Google Nexus 10 představen: Android 4.2 a super jemný displej

20

Americký internetový gigant Google dnes představil celkem tři nová zařízení řady Nexus s novým operačním systémem Android 4.2 Jelly Bean. To největší se jmenuje Nexus 10 a jedná se o 10,1" tablet, který pro Google vyrobil Samsung a osadil jej nejen výkonným hardwarem, ale také špičkovým displejem.

Tentokráte to není Apple, kdo sklízí zájem napříč světem mobilních technologií. Americká společnost Google totiž dnes, i přes nepřízeň počasí (hurikán Sandy), představila zatím největšího zástupce své referenční řady Nexus. Nový Google Nexus 10 je 10 palcový tablet, který pro Google vyrobila společnost Samsung a společně se tak tyto firmy předvedly ve velice dobrém světle.

TIP! LG Nexus 4 představen: referenční Android počtvrté

Google již nějakou dobu s jednotlivými výrobci spolupracuje na svých zařízeních řady Nexus, která jsou vždy považována za referenční modely nové verze operačního systému Android. Android 4.2 Jelly Bean s sebou ovšem nepřináší pouze smartphone, ale také dvojici zajímavých tabletů Nexus 7 a Nexus 10. Pojďme si blíže představit ten větší z nich.

Google Nexus 10 je tablet, který se velikostně řadí na vrchol. Nabízí 10,1 palcový displej s úžasnými parametry - technologie PLS, rozlišení 2560×1600 pixelů a jemnost 300 ppi! Ano, díváte se správně - máme před sebou tablet s nejjemnějším displejem na světě, který překonal i nový Apple iPad se svou "směšnou" hustotou pixelů 264 ppi. Navíc by měl tento displej díky technologii PLS nabídnout opravdu skvělý požitek ze sledování obsahu.

Oficiální promo video

Co se týče konstrukce, tak máme před sebou vcelku nestandardně vyhlížející tablet, který nám asi ze všeho nejvíce připomíná dnes již téměř zapomenutý HP TouchPad. Zajímavé jsou především konkávní hrany tabletu, které dnes prakticky na žádném zařízení nemůžete vidět. Google rád do svých zařízení implementuje různé oblouky - podívejme se na smartphony řady Nexus. Na přední straně kromě displeje a stereo-reproduktorů nevidíme prakticky nic jiného, veškeré ovládací prvky jsou iniciované přímo do prostředí operačního systému Android 4.2 Jelly Bean.

Google a potažmo Samsung si již také neponese přídomek "levný plasťák", neboť Nexus 10 nabídne podle všeho konstrukci z kovu. Zadní kovový kryt narušuje pouze plastová část, pod kterou se skrývají antény. Také se zde nachází čočka 5Mpx fotoaparátu, kterou doplňuje přisvětlovací LED dioda. Díky kovové konstrukci se také podařilo Samsungu vyrobit tablet silný pouze 8,9 mm s hmotností slušných 603 gramů.

A nyní se podíváme do útrob nového Nexusu 10. Google si nechal svůj referenční tablet osadit čipsetem Samsung Exynos 5250. Ten obsahuje dvou-jádrový procesor s taktem 1,7 GHz, 2GB RAM a samostatný grafický procesor Mali-T604. Nemáme zde tedy žádné super-ultra-výkonné-čtyř-jádro, o to více se musel Google pravděpodobně věnovat optimalizaci svého OS. Myslíte si, že Android s tímto hardwarem poběží tak, jak má? Baterie by pak měla tablet udržet "naživu" až 500 hodin nebo zvládnou až 9 hodin přehrávání videa.

Pár slov také o nové verzi Androidu 4.2 Jelly Bean. Ta totiž přináší opět řadu novinek, kdy nejspíš tou nejzajímavější je podpora více účtů najednou. Zařízení tak může bez problémů používat více uživatelů najednou - například rodiče a děti v domácnosti. Každý bude mít v systému své místečko, ke každému účtu budou přiřazeny konkrétní data, nastavení, aplikace nebo dokonce skóre ve hrách. Více informací o samotném Androidu 4.2 Jelly Bean si můžete přečíst v našem samostatném článku, který pro vás již připravujeme.

A jaké další zajímavosti si pro nás Google ve svém Nexusu 10 přichystal? Jedná se například o nový konektor Pogo Pin, který bude pravděpodobně sloužit pro nabíjení a případně spolupráci s příslušenstvím. Nezapomnělo se však ani na standardní konektory a nechybí tak micro USB ani micro HDMI konektory stejně jako klasický 3,5mm jack konektor. Z výbavy dále můžeme zmínit Wi-Fi, Bluetooth 4.0, podporu NFC nebo přední 1,9Mpx kamerku pro videohovory.

Jak se vám nový Google (Samsung) Nexus 10 líbí? Myslíte si, že Google dokáže svůj nový tablet prosadit nebo se bude jednat pouze o tradiční "podpultovku pro fajnšmekry" podobně jako u smartphonů Nexus? Podělte se s námi o vaše dojmy v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Google Nexus 10

Kompletní specifikace
Konstrukce263,9 × 177,6 × 8,9 mm, 603 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Dual, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T604
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor9 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 4:10 hodin
Dostupnostlistopad 2012, ?

Zdroje: phonearena.com, googleblog.blogspot.cz

Diskuze ke článku
honza
I s 1x CPU by byl plynulejší a bez jediného záseku,restartu než třeba 4x CPU One X , SGS III... viz. samsung a jeho debilní nadstavba fůj
Posik
Hodně by mě zajímala cena zařízení :) a dostupnost u nás. Pokud dojde až po vánocích tak nejspíš šáhnu po Nexus 7. A bude k němu nějaká dokovací klávesnice ve stylu klávesnice jako jsme u tabletů od Samsungu zvyklí?
arktid
Mno neviem kde autor tohoto článku nabral informácie , ale pokiaľ viem Google dnes nepredstavil oficiálne žiadne android zariadenia aspoň nie na americkom trhu kôli suprebúrke Sandy, viď :

http://www.telegraph.co.uk/technology/google/9640311/Google-Nexus-launch-event-delayed-by-Hurricane-Sandy.
Tomas
OMG, to je nový a plnohodnotný A-15 procesor s Mali-604 GPU, procesorově výkonější než dnešní čtyř jádra, stejně tak GPU, navíc k tomu podpora OGL3, OCL, jedná se o nejmodernější a nejvýkonější tablet!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze