Aplikace dokáže přeložit pláč novorozence

1

Rodiče, zejména pokud se jedná o prvorodiče, mnohdy netuší, co jejich novorozené dítě svým pláčem vyjadřuje, jestli má hlad nebo potřebuje vyměnit plenku. Pomoci by jim v tom mohla zajímavá aplikace Infant Crying Translator, kterou vyvinuli vědci z tchajwanské univerzity.

Jejich aplikace dokáže rozlišit čtyři základní stavy na základě nahraného dětského pláče, který porovnává s obrovskou online databází, do které během dvou let nashromáždili přibližně 200 000 zvuků pláče od asi 100 novorozenců. Analýza četnosti jednotlivých výkřiků umožnila výzkumníkům rozlišit jemné detaily v akustice.

Zvuková databáze je neustále aktualizována v cloudu a algoritmus strojového učení umožňuje rodičům personalizovat aplikaci pro své dítě. „Po stažení aplikace, potřebujete pouze nastavit datum narození a národnost svého novorozence,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Čchang Čchuan-Jü.

Aplikace funguje podobně jako například Shazam a další služby, které na základě vzorku zvuku určí přehrávanou skladbu. Jen s tím rozdílem, že v tomto případě jim aplikace ukáže, zda má jejich dítě hlad, potřebuje vyměnit plenku, je ospalé nebo pociťuje bolest.

Na základě zpětné vazby se ukázalo, že u dětí do dvou týdnů věku je přesnost aplikace až 92 procent. U věku od jednoho do dvou měsíců se jedná o 84 až 85 procent a u čtyřměsíčního dítěte může být 77 procent. Tvůrci aplikace říkají, že nemá smysl používat aplikaci u dětí kolem půl roku, protože v tomto věku jsou stále více ovlivňovány při svém projevu okolím. Přesto však může pomoci utišit dítě hlavně nezkušeným prvorodičům a ti, pokud jim pomůže utišit jejich dítě, nebude vadit ani to, že se jedná o placenou aplikaci.

Aplikace je v tuto chvíli k dispozici pro Android a iOS a zaplatíte za ní necelé tři dolary. Jedinou nevýhodou je, že je pouze v čínštině, ale jednoduché rozhraní umožňuje její ovládání i při neznalosti jazyka.

Stáhnout Infant Crying Translator

Google Play App Store

Zdroje: reuters.com, sciencetimes.com, digitaltrends.com, play.google.com