Android 4.2 Jelly Bean přináší podporu více účtů a další novinky

Google dnes společně s novými modely řady Nexus představil také novou verzi svého populárního operačního systému Android. Od dob stařičkého T-Mobile G1 již uteklo mnoho vody a Google s každou novou verzí Androidu přináší další zajímavé novinky. Jakých jsme se dočkali v Androidu 4.2 Jelly Bean?

Již před nějakým časem Google sloučil vývojové větve operačního systému Android do jedné, a tak tablety i smartphony nyní nesou prakticky totožný operační systém. Většina novinek v každé uvolněné aktualizaci se tak týkají obou typů zařízení. Pojďme si v rychlosti shrnout jaké novinky čekají na majitele zařízení s OS Android 4.2 Jelly Bean.

Nová klávesnice a rychlé nastavení v horní liště

Klávesnici Swype si po celém světě oblíbili miliony uživatelů operačního systému Android. Jedná se o skvělý způsob zadávání textu na dotykovém zařízení, který z velké části redukuje jakékoliv překlepy a chyby. Samsung již tento způsob zadávání ve svých zařízení nabízí delší dobu, samotný „pure“ Android však stále na novou klávesnici zapomínal. To se však nyní mění a s novou verzí Android 4.2 přichází také nová klávesnice umožňující zadávání textu pouhými tahy po displeji.

Velice očekávanou novinkou v novém Androidu je také možnost rychlého ovládání některých funkcí přímo z horní vysouvací lišty, tak jako to někteří OEM dělají ve svých nástavbách. Google ale nesáhl po klasickém proužku s ikonkami pro zapnutí Wi-Fi, Bluetooth a dalších funkcí, ale vyčlenil pro rychlé nastavování samostatnou obrazovku. Tu můžete vyvolat buď stisknutím tlačítka ve vysunutém notifikačním centru, nebo místo gesta jedním prstem z horní části obrazovky použijete prsty dva a dostanete se přímo do toho rychlého nastavení.

Zde vypadá, že bude možné mimo jiné přímo přepínat aktuálního uživatele (viz níže), jas displeje, Wi-Fi, Bluetooth nebo letecký režim. To, zda bude možné tato tlačítka upravit zatím nevíme.

Nové funkce: bezdrátový přenos obrazu a 360° panoramatická kamera

Téměř jako ze Sci-fi filmu se tváří funkce bezdrátového přenosu obrazu. Uživatelé již nebudou závislí na vylepšeních jednotlivých výrobců, tuto funkci nyní bude mít k dispozici každý, kdo bude mít ve svém zařízení operační systém Android 4.2 Jelly Bean. Jediné co je potřeba je bezdrátový HDMI přijímač k vašemu televizoru a jakmile jej připojíte, veškerý obsah displeje vašeho zařízení můžete zrcadlit na obrazovku televizoru.

Mnohé cestovatele potěší nový režim fotoaparátu, který dokáže zachytit panorama v rozsahu 360°. Můžete tak vytvořit prakticky vlastní obdobu Google Street View, sdílet s přáteli zajímavá místa a doslova je vtáhnout do daného okamžiku. Ano, podobně již dnes fungují některé aplikace, ale není fajn mít tuto funkci v každém zařízení již nativně? Maximální rozlišení výsledné fotografie potom víceméně záleží na tom, z kolika snímků panorama složíte.

Panoramatická fotografie publikovaná na Google+ profilu Hugo Baary. Pravděpodobně nebude v plném rozlišení.

Kompletně předělané je rovněž prostředí fotoaparátu. Na první pohled máte na displeji k dispozici pouze spoušť pro pořizování fotografií a ikonku pro přepínání režimů mezi focením a natáčením videa. Ostatní nastavení a funkce potom vyvoláte jednoduše podržením prstu kdekoliv na displeji telefonu, kolem kterého se potom zobrazí očekávaná nabídka. Pokud jste znali fullscreen režim z vestavěného Android prohlížeče v Ice Cream Sandwichi, tato nabídka ve fotoaparátu vypadá podobně. Díky tomuto řešení tak máte hledáček fotoaparátu opravdu přes celý displej s minimem rušivých prvků v podobě tlačítek.

Podpora více uživatelských účtů

Pravděpodobně nejzajímavější novinkou nového Androidu 4.2 Jelly Bean je možnost používání samostatných uživatelských účtů. V rámci jednoho zařízení tak může figurovat hned několik uživatelů a každý z nich bude mít zařízení upravené podle sebe.

Android 4.2

Měla by od sebe být oddělena veškerá data jednotlivých uživatelů. To znamená, že jeden uživatel může mít tyhle kontakty a tamto nastavení, druhý uživatel má naopak jiné kontakty a nastavené emailové účty a třetí uživatel má nainstalované hry a aplikace pro zábavu. Každý z nich pak používá pouze svá data, nebudou se mu v systému plést nastavení ostatních a stejně tak bude mít jistotu, že jeho data nebudou moci být zobrazena někým jiným.

Jedná se prakticky o implementaci systému, který již leta letoucí známe z klasických desktopových operačních systémů, ovšem upravenou pro mobilní zařízení - v současnosti pouze tablety s Androidem 4.2 Jelly Bean. Jak bude tato funkce pracovat ve skutečnosti si ještě budeme muset chvíli počkat, rozhodně se však máme na co těšit.

Novinky v Google Now

Google Now a vyhledávání

V Googlu zapracovali také na vyhledávání a Google Now, se kterým jsme se poprvé setkali ve verzi 4.1. Google Now nově podporuje další karty, mezi kterými najdeme například sledování letů, rezervací v hotelech a restauracích, sledování zásilek a další informace vztahující se ke konkrétnímu místu, kde se právě nacházíte. Pokud tak například rádi chodíte do kina, telefon vám v jeho blízkosti nabídne aktuální program nebo i konkrétní film, který by se vám mohl líbit. Podobně by to mělo fungovat i s dalšími kulturními zážitky.

Co je ale ještě více ambiciózní, je integrace s Gmailem. Google dokáže ve vaší schránce rozpoznat právě například potvrzení o zakoupení letenky nebo jiné podporované události a pomocí Google Now vás pak bude podle potřeby o všem patřičně informovat. Vše by zatím mělo fungovat bohužel pouze v angličtině.

Je také nutno podotknout, že pokud si nebudete přát, aby Google takto vyhodnocoval každý váš krok, Google Now používat nemusíte.

Android 4.2 na videu podle The Verge a Goooglu

Google místo včerejší zrušené tiskové konference pozval do svého sídla redakci The Verge, která zde natočila „dojemné“ video, kde si můžete většinu novinek a také nový hardware prohlídnout v praxi.

Kdy bude Android 4.2 ke stažení?

Tuto důležitou informaci opomněl Google zmínit. Každopádně prvních zařízení s předinstalovaným systémem Android 4.2 se dočkáme 13. listopadu, kdy se začnou prodávat novinky LG Nexus 4 a Google Nexus 10. Update pro stávající Nexusy by měl přijít s největší pravděpodobností v ten den, nebo dny následující. Update pro ostatní výrobce potrvá opět měsíce, takže se nového Androidu většina z vás dočká až po novém roce. Tyto informace však budou upřesněny v následujících dnech a týdnech.

Zdroje: slashgear.com, officialandroid.blogspot.cz, google.com, theverge.com

Diskuze ke článku
pietro
V HTC mam Swype klavesnicu uz od Gingerbreadu
danteantik
zajímalo na jakém principu bude fungovat bezdrátový přenos, případně na jakých zařízení. určitě to bude podporovat "koule od googlu", ale co dál?
zeto750
Da sa niekde zistit ake zariadenia sa dockaju 4.2 ? Myslin ci len nexus alebo aj nexus s ?
630126
Tak Swype znam uz z Xperie Ray. Skoda, ze se se svou Ray Jelly beanu 4.2, ale ani 4.1. nedockam ='( ICS je za trest..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze