Apple chystá levnou verzi MacBooku a nový Mac Mini

2
Apple chystá levnou verzi MacBooku a nový Mac Mini
  • Na podzim 2018 bude oznámen nový levný MacBook s Retina displejem
  • Může (ale nemusí) se jednat o pokračovatele MacBooku Air
  • Apple zároveň představí novou výkonnější verzi Macu Mini

Legendární Macbook Air se bezesporu stal jedním z nejoblíbenějších laptopů vůbec. Mnohé však od nákupu odrazovala vyšší cena, na kterou jsme u Applu produktů zvyklí. To se má ale brzy změnit. Obdobně jako Apple přišel s cenově dostupnějším iPhonem SE, nyní se chystá představit i levnější variantu MacBooku. Zatím není jasné, jak se bude jmenovat, ale hovoří se o něm jako o novém MacBooku Air. Nová verze má mít tenčí rámečky – nově již okolo Retina displeje.

Současný Macbook Air s cenou kolem 25 tisíc korun je totiž už jediným laptopem z portfolia jablečného výrobce, který stále nemá obrazovku s Retina rozlišením. Pravděpodobně si v Applu řekli, že i MacBook Air by si konečně zasloužil nějakou tu inovaci. Kromě rychlejších procesorů se totiž nic zásadnějšího v poslední době nezměnilo. Podle dostupných zdrojů můžeme stále počítat s obrazovkou o velikosti 13 palců. Rádi bychom také viděli sníženou hmotnost a tloušťku oproti MacBooku Air, ze kterého má nový MacBook vycházet.

Nový MacBook má designově navázat na MacBook Air

Nutno dodat, že 12palcový MacBook uvedený na trh v roce 2015 měl být tak trochu nástupcem MacBooku Air. Mnohé však odradila vyšší cena, a tak zůstane na novém MacBooku Air zaujmout právě ty, kteří nechtějí sahat příliš hluboko do kapsy. Dále se u nového MacBooku Air počítá se zvýšeným zájmem školních institucí, které obvykle nakupují laptopy ve velkých objemech.

Představení můžeme očekávat během podzimu. Pravděpodobně naváže na nové iPhony. A když už jsme u nich, tak je nutno zmínit, že dle interních zdrojů tento rok Apple plánuje předvést hned tři. Zapomenout ale nesmíme ani na nové Apple Watch s větším displejem a svou šanci zaujmout dostanou i nové iPady Pro.

A co bylo impulsem k představení nové verze MacBooku? Důvod je prostý. Přestože se Mac těší tradiční oblibě a tato řada tvoří více než 11 % celkových prodejů, najdou se zákazníci, kterým každoroční vylepšení od Applu v podobě mírně většího výkonu, jednoduše nestačí. Upgradované verze nedostačují pracovním nárokům, a to určitě není dobrá zpráva pro Apple. Společnost se na toto rozhodla zareagovat vydáním high–end verze iMac Pro a nového MacBooku Pro s upravenou klávesnicí a rychlejším procesorem.

Dalším alarmujícím ukazatelem byl také fakt, že během třetího kvartálu fiskálního roku se Applu podařilo prodat pouze 3,7 milionů Maců. To je vůbec nejméně za čtvrtletí od roku 2010. Apple také ztrácí podíl v oblasti vzdělávání a spolupráce se školami. Oproti tomu levné Chromebooky poháněné operačním systémem od Googlu se těší rostoucí oblibě a představují 60 % všech dodaných laptopů pro základní školy v USA za poslední kvartál roku 2017. Podle analytiků se Apple potřebuje více soustředit na řadu Mac, chce–li získat část svých zákazníků zpět. Jak je známo, doposud se Apple soustředil primárně na iPhony a poskytování služeb.

Možná vás zajímá, jestli bude výrobou nových MacBooků pověřena jiná společnost než doposud. To však u Applu není v plánu. Za výrobu MacBooků zůstane i nadále zodpovědná společnost Quanta Computer a Hon Hai Precision Industry. Apple se má údajně podílet až na jedné třetině tržeb společnosti Quanta Computer. Jejich vztah se tedy asi jen tak nerozpadne.

Apple do čtyř let plánuje upgrade stávajícího modelu Mac Mini. Jedná se o ochuzenou verzi Macu, která je dodávána bez obrazovky, myši a klávesnice. Základní verze Mac Mini momentálně stojí přibližně 13 tisíc korun, díky čemuž získala značnou oblibu zejména u vývojářů aplikací nebo zákazníků, kteří zařízení používají jako domácí multimediální centrum. U vylepšené verze Mac Mini pro náročné uživatele, která má vyjít později v letošním roce, můžeme počítat se zdražením. Pokud bude mít nový model za cíl uspokojit požadavky náročnějších uživatelů, bude pochopitelně daní za výkonný hardware vyšší cena.

Poslední novinkou, tentokrát softwarového rázu, bude představení nové verze operačního systému macOS nazvané Mojave. Ta uživatelům přinese nové možnosti třídění souborů a schopnost spouštět iPad aplikace, jako je například Apple News. Pokud jste se těšili na představení nové verze nejvýkonnějšího Macu Pro, čeká vás zklamání, plánuje se až na rok 2019.

Diskuze ke článku
Radan
Jste si jistí tím, co tvrdíte? Žádná oficiální zpráva nebyla vydána a třeba ohledně macbooku je to všechno hodně nejistý.. Vzpomínám si i na stoprocentně pravdivý zprávy o nástupci iPhonu SE kterej měl vyjít v červnu...
Oto Bezák
Neměli by jste místo levný psát dostupný? Levný věci Apple nedělá a dost to zavádí. Ani Iphone SE není levný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze