž dodávají dva hlavní výrobci, a to Samsung, který je vyroben moderní 14nm technologií, a také TSMC, který vyrábí starší 16nm technologií. Ač by se zdálo, že iPhony s procesorem od Samsungu budou výkonnější a úspornější, opak je pravdou. Celosvětově se tato aféra začala šířit jako „chipgate“. Procesor od Samsungu je lehce náročnější na baterii, a tedy se iPhony s tímto procesorem rychleji vybíjí a zcela překvapivě jsou také méně výkonné (avšak pouze nepatrně).

Z našich prvních dojmů vyplynulo, že námi testovaný kus se opravdu nijak nepřehřívá, testy výdrže si však necháme až na kompletní recenzi. Jen pro zajímavost, u iPhonů 6s je větší poměr procesorů od Samsungu (zhruba 54 % vs. 46 %), u iPhonů 6s Plus je to přesně naopak.

Jaké jsou tedy naše dojmy?

Ještě před recenzí samotnou si rozdělíme to, co se nám u novinky líbí a co trochu méně.

Plusy

  • nová růžovozlatá barevná varianta nepůsobí vulgárne
  • 3D Touch opravdu funguje
  • optická stabilizace obrazu dopomáhá videům bez otřesů
  • displej stále působí velmi kvalitně, ač se rozlišení nezvýšilo
  • 4K videa jsou velmi kvalitní
  • „Live Photos“ jsou efektní metodou, jak zaznamenat danou situaci
  • chytře vymyšlený „blesk“ přední kamery
  • rozpoznávání TouchID je nově bleskurychlé

Mínusy

  • rámečky okolo displeje jsou stále velmi výrazné
  • vysoká hmotnost a velké rozměry nejsou moc pohodlné
  • základní 16GB varianta je téměř nepoužitelná, 32 GB chybí...takže? 64 GB!
  • nevzhledné přechody antén zůstávají
  • cena je stále velmi vysoko, ač novinka oproti zdražení loňské generace zůstává na stejné hodnotě

Za zapůjčení telefonu děkujeme internetovému obchodu Mironet.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Resumé

Jedno je jisté, iPhony 6s a 6s Plus, ač se jedná pouze o vylepšené verze předchozí generace, nabídnou poměrně dost vylepšení. Kvůli některým by dokonce případný zájemce mohl uvažovat, že vymění svůj starý iPhone 6/6 Plus za některou z novinek. Většinou se takto výrazných vylepšení dočkáme až u „celé“ nové generace. Bude tedy zajímavé sledovat, jaké trumfy si Apple schovává na příští rok. Nám se většina vylepšení zamlouvá, ovšem nárůst hmotnosti nás opravdu nepotěšil. Konečný verdikt si však necháme do námi připravované recenze.

Graf ceny produktu Apple iPhone 6S Plus 16GB poskytuje server Heureka.cz

Zajímá vás něco, co v dnešních prvních dojmech nepadlo? Nezoufejte, podělte se o vaše dotazy v diskuzi pod článkem, odpovědi naleznete v připravované recenzi.

Technické parametry Apple iPhone 6s Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,2 × 77,9 × 7,3 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
DostupnostQ4 2015,
Diskuze ke článku
Lukáš
Telefon pro opravdové fandy. Ostatní totiž zvolí zařízení co alespoň trochu odpovídá ceně. Ač bych si jich mohl z fleku několik koupit, tak mi to zdravý rozum prostě nedovolí.
rumik
A teď jako zcela vážně! ... ty fotky co z toho lezou Vám jako přídou O.K.???
JaroB
Môžete mi napísať v čom spočíva tá MOHUTNÁ EVOLUCE ??? Všetko k horšiemu až na ne nejaký displej s nevyužiteľnou technológiou...to isté docielime obyčajným displejom a podržaním .... nový procesor a foťák je bežný štandard evolúcie vlajkových lodí ...takže kde je tá MOHUTNÁ EVOLUCE ???
Peta
Pavel: Tobě spis ta logika zcela uniká.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze