iPhony 11 Pro sbírají data o poloze uživatelů, i když jim to zakážou

28
iPhony 11 Pro sbírají data o poloze uživatelů, i když jim to zakážou
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Chování zpozoroval bezpečnostní výzkumník Brian Krebs, který následně kontaktoval Apple
  • Telefon sbírá údaje o poloze, i když je tato možnost u všech služeb a aplikací deaktivovaná
  • Podle Applu je vše v pořádku

Bezpečnostní výzkumník Brian Krebs z KrebsOnSecurity.com zpozoroval zvláštní chování iPhonu 11 Pro, u kterého zakázal sdílení polohy se všemi aplikacemi včetně těch systémových. Záhy totiž zjistil, že se telefon nechová úplně tak, jak by měl a údaje o poloze zařízení vesele sbírá dál.

Rozhodl se tedy natočit video, kde zvláštní chování zachycuje, a obrátil se na Apple. V odpovědi od cupertinského výrobce se dozvěděl, že některé systémové služby sbírají data o poloze uživatele i přesto, že to zakázal u všech systémových služeb i aplikací.

Apple iPhone 11 Pro sbírá informace o poloze uživatele, i když jsou všechny aplikace a systémové služby v telefonu individuálně nastaveny tak, aby tato data telefon nesbíral. Apple tvrdí, že se jedná o záměr. Toto tvrzení se však zdá být v rozporu s politikou ochrany osobních údajů uživatelů,“ uvádí Brian Krebs na svých stránkách. Apple se vždy chlubil vysokou bezpečnostní svých zařízení, stejně jako tím, že si uživatelé mohou podrobně nastavit, jakým aplikacím a službám bude udělena možnost sbírat data o poloze.

Evidentně však existují některé systémové služby, u nichž sbírání dat o poloze u iPhonu 11 Pro (a pravděpodobně i dalších iPhonů) vypnout nelze. Jedinou možností, jak se vyhnout sbírání dat, je tak kompletní vypnutí GPS/polohových služeb.

V odpovědi Brianu Krebsovi Apple technik uvádí, že v tomto neshledává žádné bezpečnostní riziko: „Jde o běžné chování – když se objeví ikonka polohových služeb v liště, je sledování polohy umožněno. Ikonka se objevuje i u systémových služeb, které nelze v nastavení vypnout.

Technické parametry Apple iPhone 11 Pro 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 71,4 × 8,1 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor3 046 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2019, 40 790 Kč
Diskuze ke článku
Ján
Zákaz predaja!!! Takéto zariadenia nepustiť do Európy....
End
Apple :D zaručena kvalita.
htcjirka
htcjirka
Apple, horší podvraťák než Google. A ještě s příplatkem a omezeními.
Jéje
Apple tečka com/legal/internet-services/icloud/cz/terms.html E. Přístup k vašemu účtu a obsahu Společnost Apple si vyhrazuje právo podniknout kroky, které důvodně považuje za nezbytné či vhodné k vymáhání nebo ověření souladu s libovolnou části tohoto ujednání. Berete na vědomí a souhlasíte s tím, že společnost Apple může bez jakéhokoli závazku vůči vám přistupovat k informacím o vašem účtu a k vašemu obsahu, používat je, uchovávat a předávat orgánům zajišťujícím prosazování práva, představitelům státní správy a třetím stranám, uzná-li to společnost Apple za přiměřeně nezbytné či vhodné, vyžaduje-li od ní zákon nebo usoudí-li v dobré víře, že jsou taková opatření (přístup, použití, předání nebo uchování) přiměřeně nezbytná pro: (a) zajištění souladu se zákonnými postupy nebo požadavky, (b) prosazení tohoto ujednání včetně vyšetřování jeho případného porušení, (c) odhalování, prevenci nebo jiné řešení problémů se zabezpečením, podvodným jednáním nebo technickými potížemi nebo (d) ochraně práv, majetku či bezpečnosti společnosti Apple, jejích uživatelů, třetích stran nebo veřejnosti, jak požaduje nebo připouští zákon.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze