Apple brání vzniku nových technologií, tvrdí bývalý zaměstnanec

7
Apple brání vzniku nových technologií, tvrdí bývalý zaměstnanec
  • Bývalý zaměstnanec Applu založil vlastní společnost zaměřenou na vývoj procesorů pro datová centra
  • Apple jej za to zažaloval
  • Podle Williamse III. se Apple snaží „přidusit vznik nových technologií“

Apple byl ještě před pár lety považován za jednoho z největších inovátorů na trhu a se svými výrobky měnil způsob, jakým uživatelé zařízení používají. V posledních letech si však mnozí (vcelku právem) stěžují na to, že nové generace produktů přináší pouze kosmetické změny, zatímco jiní výrobci (mnohdy ne tak věhlasného jména) trh zásobují zajímavými inovacemi, například na poli displejů či mobilních fotoaparátů.

Podle Geralda Williamse III., bývalého zaměstnance, který pro cupertinského giganta pracoval od roku 2010 až do února 2019, Apple nejen, že příliš neinovuje, ale údajně dokonce záměrně brzdí a omezuje prostor pro inovace ve světě technologií.

Williams pro Apple dlouhodobě pracoval na vývoji čipsetů (konkrétně řady A7 až A12X). Cupertinská společnost jej však zažalovala poté, co se rozhodl odejít a založit si vlastní firmu s názvem Nuvia zaměřenou na vývoj procesorů pro datová centra. Důvodem soudního sporu je konkrétně to, že se Williams rozhodl podnikat v podobné sféře jako Apple. Zaměstnavateli se rovněž nelíbilo, že se Williams snažil nalákat zaměstnance Applu na nový projekt.

Podle informací agentury Bloomberg se nyní Apple zase pokouší tyto zaměstnance získat zpět. V očích Williamse se Apple snaží „přidusit vznik nových technologií“. Navíc tvrdí, že Apple dlouhodobě tajně monitoroval jeho zprávy a další soukromou komunikaci.