ASUS ZenBook S13 OLED
recenze

ASUS ZenBook S13 OLED

Lehčí než Air a s lepším displejem

Nejnovější zástupce populární řady ZenBook přináší kromě úžasně nízké hmotnosti a OLED displeje také překvapivě bohatou konektorovou výbavu, dostatek výkonu a navíc slibuje dlouhou výdrž. Jak se osvědčil v testu?

Pokud se řadíte mezi příznivce kompaktních notebooků, které zároveň nabídnou reprezentativní vzhled i výkonný hardware, rozhodně byste neměli přehlédnout nový ZenBook S13 OLED. Dokáže novinka obstát mezi dravou konkurencí?

Technické parametry ASUS ZenBook S13 OLED

Kompletní specifikace
Konstrukce216,3 × 296,2 × 109 mm, 1 000 g, konstrukce: klasická, odolnost: MIL-810G
DisplejOLED, 13,3" (2 880 × 1 800 px)
Chipset, GPU: Intel Iris Xe Graphics
PaměťRAM: 16 GB, disk: 1 024 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory3× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: HDMI, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.3, NFC: ne
Operační systémWindows 11
Akumulátor63 Wh, udávaná výdrž: 14 hodin
Dostupnost, 35 990 Kč

Obsah balení: environmentální a praktické

Nový ZenBook dorazil tradičně pečlivě zabalený v recyklovaných (a recyklovatelných) materiálech. Konkrétně se v útrobách balení nachází kromě notebooku rovněž pouzdro + napájecí adaptér s dvojicí koncovek do našeho typu zásuvky a rovněž americké zásuvky. Zajímavá je rovněž možnost poskládat z obalového materiálu improvizovaný stojánek, což se hodí, pokud si chcete vyzkoušet, zda vám vůbec práce s notebookem na stojánku vyhovuje.

Líbilo se nám
  • vše potřebné
  • možnost z obalového materiálu vytvořit stojánek pod notebook

Konstrukční zpracování: lehký jako pírko

ZenBook S13 OLED zaujme i konstrukcí. Nejvíc mi utkvěly v paměti dvě věci: hmotnost a úhel otevření víka. U prvně zmíněného aspektu vás zkrátka bude bavit hmotnost pouhého jednoho kilogramu, která je neskutečně návyková (samozřejmě přecházíte-li z těžšího notebooku). V druhém případě se pak můžete těšit na možnost rozevřít notebook až do úhlu 180 stupňů, čímž se odhalí rovněž průduchy aktivního chlazení v oblasti pantu ErgoLift. Ten považuji za velmi praktický, neboť umožní používání zařízení v mírném náklonu, což zpříjemní psaní na klávesnici a také zajistí lepší přísun vzduchu potřebný pro efektivní chlazení. K samotnému chlazení mám pak poznámku ke hlučnosti, neboť je zařízení osazeno aktivním chlazením, které generuje i určitý hluk.

ASUS ZenBook S13 OLED

V případě, že pracujete převážně v místě, kde je alespoň nějaký ruch (či se sluchátky), nebude vás větráček ZenBooku S13 OLED nijak rušit. Když jsem však na notebooku pracoval v tichém prostředí, pravidelné roztáčení větráčku bylo vcelku otravné. Naštěstí lze chlazení částečně regulovat v softwaru od výrobce, případně mohu doporučit (jakožto dlouholetý uživatel staršího modelu ZenBooku, kde mě trápila stejná věc) stáhnout utilitu (na internetu je jich více), která umožní naprostou kontrolu nad chováním chlazení. V případě nenáročných aktivit se tak větráček nespustí vůbec.

Po stránce kvality zpracování se lze těšit jen na to nejlepší – vše krásně lícuje, výrobce vsadil na recyklovaný hliník a celkově vypadá ZenBook S13 skutečně elegantně. Navíc nechybí ani oblíbený americký vojenský standard MIL-STD-810H, který garantuje, že ZenBook zvládne i výjimečně teplé/studené prostředí, různé otřesy, vysokou vzdušnou vlhkost apod.

Obrovský palec nahoru si ASUS zaslouží i za konektorovou.

Povedenému designu nepochybně napomáhá i tloušťka, která činí v nejtenčím bodě pouhých 3,5 mm a celková tloušťka činí 1 cm. Rozměrům a tloušťce byla přizpůsobena rovněž klávesnice, která je dostatečně veliká, ovšem samotné klávesy mají o něco nižší zdvih, což alespoň mně osobně příliš nevyhovuje, když chci psát rychle a bez chyb. Klávesy se neřadí ani k těm úplně nejtišším a zkrátka mi u nich chybí o fous lepší pocit odezvy. Klávesnice je však stále více než použitelná a pochopitelně jí neschází ani podsvícení regulovatelné ve třech úrovních. Touchpad je pak radost používat, neboť je pěkně responzivní a má velkou plochu. Virtuální numerickou klávesnici se výrobce letos rozhodl vypustit, což mi osobně vůbec nevadí. Mnohem více oceňuji funkční tlačítka pro deaktivaci kamery či mikrofonu, která jistě potěší uživatele, jež jsou zvyklí mít kameru přelepenou páskou apod.

Velmi kladně hodnotím rovněž implementaci biometrického rozpoznávání obličeje, které zajišťuje IR senzory, ale rovněž Full HD webkamera. I za ni si výrobce zaslouží pochvalu, neboť se i dnes setkáváme s notebooky, jejichž webová kamera disponuje pouze 720p. Obrovský palec nahoru si ASUS zaslouží i za konektorovou výbavu, která je jedním slovem příkladná a dokazuje, že i do kompaktního notebooku lze implementovat velké množství portů. Na zařízení tak konkrétně najdeme 1× USB-A (3.2 Gen2), 2× USB-C s Thunderbolt 4 a podporou Power Delivery, 1× HDMI 2.1 a nakonec i jeden 3,5mm jack pro sluchátka nebo třeba externí mikrofon.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • povedený design
  • nadprůměrný maximální úhel rozevření
  • rozpoznávání obličeje
  • bohatá konektorová výbava
Nelíbilo se nám
  • klávesnice je kvůli konstrukci poměrně zapuštěná

Displej: parádní podívaná

Jedním z velkých lákadel testovaného modelu je nepochybně i samotný displej. Výrobce konkrétně vsadil na 13,3" obrazovku, což je podle mě ideální velikost pro práci na cestách v kombinaci s přenositelností. Nabídne 2,8K rozlišení (2 880 × 1 800 pixelů), poměr stran 16:10 a pochopitelně i technologii OLED. Samozřejmostí jsou tak krásně živé barvy či nekonečný kontrast, v případě ZenBooku S13 OLED se lze však spolehnout rovněž na barevnou kalibraci dle Pantone, 100% barevný gamut DCI-P3 a podporu kalibrovaných barevných profilů Display-P3 a sRGB. Pochopitelně neschází ani podpora HDR či Dolby Vision u kompatibilního obsahu.

ASUS ZenBook S13 OLED

Jelikož se blíží léto, kdy se více vyskytujeme na terasách a zahrádkách, zajímalo mě, jak si displej povede právě při práci venku. V tomto ohledu mohu ocenit vysoký jas 550 nitů, který dokáže zajistit slušnou čitelnost i během slunečného dne. Příjemná je rovněž malá tloušťka rámečků kolem displeje, vytknout lze tak snad jen absenci vyšší obnovovací frekvence, s níž se u notebooků v této cenové relaci rovněž setkáváme. Na druhou stranu ZenBook S13 OLED nelze pokládat za herní počítač, kde je podle mého názoru využití vyšší obnovovací frekvence (v rámci počítačů) nejsmysluplnější. Stejně tak se u tohoto modelu nelze spolehnout ani na dotykové ovládání obrazovky.

Líbilo se nám
  • OLED displej s jemným rozlišením
  • tenké rámečky
  • kalibrované barevné profily
Nelíbilo se nám
  • bez vyšší obnovovací frekvence či dotykové plochy

Zvuk: pro poslech i sledování filmu

ZenBook S13 OLED je osazen stereo reproduktory, jež zvládnou vykouzlit dostatečně hlasitý i kvalitní zvuk s čistým přednesem i ve vyšších hlasitostech. Chvalitebná je přítomnost 3,5mm jacku, který stále najde široké uplatnění v mnoha scénářích používání, stejně tak nechybí populární Dolby Atmos.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • dostatečně kvalitní zvuk

Výkon hardwaru: výkonu dostatek

Notebook je vybavený Intel Core i7-1355U s deseti jádry a maximální frekvencí 4 987 MHz, navíc doplněný o 1TB úložiště (PCIe 4.0 x4) s velmi slušnou rychlostí zápisu i čtení (viz screenshot). Kombinaci pak doplňuje v případě testované verze 16 GB RAM LPDDR5.

Navzdory velmi slušnému hardwaru je zřejmé, že zařízení stále cílí spíše na klientelu, u níž převažuje kancelářská práce s možností občasných náročnějších úkonů. Notebook jsem tak kromě provedení několika benchmarků používal běžným způsobem, tj. kancelářské aplikace, internetový prohlížeč s desítkami otevřených záložek a obdobný software. Výkonu na tento druh práce má přitom ZenBook S13 OLED více než dost a bude jej mít i za delší dobu. Zařízení se navíc ani ve vyšších okolních teplotách a větším vytížení nijak výrazně nezahřívalo, za což nepochybně vděčí i již zmíněnému pantu ErgoLift a často se spouštějícímu aktivnímu chlazení.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na léta dopředu
  • efektivní chlazení

Výdrž baterie: rychlé nabíjení přijde vhod

Novinka je osazena baterií o kapacitě 63 Wh, což by mělo dle výrobce stačit až na 14 hodin používání. V mém případě, kdy jsem měl obvykle jas displeje na 70 až 80 % a využíval zařízení ke kancelářské práci, jsem se dostal na hodnotu mezi 8 a 9 hodinami, což je skvělý výsledek. Nabíjení dodávaným 65W adaptérem, který je skutečně kompaktních rozměrů, avšak díky Power Delivery jej může klidně zastoupit například i adaptér od mobilního telefonu, lze pak získat zhruba 75 % kapacity baterie během hodiny nabíjení.

ASUS ZenBook S13 OLED
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž

Software a konektivita: Wi-Fi 6 a Windows 10

Zatímco po stránce konektivity nelze novince nic vytknout, neboť disponuje nejnovější Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3, k softwaru bych pár výtek měl. Jedná se především o zvyk společnosti ASUS do svých zařízení přidávat přinejmenším diskutabilní software McAfee, který sice lze běžným způsobem odinstalovat, ovšem stejně bych preferoval čistou verzi Windows 11 (Home edici). Uživatelům je k dispozici i software MyASUS, kde je možné nastavovat napájení a výkon, obraz a zvuk, péči o OLED panel, činnost aktivního chlazení a mnohé další.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6E
Nelíbilo se nám
  • balast v podobě McAfee

Zhodnocení

ASUS ZenBook S13 OLED je dalším povedeným notebookem nabízejícím stylový vzhled i parádní hardware. Konkrétně u tohoto modelu oceňuji dlouhou výdrž na nabití, skvělou konektorovou výbavu navzdory kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti i povedený displej. Jediným mírně slabším místem je pro mě osobně klávesnice, která by mohla být o fous lepší, ale jinak mohu ZenBook S13 OLED vřele doporučit.

Konkurence

Konkurencí ZenBooku může být MacBook Air s procesorem M2, který je oblíbeným pracovním nástrojem milionů uživatelů po celém světě. U nejnovější generace se navíc můžete spolehnout na velmi výkonné, ale zároveň energeticky efektivní procesory od Applu, které MacBooku propůjčují skvělou výdrž.

Apple MacBook Air (2022) 512+8 GB

Konstrukce304,1 × 215 × 11,3 mm, 1 240 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,6" (2 560 × 1 664 px)
Procesor2×1,1 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (53 Wh)

Zajímavou alternativou je také Surface Laptop 5, který nabídne povedený displej s poměrem stran 3:2 (avšak pouze IPS LCD) a lepší klávesnici i reproduktory. Nevýhodou je vyšší hmotnost či slabší konektorová výbava.

Microsoft Surface Laptop 5 13,5

Konstrukce308 × 223 × 14,5 mm, 1 297 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,5" (2 256 × 1 504 px)
Procesor
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (47 Wh)

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

asus-zenbook-s13-oled
Klady
  • rychlé nabíjení a dlouhá výdrž
  • dostatek výkonu na léta dopředu
  • kvalitní OLED zobrazovací panel s vysokým jasem
  • bohatá konektorová výbava
  • velmi kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • povedený design i zvýšená odolnost
  • bohatý obsah balení, které lze dále využít
Zápory
  • displej bez vyšší obnovovací frekvence či dotykové plochy
  • klávesnice je kvůli konstrukci poměrně zapuštěná
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze