iPhone 6s pod rentgenem: dvoujádrový procesor a více RAM

14

Ačkoli se nový iPhone už začal prodávat na některých trzích, přesné specifikace jeho hardwarové výbavy prozatím zůstávají obestřeny tajemstvím. To samozřejmě nevydrží dlouho, protože už nyní začínají první nadšenci iPhone prozkoumávat zevnitř.

Při oficiálním uvedení jsme se dozvěděli akorát to, že je poslední generace osazena zbrusu novým čipsetem Apple A9. Nedočkali jsme se žádných podrobností o počtech jader, taktovacích frekvencích a dalších detailech. Společnost se namísto toho zaměřila na prezentaci přístroje coby celku.

Apple iPhone 6s – unboxing

Pokud vás technické detaily přeci jenom zajímají, zjistit je musíte pomocí rentgenových paprsků. A pokud zrovna nemáte po ruce toto lékařské zařízení, tak se alespoň spolehnout na zjištění ostatních.

Potvrzen byl tak nárůst kapacity RAM paměti, a to na 2 GB. To jsme ostatně zjistili i my v prvních dojmech, kdy jsme hned po vybalení z krabice spustili na telefonu Geekbench.

Dalším zjištěním je, že čipset Apple A9 zabírá plochu 94 mm2, což je zhruba 80 % toho, co jeho předchůdce. Není to žádné překvapení vzhledem k tomu, že Apple přešel na 14nm výrobní proces.

Procesor nového iPhonu je stále dvoujádrový, ale to není nic špatného – nelze jednoduše porovnávat počty jader na různých platformách s různou architekturou. Ta od Applu těží hlavně z vysokého výkonu jednoho jádra, kde došlo oproti A8 k nárůstu o 66 %. Pohled dovnitř také odhalil podrobnosti o grafické jednotce. Ta měla dříve čtyři části, nově jich v iPhonu najdete 6. Narostla také velikost paměti cache L3 z 5 na 8 MB.

Apple iPhone 6s

Takže i když se to nezdá, nový iPhone je uvnitř skutečně úplně nový telefon a první uživatelé si jeho rychlost pochvalují.

Technické parametry Apple iPhone 6s

Kompletní specifikace
Konstrukce138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 715 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostříjen 2015,

Zdroje: phonearena.com, theverge.com, chipworks.com

Diskuze ke článku
jhz
první uživatelé si asi nepochvalují rychlost jeho vybíjení....
vzhledem k tomu že v něm je menší a levnější batterie li-ion, místo dosavadní větší a dražší lithium polymer...
holt oni umí snižovat náklady a zvyšovat zisk
jinak můžete nový i starý vidět rozebraný vedle sebe na YouTube (ifixit)
Hexagon
Sice neviem,ci to bude recenzent vidiet,ale chcel by som,aby sa pri teste 6S zameral na zahrievanie celeho telefonu,najma pri 4K. Lebo niektory uzivatelia hlasia,ze sa prehrieva celkom casto
#applefan
Kdyby s větší operační pamětí přišli dřív, tak možná iphone používám dodnes, i když to by museli zapracovat na žalostné výdrži, když dnes telefony vydrží klidně dvakrát tolik co předražený iphone. Jen dohání konkurenci a sami sobě lžou, že nejlepší jsou čtyři palce, stačí malá operační paměť.... všechno jen kecy, protože oni s novinkami příjdou až je to nevyhnutelné, protože mají své oškubávání zákazníků velice dobře naplánované. Proto je u každeho iphonu nějaká slabina a žádný není dotažený. Procesor může být úspornější, ale nový hw dohromady s 3d touch zajistí iphonu opět tragickou výdrž. Chci vidět i exota který si pořídí směšnou variantu s 16GB, i tady je vidět, že Applu jde jedině o prachy a ne spokojené zákazníky. Navíc dneska bez optické stabilizace, to je masakr, ale jak pozoruji lidem moc vyhazování peněz nevadí.
jarda
No, je zrejme, ze telefon za min.25000,-!by mel mit vse na jednicku, bohuzel, spoustu veci je jinak, pocinaje baterii a konce nedostatkama v systemu a narychlo zplacane odladenosti. Kdyz zavrete oci, hodite na zem umele vytvorenou znacku, prijdete na to, ze mate v ruce obycejny telefon za par tisic, ktery ma jednu s nejslabsich baterii na trhu pomer vykon vydrz..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze