Aféra Antennagate a Apple iPhone 4: jak to vlastně bylo?

9

Podívejte se, jak se postupně vyvíjela aféra kolem konstrukční vady iPhonu 4, která má za následek místy výrazně horší příjem signálu. Článek jsme formou aktualizací postupně rozšiřovali a nyní tak máte možnost se přehledně podívat, jak šly události za sebou.

Kolem Applu iPhone je vždy velké šílenství a nic na tom nemění každá další generace. Právě dnes, v historii již počtvrté, kempují lidé na ulicích před obchody Apple, aby si mohli koupit svůj nový iPhone 4. Prodej právě začal ve Francii, USA, Německu, Velké Británii a Japonsku.


San Francisco, New York a Londýn: fronty nedočkavců jsou již tradicí

Rekordní prodeje mají svůj důvod

Apple iPhone 4 přináší oproti předchůdcům mnoho nových funkcí a i náročnějším uživatelům přestává být iPhone pro smích. Z imageového přístroje se stal smartphone zvládající multitasking, podporující více Exchange účtů, mající špičkový displej a dokonce zvládající konečně i obstojně fotit a natáčet.

TIP: Přečtěte si detailní preview nového iPhone 4


Černá varianta je v prodeji

Není proto divu, že si jej předobjednalo rekordních 600 000 uživatelů, mezi kterými byla určitě i řada těch, kteří předtím nad iPhonem ohrnovali nos. Velký zájem je zdůvodněn také tím, že řadě uživatelů končí dvouletý úvazek u operátorů, se kterými si za výhodnou cenu kupovali iPhone 3G, který se začal prodávat právě před dvěma lety. Inu, skvělé načasování.


Bílá varianta se kvůli problémům ve výrobě dostane do prodeje až za měsíc

Poruchy a problémy?

U Applu jsme navíc zvyklí na perfekcionistický přístup a dokonale zvládnuté procesy prodeje i v prvních infarktových dnech. Ne tak nyní. Apple hlásí problémy a zpoždění s výrobou bílé verze, na kterou mnoho uživatelů čeká. Spekuluje se o problémech ve výrobním procesu, na jehož konci jsou více vidět kazy na bílém povrchu. Bílá verze by se tak měla začít prodávat nejdříve v polovině července.

Další problémy hlásí první (ne)šťastní majitelé nového iPhone 4. U mnoha kusů se na špičkovém Retina IPS displeji objevují nažloutlé fleky. Na internetu se objevilo množství snímků, které tuto chybu zachycují. Server engadget spustil dokonce anketu, ve které mohou čtenáři hlasovat, zda mají také vadný displej. Ačkoliv anketa nemusí být vůbec vypovídající, je poznat, že se rozhodně nejedná o ojedinělé případy, ale spíše dokonce o procenta z celkově prodaných kusů.


Na internetu se množí fotografie vadného displeje Applu iPhone 4 (gizmodo.com)

Problémem je také horší příjem signálu při držení iPhonu v ruce. iPhone 4 má totiž kvůli skleněné zadní straně anténu umístěnou do kovové obruby, která je při uchopení přístroje logicky z větší části zakryta rukou. V momentě uchopení iPhonu tak je na displeji vidět propad ukazatele síly signálu. Na druhou stranu uživatelé nehlásí příliš rozdílný počet ukončených nebo neproveditelných hovorů z důvodu špatného signálu. Tento problém tak bude, oproti tomu s displejem, okrajový.

TIP: Přečtěte si detailní preview nového iPhone 4

Problém nebo nafouknutá bublina?

Bude velmi zajímavé sledovat dění v dalších dnech. Buď se počet nespokojených uživatelů s vadnými kusy rozšíří a informace se dostanou i do masových sdělovacích prostředků, což Applu určitě neudělá radost, nebo se nakonec problémy budou týkat pouze malého počtu přístrojů, které budou promptně vyměněny a celý problém bude zapomenut. V každém případě jde o odlišný začátek prodeje, než na jaký jsme u Applu s jeho iPhonem byli zvyklí. Uvidíme, jak se k tomu kalifornský gigant postaví.

Na závěr dvě zajímavosti, které Apple oficiálně nesdělil a které do světa vypustili první uživatelé, kteří iPhone 4 rozebrali. Skoro se divím, že na YouTube ještě není video, jak někdo nový iPhone ničí...

  • iPhone 4 má 512 MB RAM
  • baterie je typu Li-pol, s kapacitou slušných 1420 mAh

2.7.2010 - Apple připustil chybu

Problém s displeji je, zdá se, zapomenut. Žluté oblasti by měly během několika dní zmizet a jsou prý výsledkem výrobního procesu. Mnohem větším problémem se ale zdají být neplechy v oblasti síly signálu. Pokud iPhone uchopíte za levý dolní roh, což činí drtivá většina nejen leváků, dojde k výraznému poklesu síly signálu a zhoršení příjmu. Apple nejdříve ústy Steva Jobse doporučoval všem, aby iPhone 4 takto jednoduše nedrželi, ale nyní přiznal problém.

Ten však prý není hardwarový, ale jen softwarový. Chybou je dle vyjádření Applu algoritmus vypočítávající zobrazení síly signálu na displeji. V některých situacích tak iPhone ukazuje až o 2 čárky více, než by měl a signál spadne na správnou hodnotu až po uchopení "špatným způsobem". Softwarový update, opravující chybu, bude k dispozici prý do několika týdnů.

Otázkou zůstává, zda se softwarovým updatem nesnaží Apple skrýt spíše konstrukční vadu, která se dříve příliš neprojevovala a kterou objevily až početné zástupy (nejen) leváků. Velkým pokrokem však je, že Apple chybu vůbec přiznal.

14.7.2010 - Consumer Reports zavařil Applu

Vlivný magazín Consumer Reports, který v USA testuje různé spotřební zboží a zjišťuje případné vady, čímž pomáhá kupujícím v rozhodování, přímo potvrdil, že Apple iPhone 4 má problém s příjmem signálu. Problém je navíc způsoben konstrukcí a nikoliv softwarem, na který se vymlouval Apple. Testy v Consumer Reports potvrdily, že pokud umístíte ruku (či stačí prst) na levý spodní roh na předěl mezi částmi kovové obruby, síla signálu poklesne natolik, že to může být důvodem i k ukončení hovoru. Vzhledem k tomu, že tento časopis má v USA pro spotřebitele velkou váhu, lze z tohoto hodnocení usoudit, že má Apple poměrně vážný problém. Objevují se spekulace, že by Apple mohl svolat vadné přístroje zpět. Už nyní lze iPhone 4 kvůli tomuto problému vrátit do 30 dnů a obdržet peníze zpět.

16.7.2010 - Apple svolává tiskovou konferenci a útočí

Apple svolal mimořádnou tiskovou konferenci, na které nejen označil celou aféru za nafouknutou a zmínil, že pouze 0,5% zákazníků si na problém stěžovalo přímo u Applu. Zároveň zaznamenává pouze mírně zvýšený počet reklamovaných a vrácených modelů iPhone 4 oproti předchozímu iPhone 3GS.

Apple však zároveň přešel do protiútoku. Přímo na tiskové konferenci ukázal videa, na kterých jsou zachyceny různé telefony, které ztrácejí signál při jistém uchopení. Zda videím lze plně věřit, či ne, je věc druhá. Apple ale tímto ostře odmítl, že by se problém týkal pouze iPhonu 4 a že postihuje také jmenovitě BlackBerry Bold 9700, HTC Droid Eris nebo Samsung Omnia II, které byly zachyceny na videu.

Apple rovněž oznámil, že poskytne každému uživateli speciální plastové pouzdro zdarma. Akce platí do 30.září a uživatel si musí o pouzdro zažádat skrze program, který lze do iPhonu stáhnout z App Store. Uživatelé mohou rovněž vrátit Apple iPhone 4 do 30-ti dnů od koupě a dostanou zpět celou kupní cenu. Vydán byl i software update iOS 4.0.1, který opravuje špatně fungující algoritmus pro výpočet síly signálu. Jinými slovy, úbytek signálu nebude prezentován tak výrazně.

Apple rovněž přiznal problém s proximity senzorem (senzorem blízkosti), který v určitých situacích nefungoval správně.

19.7. - Nezávislý test potvrdil problémy Apple iPhone 4

Nezávislý ústav Stiftung Warentest potvrdil problémy iPhonu 4 se ztrátou signálu. Při uchopení kolem mezery antény v levém spodním rohu telefonu klesá signál až o 90%, a to je mnohem více, než u dalších testovaných telefonů, kde došlo ke ztrátě signálu zhruba o 25%. Tak velká ztráta signálu u iPhonu je problémová zejména v oblastech se slabším signálem, kde poté dochází k ukončení hovorů a prohlížení internetu je takřka nemožné.

21.7. - Apple útočí i na Nokii

Několik dnů po tiskové konferenci zveřejňuje Apple video zachycující Nokii N97 mini, která při určitém uchopení také ztrácí signál.

23.7. - Apple začíná dodávat pouzdra

Apple začíná vyřizovat objednávky uživatelů na pouzdra pro iPhone 4. Apple má 3-5 týdnů na dodání pouzdra, která budou zdarma poskytována do 30.září. Uživatelé, kteří si pouzdra již dříve koupili na vlastní náklady, mohou žádat vrácení kupní ceny. Apple rovněž oznámil další, časově neupřesněný odklad zahájení prodeje bílého iPhonu 4, u kterého se stále potýká s problémy.

25.7 - Problémy iPhonu 4 přijdou Apple na 175 milionů dolarů

Dodávky pouzder zdarma, urychlený upgrade firmwaru a vyřizování reklamací u iPhonu 4 přijdou Apple na 175 milionů dolarů. Akcionářům to oznámil finanční ředitel Applu, Peter Oppenheimer.

zdroj: test.de, apple.com, youtube.com, dailymobile.se, reuters.com, thenokiablog.com, mobile.engadget.com

TIP: Přečtěte si detailní preview nového iPhone 4

Diskuze ke článku
kujo
Iphone ať si strčí za klobouk, je to předražená hračka stejně jako předchozí generace tohoto přístroje, já chci N8!
iprde ses asi dement
vubec nic nevis N8 je ta nejvetsi sracka kam se to hrabe na iphone
dobrkac
V článku máte chybku-před dvěma roky se začala prodávat verze 3G a loni 3GS, 2G začlo už před třemi lety.
Martin Pulzner
Máte pravdu, omlouvám ze za chybku :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze