Apple aplikace týdne: Pause – Relaxation at your fingertip

4

Neustále jsme v pohybu a máme něco na práci. Podle posledních výzkumů dokážeme za čtyřiadvacet hodin vyprodukovat až 70 tisíc myšlenek. Denně vyřizujeme desítky emailů, telefonátů, schůzek, konzumujeme digitální obsah, sociální sítě a výsledkem je nedostatečný spánek, únava, stres až pocity úzkosti a deprese. Cesta ke zklidnění mysli je přitom více než jednoduchá, stačí jen meditovat.

Pause – Apple aplikace týdne

Vývojáři ze studia ustwo, kteří mají na svědomí slavnou hru Monument Valley, přišli s nápadem, že skloubí techniky mindfulness a cvičení Tai Chi. Výsledkem je meditační aplikace Pause, kde se prostřednictvím pohybu prstů po displeji snažíte zklidnit mysl a na chvíli si odpočinout od uspěchané doby.

PAUSE - Relaxation at your fingertip

Aplikace je přitom velmi jednoduchá a prostá. Stačí jen položit prst na displej a velmi pomalu s ním pohybovat do stran. Na telefonu přitom vidíte imitaci lávové lampy, která se postupně rozšiřuje a mění svou barvu. U toho se vyplatí sledovat instrukce, které se zobrazují, například, že máte zpomalit nebo zavřít oči.

Pause přitom předpokládá, že během pohybu prstů budete meditovat a využijete prvky takzvané techniky mindfulness. Stačí si jen nalézt nějaké vhodné místo, kde nebudete rušeni, zavřít oči a zaměřit svoji pozornost na nádech a výdech. V Pause se můžete také zaměřit na detailní pohyb vašeho prstu po displeji, nebo na polohu celého vašeho těla.

PAUSE - Relaxation at your fingertip

Meditace je jednoduchý způsob, jak dopřát vědomé mysli zasloužené volno. Mnoho lidí si stále myslí, že meditace je ztráta času a pošetilost, která je spojená s duchovnem či šamanstvím. Důležité je přitom o meditaci moc nepřemýšlet. Je to podobné jako s jízdou na kole. Stále musíte být pozorní, co se kolem děje, ale již nepřemýšlíte o tom, jak správně šlapat, kde jsou brzdy či jak udržovat rovnováhu. Naprosto stejné to je i s meditací. Meditovat přitom můžete kdykoliv a kdekoliv.

V nastavení si také můžete zvolit těžší obtížnost, tedy že se lávová skvrna nebude tak rychle rozšiřovat a vy se budete muset zaměřit na detailní a pomalejší pohyb prstů. V aplikaci nechybí ani detailní statistiky o počtu meditací nebo celkovém času. Příjemným zpestřením je i doprovodná hudba ve formě foukání větru, šumění potoka či zpěvu ptáků. Díky tomu se dokážete snadněji uvolnit a prožít tak efektivnější meditaci.

PAUSE - Relaxation at your fingertip

Podle mého názoru jde o ojedinělou aplikaci, která dává velký smysl. Nikdy nevíte, kdy se vám může hodit trocha klidu a uvolnění. Časem také možná dospějete k tomu, že Pause nepotřebujete, jelikož jste v meditativní stavu neustále. To však vyžaduje hodně praxe a cviku, abyste svoji pozorností byli tady a teď. Pause můžete v obchodě App Store stahovat za 1,99 €, přičemž aplikace je určená pouze pro iPhone a iPad.

Stáhnout PAUSE - Relaxation at your fingertip

App Store

Diskuze ke článku
Daniel
Výborná reportáž, aplikaci jsem si hned koupil a je opravdu skvělá mohu jen doporučit. Usnadní mi cestu ke každodennímu odpočinku. Děkuji
Radek Vlasák
Radek Vlasák
Konečně vyšla i pro android, tak jsem hned koupil. Jen nevím jestli má na mě ten relaxační účinek. :)
kokot
Lidi neumi bez mobilu ani relaxovat :))))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze