ZenBook S13 OLED je nejtenčí notebook na světě s 2,8K displejem a rychlým nabíjením

10
ZenBook S13 OLED je nejtenčí notebook na světě s 2,8K displejem a rychlým nabíjením
Fotografie: ASUS
  • Navzdory úžasně tenkému tělu najdeme ve výbavě špičkovou konektorovou výbavu
  • 13,3" obrazovka má velmi tenké rámečky a jas až 550 nitů
  • Cena novinky se podle přepočtu blíží hranici 40 tisíc korun

ASUS nás již několik let zásobuje ultrakompaktními, ale zároveň i špičkově vybavenými notebooky a přesně do této oblíbené kategorie spadá i nejnovější model s označením ZenBook S13 OLED (UX5304). Novinka, která je v současnosti nejtenčím notebookem na světě s až neuvěřitelnou tloušťkou 1 cm (pouze 3,5mm v nejtenčím bodě) a hmotností 1 kg přitom může být osazena až 32 GB operační paměti typu LPDDR5, 1TB úložištěm (PCIe 4.0 x4) či moderním procesorem Intel Core i7 13. generace.

Zařízení s podporou konektivity Wi-Fi 6e či odolností dle vojenského standardu MIL-STD-810 přesto nabídne velkou 63Wh baterii s příslibem více než 14 hodin provozu na plné nabití či rychlé nabíjení, kdy lze během půl hodiny dobít baterii na úroveň 50 %. Velkou chloubou novinky je rovněž 13,3" 2,8K OLED obrazovka s poměrem stran 16:10 a velmi tenkými rámečky. Extrémně nízké tloušťky bylo ostatně dosaženo i díky nasazení speciálně navrženého zobrazovacího panelu či desky s menším počtem vrstev a vyšší hustotou obvodů. Obrazovka má také podporu hned několika (kalibrovaných) barevných profilů, jako je Display-P3, sRGB nebo DCI-P3, navíc má velmi slušný maximální jas 550 nitů pro komfortnější práci ve venkovním prostředí.

ASUS ZenBook S13 OLED

Navzdory velmi nízké tloušťce novému ZenBooku neschází plnohodnotné HDMI 2.1 či 3,5mm jack či USB-A (3.2 Gen2) a dvojice USB-C s podporou Thunderboltu 4. Uživatele, kteří často využívají videohovory, pak zase jistě potěší Full HD webkamera, která navíc v doprovodu infračervených senzorů umožňuje biometrické rozpoznávání obličeje díky funkci Windows Hello. Výrobce dále slibuje kvalitní zvukový zážitek díky reproduktorům vyladěným firmou Harman Kardon, mikrofony studiové kvality, ale třeba i mezigeneračně o 9,5 % větší touchpad se speciální povrchovou úpravou pro eliminaci otisků.

ASUS ZenBook S13 OLED

Za zmínku stojí také recyklovatelné šasi a klávesnice z již recyklovaných materiálů či nové balení, které je vyrobeno ze 100% recyklovaného papíru. Krabice lze navíc následně poskládat do podoby notebookového stojánku, čímž ji výrobce tzv. upcykloval. Novinku si dle asus.com značka cení na 1 399 amerických dolarů, v přepočtu tedy zhruba 36 tisíc korun včetně DPH. ZenBook S13 OLED bude dostupný ve stylovém provedení Basalt Gray a Ponder Blue.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
No nejtenčí OLED notebook od Asus není jediný, LG Gram 2023 má také notebook s OLED, pod 1kg a tloušťka pod 1cm.. a má 72Wh baterií..
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Můžu se zeptat, ten OLED displej, nebude se tam vypalovat lišta, Start atp?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze