Zásadně přibývá útoků na Microsoft Exchange Server. Za srpen o 170 %

Zásadně přibývá útoků na Microsoft Exchange Server. Za srpen o 170 %
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Počet uživatelů napadených exploity zneužívajícími zranitelnosti Microsoft Exchange Serveru, které v srpnu zablokovaly bezpečnostní produkty Kaspersky, vzrostl meziměsíčně o 170 % ze 7 342 na 19 839 uživatelů
  • Podle expertů společnosti Kaspersky je tento extrémní nárůst spojen s rostoucím počtem útoků snažících se zneužít již dříve odhalené zranitelnosti MS Exchange, protože řada uživatelů si nestáhla bezpečnostní záplaty od Microsoftu

Chyby v zabezpečení Microsoft Exchange Serveru letos způsobily velký chaos mezi uživateli. 2. března 2021 se veřejnost dozvěděla o masivním zneužívání zranitelností nultého dne na MS Exchange Serveru, na které navázala vlna útoků na různé organizace po celém světě. Krátce poté společnost Microsoft připravila bezpečnostní záplaty pro chyby v zabezpečení označované jako ProxyShell: CVE-2021-34473, CVE-2021-34523 a CVE-2021-31207. Tyto bezpečnostní díry představují kritickou chybu a umožňují útočníkům obejít ověřování a spouštět škodlivé kódy jako legitimní uživatel. Přesto, že opravy těchto zranitelností byly vydány již před časem, kyberzločinci je neváhali zneužít a za posledních šest měsíců se s těmito typy útoků na MS Exchange setkalo 74 274 uživatelů bezpečnostních produktů Kaspersky.

Navíc, jak 21. srpna 2021 upozornila americká Agentura pro kybernetickou bezpečnost a infrastrukturu (CISA), zranitelnosti ProxyShel jsou nadále zneužívané a útočníci je využili i při nedávné vlně útoků. Společnost Microsoft ve svém doporučení z 26. srpna 2021 vysvětlila, že MS Exchange je zranitelný, pokud uživatelé nepoužívají pravidelnou aktualizaci (CU) minimálně ve formě May Security Update (SU).

Podle analýzy společnosti Kaspersky bylo v posledním srpnovém týdnu napadeno prostřednictvím exploitů pro ProxyShell více než 1 700 uživatelů, což vedlo k nárůstu celkového počtu napadených uživatelů za celý srpen o 170 % v porovnání s červencem 2021. Ukazuje to, jak velký problém tyto zranitelnosti představují, pokud je uživatelé nechají neopravené.


Fakt, že jsou tyto zranitelnosti nadále aktivně zneužívané, není žádným překvapením. Poměrně často jde o zranitelnosti nultého dne, které byly odhaleny ji před nějakou dobou a k nimž vývojáři vydali opravy. Přesto nadále představují velkou hrozbu, protože o nich ví velké množství kyberzločinců, kteří zkouší štěstí při průnicích do jakékoli sítě, která se jim namane. Tak velký nárůst počtu útoků opět ukazuje, proč je tak důležité opravit zranitelnosti co nejdříve, aby se zabránilo útokům na interní sítě. Důrazně proto doporučujeme řídit se nedávnými doporučeními společnosti Microsoft, aby uživatelé zmírnili možná rizika,“ říká Jevgenij Lopatin, bezpečnostní analytik společnosti Kaspersky.

Bezpečnostní produkty společnosti Kaspersky chrání před zneužitími MS Exchange Serveru, která využívají zranitelnosti ProxyShell, pomocí komponent Detekce chování a Prevence před exploity a hlásí pokusy o případné zneužití následujícími zprávami:

  • PDM: Exploit.Win32.Generic
  • HEUR: Exploit.Win32.ProxyShell.*
  • HEUR: Exploit.*. CVE-2021-26855.*
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze