První dojmy z Apple iPhone 5 v redakci: ptejte se nás!

Do redakce nám zavítal nový "protáhlejší" iPhone 5. Chlubí se přepracovaným dvoujádrovým procesorem, větším 4 palcovým displejem, vylepšeným fotoaparátem či jiným designem. Majoritními materiály jsou nyní hliníkové kryty. Podle prvních dojmů chválíme výborné zpracování, displej, zvuk, výkon i tradičně kvalitní fotoaparát.

Pátá generace nepřinesla takové změny, v které někteří doufali. Přesto si dovolím tvrdit, že nové změny jsou opět pokrokem vpřed a přesto je iPhone 5 opět masově prodávaným a velmi úspěšným modelem. U Applu se nedá očekávat, že přinese inovace, které vytřou konkurenci zrak, ani že bude iPhone 5 tím hardwarově nejlepším zařízením, které lze na současném trhu najít. U iPhonu (a Applu obecně) šlo vždy o souznění designově prvotřídního hardwaru a softwaru, spolehlivosti a snadné ovladatelnosti. A toho všeho jsme se, zabaleného do inovací, dočkali také u šesté generace iPhonu nazvané jednoduše iPhone 5. Jaké jsou naše první dojmy po několik dnech testování?

Apple iPhone 5 - oficiální fotografie

Čtěte

Apple iPhone 5 – první pohled a unboxing

Hodnotný vzhled, výborné zpracování

Předchozí dvě generace iPhonů 4 a 4S měly stejný vzhled, který s malými odchylkami přebírá i iPhone 5. Rozdílem jsou ale rozměry přední strany, kdy je nový iPhone o poznání protáhlejší. Designový upgrade se koná hlavně na zadní straně. Skleněný minerální zadní kryt byl nahrazen ušlechtilými materiály, konkrétně hliníkem. Kvůli anténám pak v horní a spodní části nalezneme plastové části. Vzhled námi testované černé varianty je vkusný a líbivý a osobně se mi více líbí, než předešlý design. Obzvláště hliníková záda působí exkluzivně, stejně tak boky velmi tenkého přístroje. Ke konstrukčnímu zpracování nemohu mít výhrad. Se vší precizností dostává své pověsti příkladně zpracovaného telefonu. Nic nevrže, nepraská ani se neprohýbá.

iPhone 5 padne také velmi dobře do ruky. I přes tenčí konstrukci se lépe drží, a to díky přepracovaným bokům. Celkově působí iPhone 5 opravdu luxusním a hodnotným dojmem, kterým může jít konkurenci příkladem.

Porovnání iPhonu 5 a iPhonu 4S

Další změnou je zvětšení úhlopříčky dotykového displeje. Šířka displeje je stejná, displej ale více povyrostl do výšky, což ve výsledku dává širokoúhlý formát 16:9 s úhlopříčkou 4 palce. Změnilo se i rozlišení, které je atypických 640 x 1136 bodů. Jedná se opět typ TFT IPS. Displej má opět špičkovou kvalitu a je velmi jemný. Ve srovnání s iPhonem 4S má v praxi i o něco lepší jas. Čitelnost na slunci a za dalších podmínek ale do recenze ještě podrobně prověříme. Do důchodu vstoupil do současnosti používaný 30-pinový konektor a nahradil jej zcela nový konektor "Lightning". Jeho výhodou kromě zvýšení výkonu, by měla být úspora místa, a také benefit v tom, že uživatel nově nemusí řešit, jakou stranou připojuje příslušenství. Zkrátka je oboustranný.

Rychlý, superrychlý

Další změna je očím neviditelná, o něco vyšší výkon a uživatelský komfort poskytne nový dvoujádrový procesor Apple A6 s výkonnou tříjádrovou grafikou PowerSGX 543MP3, jejíž grafický výkon je dvojnásobný oproti iPhonu 4S. Nový procesor je vyrobený modernější technologií, jehož cílem je kromě zvýšení výkonu i nižší energetická náročnost. V praxi opravdu pozoruji extrémní výkon, doprovázený rychlou odezvou a nulovým čekáním na provedení úkonu. Vše je svižné a bezproblémové, o zamrzání či sekání nemůže padnout ani slovo.

Co se týče příslibu lepší pohotovostní výdrže, lepší hodnoty se nekonají. I když telefon nijak nevytěžuji a na pozadí běží jen synchronizace, respektive jsem odeslal pár desítek sms, v polovině dne baterie indikuje stav 60%. Zatím má telefon za sebou pouze pár nabíjecích cyklů, tak doufám ve zlepšení výdrže. Finální verdikt budeme moci přinést až v recenzi.

Fotím stejně a přeci lépe

Vestavěný fotoaparát má stejné rozlišení, výrobce si ovšem dal za cíl zlepšit výsledky snímků, pořízených v nočních či horších světelných podmínkách. Dopomoct tomu má i nový obrazový procesor. Softwarovým vylepšením u iOS6 je možnost pořizování panoramatických snímků v maximálním rozlišení 28 megapixelů.

Výsledné snímky novinku opět katapultují mezi nejlepší fotomobily na trh. Snímky jsou ostré po celé ploše, nevykazují skoro žádný šum a konkrétně v nočních podmínkách je zachována dobrá ostrost a přijatelná hladina šumu. My jsme již v rychlosti srovnali fotografie z iPhonu 5 s iPhonem 4S a ve většině případů fotí oba telefony prakticky stejně. iPhone 5 je však lepší v případě makro snímků a v noci.

Proč nová SIM karta?

Další, pro mě tentokrát nesmyslnou inovací, je zmenšení formátu SIM karty na nano-SIM, takže po peripetiích s microSIM uživatelům zase nezbude než SIM karty u operátorů vyměňovat, případně velmi umně doma ořezávat.

Další významnou kapitolou, na které si Apple zakládá, je zvuk. Ve sluchátku je zvuk čistý a v čem zřejmě aspiruje na prvenství, je maximální hlasitost. Na ulici většinou volím maximální hlasitost, v případě novinky stačí o tři stupínky dolů. A to nemluvě o čistotě hlasu, na které se výrazně podílí systém odšumovacích mikrofonů. Dobrý dojem zanechává i vestavěný reproduktor, který je oproti předchůdci hlasitější a mnohem kvalitnější. Tradičně kvalitní je také zvukový výstup do sluchátek.

Jak vidíte, iPhone 5 na nás udělal v redakci opravdu dojem. Působí exkluzivně, funguje výborně a jen málo co mu můžeme rovnou vytknout. Apple iPhone 5 v redakci intenzivně testujeme a chystáme recenzi a další články. Mezi tím nám můžete klást dotazy v diskuzi pod článkem nebo na sociálních sítích. Co vás zajímá? Co máme vyzkoušet či porovnat? Napište nám a my se pokusíme vám odpovědět v diskuzi či v recenzi.

Technické parametry Apple iPhone 5

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor1 440 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2012,
Diskuze ke článku
iPhone SK
Máte už nejaké informácie o tom, kedy by mohol byť tento telefón k dispozícii na Svk v online shopoch alebo u operátorov? Thx.
hezo
mna by zaujimalo ako je to s tym fotenim a protisvetlom, apple tento problem officialne nepriznal ...
Iphone 5 Gorila glass 2.0
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je sklo Gorila glass 2.0. Děkuji za odpověď.
Jméno
Nový
procesor je vyrobený modernější
technologií, jehož cílem je nižší
energetická úspora.

Vážně?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze