Aplikace pro souhlas se sexem dorazila do Česka. Nechápu, jak jsme bez ní mohli žít

Glosa
4
Aplikace pro souhlas se sexem dorazila do Česka. Nechápu, jak jsme bez ní mohli žít
Fotografie: Shawn Fields, unsplash.com

Konečně k nám dorazil moderní trend ze zahraničí. Souhlas se sexuálními aktivitami už můžete dát moderně pomocí aplikace ve svém chytrém telefonu. Bylo by to i chvályhodné, jen kdyby se o totéž bez úspěchů už delší dobu nepokoušeli jiní.

Leckdo může s blížícím se středním věkem cítit lítost nad uplynulým mládím. Při sledování nejrůznějších médií je ale někde ve skrytu duše rád, že na člověka už nečekají žádné divoké večírky nebo snaha se s někým cizím intimně sbližovat. Vše totiž může být poslední krokem před vstupem na šikmou plochu sexuálně nevhodného chování, které vás dle míry provinění může připravit o kariéru nebo i život na svobodě. Ale ani relativní bezpečí manželství spojeného s izolací v digitální home office není zárukou úspěchu. Vždyť většina násilí se přeci neděje v temném parku, ale ve zdánlivém bezpečí našich domů a bytů za zavřenými dveřmi. Proto, abychom ze šikmé plochy nesklouzli ani zde, musíme neustále citlivě a upřímně komunikovat, naslouchat a snažit se rozšifrovat nejrůznější metafory, náznaky a zmínky – anebo si můžeme stáhnout aplikaci.

Konečně se dočkali i čeští uživatelé – aplikace XPASS pro vášeň bez rizika „pomáhá k vyjádření a uložení souhlasu se sexuálním aktem za konkrétních podmínek“. Pokud by vám tedy rozhovor s partnerem či partnerkou přišel příliš komplikovaný nebo obtěžující, můžete zkusit následující:

  1. Aplikaci si stáhnete na oba telefony (k dispozici je pro Android i iOS).
  2. Navolíte, s jakými sexuálními praktikami souhlasíte a co rozhodně zkoušet nechcete.
  3. Před sexem je potřeba vydat souhlas i délku jeho platnosti.
  4. Partner se pak připojí naskenováním QR kódu.
  5. Svůj souhlas „podepíšete“ PIN kódem zvoleným při registraci.
  6. Můžete se „do toho“ pustit!

Úžasné, nechápu, jak jsme se bez toho jako lidstvo mohli tak dlouhou dobu obejít.

Kdo si nevezme ponaučení…

Nechci aplikaci úplně zatracovat, vedle této funkce má i solidní edukační potenciál a také odkazy pro pomoc obětem, proč ale její hlavní účel nebude nikdy naplněn je jasné při letmém pohledu do minulosti.

Jedna z prvních aplikací, která se na na toto téma objevila, byla americká Good2Go, která přišla zanedlouho po chytrých telefonech. Určena byla hlavně tamním vysokoškolákům, kteří se na kolejních večírcích nezřízeně opíjejí, což je „ideální“ situace jak pro sexuální predátory, tak pro nejrůznější nedorozumění. Vedle souhlasu se sexem tak zde uživatel zadává i stupeň opilosti, který může anulovat souhlas nebo zabránit jeho udělení.

Kritický článek na businessinsider.com pak shrnuje všechny nedostatky pro případ, že vám nedojdou samy. Aplikace může být zneužita tak, že někdo bude k souhlasu nucen, nikdo vám nezaručí, že se bude ten druhý chovat, jak mu aplikace přikazuje a jako bonus je zde obligátní cesta těch nejintimnějších dat do cloudu. Proč to není dobrý nápad, ukazuje například kontroverze kolem digitálních menstruačních kalendářů.

To však nezabránilo vzniků dalších klonů. Po zpřísnění zákonů o znásilnění v Dánsku se zde objevila aplikace iConsent. Nově už je pro dobrovolnost styku nutné vyjádřit souhlas – nestačí už jako doposud vyslovení nesouhlasu. Jakkoli se zdá aplikace jistá namísto ústních ujednání, kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Mezi nejvážnějšími připomínkami jmenujme například:

  • Možnost vynutit si souhlas násilím a později se jím hájit.
  • Mýtus „promiskuitní oběti“. „Když jste sex nechtěla, tak proč jste měla v telefonu aplikaci?
  • Dlouhé 24hodinové okno. Co v pátek večer znamená ano, může být v sobotu ráno ne.
  • iConsent je příznačný pro kulturu, která klade na oběti sexuálních útoků břemeno, aby se chránily před útokem a aby poskytly přesvědčivé důkazy pro stíhání pachatele.

Na druhou stranu chápu, proč se autoři XPASSu znovu rozebíhají hlavou proti zdi. Sexuální násilí je je problém. Ale je tak velký, hluboký a složitý, že ho za nás aplikace – na rozdíl od spousty jiných trablů – vyřešit nedokáže.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Asi raději zůstanu u honění.👼🏻
Tomáš Vokoun
Tomáš Vokoun
Je tam možná i recenze pichu? Pak by to bylo i snad užitečný :D
Alois Lopata
Alois Lopata
Současný zdegenerovaný a úchylný svět může napravit už jen 3. světová válka...
Ondřej Bukáček
Ondřej Bukáček
Evropa 21. století - dva černoši si dávají přes aplikaci souhlas ke koitu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze