20 let Shazamu ukazuje, jak moc se technika za tu dobu změnila

20 let Shazamu ukazuje, jak moc se technika za tu dobu změnila
Fotografie: Bruce Mars, unsplash.com
  • Služba pro vyhledávání hudby podle úryvků Shazam slaví 20 let
  • Začala fungovat na obyčejných telefonech, bez aplikací nebo připojení k internetu

Znáte ten pocit, když slyšíte hrát neznámou skladbu, která vás oslovila, takže byste rádi znali její název? Zřejmě ano, každý milovník hudby rád rozšiřuje své obzory. V dnešní době plné smartphonů a širokopásmového připojení to není problém. A nemusíte dokonce instalovat ani žádnou aplikaci, stačí jen Google, který má rozpoznávání skladeb integrováno do svého vyhledávání.

Dokázali byste si představit, jak byste podobný problém řešili v roce 2002, tedy přesně před dvaceti lety? Pravda, byl to rok, kdy na trh přišel první moderní smartphone v podobě Nokie 7650, který uměl jak aplikace, tak GPRS, ale pro drtivou většinu uživatelů znamenal telefon něco jako původní Nokii 3310. I na té však Shazam, první služba svého druhu, bez problémů fungoval. Při příležitosti 20 výročí služby to připomíná Apple, pod nějž nyní spadá. Stačilo jen vytočit hovor na číslo 2580 a nastavit mikrofon ke zdroji hudby. Po chvilce vám přišla odpověď ve formě SMS.

O 20 let a 70 miliard vyhledávání později už si ani neuvědomujeme, jaký průlom to tehdy byl a jak málo stačilo k jeho realizaci. Dnes je celý proces mnohonásobně náročnější na přenesená data i výpočetní sílu. Krom názvu skladby dostaneme i související reklamu na prodej nalezené hudby a dokonce i koncertů v našem okolí. Pokrok zkrátka nezastavíte.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze