Aplikace Threads od Mety, rival Twitteru, u nás pravděpodobně nyní nebude dostupná

Víme proč
1
Aplikace Threads od Mety, rival Twitteru, u nás pravděpodobně nyní nebude dostupná
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Podle společnosti Meta je na vině především připravovaný zákon EU o digitálních trzích (DMA)
  • Služba se spustila ve Velké Británii a v USA už dnes, EU pravděpodobně počká

Konkurent společnosti Meta pro Twitter s názvem Threads je spuštěn v USA a ve Velké Británii, jak jsme vás již informovali, ale do zbytku Evropy se možná v dohledné době nedostane. Mluvčí společnosti Meta totiž sdělil irské komisi pro ochranu osobních údajů, že služba nebude v EU „v tuto chvíli“ zavedena, o čemž informuje engadget.com skrze independent.ie.


Podle zprávy DPC (Ireland's Data Protection Commission, v překladu irská komise pro ochranu osobních údajů) službu neblokuje, ale Meta zatím „nepřipravila službu pro evropské spuštění mimo Velkou Británii, která se plně neřídí GDPR ani pravidly EU o ochraně osobních údajů.“

Společnost Meta tuto zprávu potvrdila engadget.com s tím, že aplikace Threads byla dnes uvedena na trh pouze ve Velké Británii a USA, nikoliv v Evropě, i když i tam nakonec dorazí. Podle zdrojů obeznámených se situací je zpoždění způsobeno především připravovaným zákonem EU o digitálních trzích (DMA), který má vstoupit v platnost v roce 2024. O něm jsme vás mimochodem informovali i v souvislosti s tím, že Meta chce v Evropě umožnit skrze Facebook stahovat aplikace pro Android a iOS.

Aplikace Threads je totiž postavena na infrastruktuře Instagramu a podle zásad uvedených na její stránce v obchodě s aplikacemi pro iOS může importovat data z Instagramu, včetně informací o reklamě a chování. Meta je pravděpodobně opatrná vzhledem k přísným sankcím EU za nedodržení pravidel, ta totiž například nedávno udělila Metě pokutu 28 miliard korun za odesílání osobních informací o uživatelích z EU do Spojených států. Kromě jiného také Evropská unie také rozhodla, že společnost Meta musí před zobrazováním personalizovaných reklam v regionu získat souhlas uživatelů.

V USA již aplikace k dispozici je, zde ne

V době psaní článku, to znamená po půlnoci SELČ, už první američtí uživatelé hlásí, že je služba dostupná – viz screenshotovaný příspěvek Marka Zuckerberga. U nás lze aplikaci nainstalovat, ale už ne se registrovat.