Apple iPhone 5 je pro řadu uživatelů spíše zklamáním (komentář)

111

Na iPhone 5 jsme čekali rok, ale jeho představení bylo mezi uživateli přijato víceméně vlažně. Jeho vzhled byl známý už měsíce předem, nepřináší žádné revoluční funkce či novinky, jedná se spíše jen o evoluci modelu iPhone 4S. Bude mít Apple se svým novým modelem stejný úspěch, jako s iPhony předchozích generací?

Pokud se podíváte do diskuzí na internetu, které se věnují novému iPhonu 5, vyčtete z reakcí uživatelů převážně zklamání a to docela velké. Musím s tím bohužel souhlasit, iPhone 5 nepřinesl žádné zásadní novinky, které by způsobily "wow" efekt. Po celou dobu jeho představení jsem si říkal "a teď už to musí přijít", ale najednou byl představení konec a my jsme před sebou měli "jen" o trochu větší, o něco tenčí a trochu lépe vybavený iPhone 5, ve srovnání s iPhone 4S.

Na pohled největší změna u iPhone 5 je větší čtyřpalcový displej. Nemyslím si, že by idea většího displeje vzešla přímo od Apple, na zvětšení úhlopříčky displeje má největší vliv patrně tlak trhu. Konkurence se předhání v tom, kdo bude mít displej větší a Apple prostě nějak zareagovat musel, aby mu v tomto ohledu "neujel vlak". Osobně si sice myslím, že na mobilní telefon jsou 3,5 palce ideální pro držení a ovládání jednou rukou, tento "protažený iPhone 4S" se mi nelíbí, ale to je věc názoru. Designem však iPhone ani v nejmenším nepřekvapil, už dlouho dopředu se z uniklých fotografií vědělo, jak bude přesně vypadat. To byl první důvod ke zklamání, představilo se prostě něco, o čem už všichni dopředu věděli.

Co se týče hardwarové výbavy, to je druhý důvod ke zklamání. Je tu sice nový procesor A6, který je dvakrát rychlejší než procesor předchozí, ovšem podle všech indicií se zdá, že není čtyřjádrový. Pokud by byl, jistě by tuto skutečnost Apple při představení telefonu zdůraznil. Taktéž se Apple nijak nezmínil o paměti RAM, s největší pravděpodobností je její hodnota 1 GB, kdyby byla větší, jistě by se Apple pochlubil. Zklamáním je interní úložná paměť, očekával jsem posunutí o jeden "řád", čili modely 32 GB, 64 GB a 128 GB, vše však zůstalo při starém. Zarážející je i chybějící NFC modul, kterým jsou vybaveny i mnohem levnější konkurenční telefony. Apple tak možná podceňuje nastupující technologii pro bezkontaktní přenos souborů placení.

Rozlišení fotoaparátu zůstalo stejné, byť pravděpodobně bude umět lepší fotky, s režimem Panorama už Apple nikoho neuchvátí, to umí kdejaký dostupný program pro fotografování. Co se týče konektivity, iPhone 5 má trochu rychlejší Wi-Fi, přibylo LTE, ale to je vše. Očekávané bezdrátové nabíjení se nekoná, kapacita baterie zůstala prakticky beze změny. Opět další zklamání.

Po mnoha letech došlo i na změnu konektoru, ale opět by to nebyl Apple, aby nevymyslel svůj vlastní standard, namísto zavedeného microUSB. Další zklamání pro řadu fanoušků, kteří si pro starší příslušenství budou muset pořídit redukci, když se zdá, že kromě menší velikosti nic nového nový konektor nepřinese. Integrace standardního microUSB byla myslím si vhodnější. Především v případě, když už se Apple rozhodl pro nějakou změnu.

Tip: Apple iPhone 5 představen: kompletní informace o jablečné evoluci

A co říkáte na nový iPhone 5 vy? Čekali jste od něj víc? Zklamal vás? Koupíte si ho? Vyplatí se prodat starší model iPhonu a pořídit si tento? Vaše názory uvítáme v diskusi pod článkem.

Diskuze ke článku
Radek
Bohužel! tento telefon je srovnatelný s kdejakým průměrným android telefonem za 8 tisíc. Srovnání s htc one x, sgs3, lumií 920 v žádném případě nesnese, ale prodávat se bude.
Luke
Dobry den telefon name pusobi elegantne , ale kam se desing hrabe na iphone 4S to je nejhezci mobil ktery jsem kdy videl. Iphone 5 je pekny a pokusim se setrit.
Filip
Je to len drahá blbosť pre fajnšmekrov.
whitehandcz
Lidi budou nespokojení vždycky, s iPhonem 4S to bylo úplně stejné stejně jako 3GS a přesto ty telefony ve své době trhaly rekordy prodejnosti.
Za mě je tohle první telefon, o kterém bych vážně uvažoval jako náhradu SGS2, je to opravdu povedený kousek, vzhled se mi líbí strašně a moc se mi líbí tenké telefony. Zvětšení displeje je hlavním faktorem, proč bych uvažoval o pořízení tohoto kousku, 3.5 palce je pro mě moc málo na hry, videa i cokoli jiného.

Říkáte že má slabší výkon? Je to nejvýkonnější telefon současnosti (mimo MI-Two, ten u nás neseženete), SGS3 i One X strčí hravě do kapsy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze