Nexus 4 má LTE čip, který je možné zprovoznit

10

Nexus 4 je nejnovějším referenčním smartphonem s operačním systémem Google Android 4.2 Jelly Bean. Zatímco mnoho uživatelů je nadšeno z výbavy čítající například 4,7" HD displej nebo quad-core procesor, někteří kritizují absenci paměťových karet nebo podpory sítí LTE. Nebo to s tím LTE není zas tak horké?

Server ifixit.com má ve zvyku podívat se zblízka na každé nové mobilní zařízení, ať už je to tablet, notebook nebo smartphone. Ve chvíli, kdy se však pustili do rozebírání nového smartphonu Nexus 4, čekalo na ně velké překvapení. Nexus 4 totiž ve svých útrobách skrýval LTE čip Qualcomm WTR1605L OVV PKK486R1, který lze navíc dokonce aktivovat. Nexus 4 tak z čistajasna shazuje jedno břímě a stává se zařízením s podporou LTE. I když, jak se to vezme. Čtěte dál, kde se skrývá háček.

Google Nexus 4

Proč je tento čip přítomen v Nexusu 4, zatím není zcela jasné, ale spekuluje se o tom, že Nexus 4 sdílí své "vnitřnosti" s vlajkovou lodí LG Optimus G a bylo by nákladnější jej vyjímat a základní desku přestavovat, než jej tam nechat. Ještě zajímavější však je, že čip dokonce není hardwarově zablokován, ale je plně funkční. Pracuje v pásmu 4 (1700 MHz / 2100 MHz) a na serveru xda-developers.com se dokonce objevil návod, jak tento čip aktivovat. Má to však háček. Zatímco čip přítomen je, některé další součásti (například zesilovač) chybí, takže to s tím používáním LTE nebude tak horké a bude mít v podstatě využití jen ve velmi dobře pokrytých oblastech.

Nabízí se tak otázka, proč Google nechce, aby byl Nexus 4 ještě lepší než je? V České republice tento parametr pravděpodobně moc potencionálních zájemců neovlivní, v zahraniční by ale mohl. Co myslíte vy, proč Google neimplementoval LTE konektivitu u svého nejnovějšího modelu Nexus 4?

Zdroje: xda-developers.com

Diskuze ke článku
Jarda
Tak podle mě je to všechno o penězích protože každá blbost něco stojí a certifikace LTE nepatří zrovna mezi ty levné "blbosti" ;-) jenom je škoda té české ceny kterou si prosazuje LG sice neřekne nic oficiálního ale 12000?? A za co?? Ale nakonec to je pořád dost dobře vybavený smart za slušnou cenu teda pokud beru cena-výkon.
honza
No já teda bych si ho nekoupil. Říkáš dobře vybavený smart, ale za tuto cenu už seženeš třeba SGSIII tudíš si myslím že to tak horké nebude s tímto nexusem a ta paměť je taky hrozná
Jerry
No vzhledem k frekvencím ( 1700 a 2100mhz) nám to může být jedno uplně. Dražené frekvence, které zřejmě na LTE u nás padnou jsou 800, 1800 a 2600 MHz.
Kneblis
Já bych tedy dal přednost nexusu už jen proto, že bych ho neviděl u každého v ruce a tudíž bych byl něčím origo :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze