Zapomeňte na dechovku z ampliónů, je tu Mobilní rozhlas

26

Místní rozhlas nejspíše někteří z vás znají. Z ampliónů na sloupech se najednou rozezní dechovka, která je pak následována výčtem zpráv důležitých pro danou obec. Toto médium je však značně za svým zenitem, takže vyvstává otázka, jak jej efektivně nahradit.

Jednou z možností může být Mobilní rozhlas od brněnské Neogenie. Ten v sobě kombinuje většinu možností, na které jsme v dnešní době zvyklí. Jedná se například o hromadné rozesílání SMS zpráv, hlasových zpráv, e-mailů anebo přímou komunikaci se starostou nebo pověřeným pracovníkem a nově také propojení s aplikací pro chytré telefony.

Z toho všeho se pak dají vytvářet různé komunikační scénáře. Jiný může být pro případ nějaké nenadálé události, další pro běžné oznámení a jiný například pro provedení průzkumu. Veškerá komunikace je totiž v reálném čase vyhodnocována – samozřejmostí je nejenom potvrzení o doručení zprávy, ale i možnost osloveného na ni zpětně reagovat.

Mobilní rozhlas

Kontakty jsou klíčové

Podobných systémů existuje více, ale kamenem úrazu je obvykle zapojení obyvatel. Počítá se totiž s dobrovolnou registrací, takže finální pokrytí pak obvykle dosahuje jednotek procent a projekty tak neustále fungují v pilotním provozu. Mobilní rozhlas však využívá vlastní metodu sběru kontaktů. Ta je plně v souladu s nařízeními Úřadu pro ochranu osobních údajů a chlubí se úspěšností až 60 %.

Z těchto důvodů bylo myšleno i na zabezpečení systému. Každé hromadné rozesílání tak musí být potvrzeno verifikačním kódem, který na mobilní telefon dostane starosta nebo pověřený pracovník. A protože se primárně jedná o nástroj pro komunikaci samospráv s občany, provozovat hlídá například jeho zneužívání k marketingovým účelům.

TIP! Konec obecním rozhlasům? I to je cílem aplikace My Hometown

Počet obcí využívajících službu je asi šedesát, další aktivně zvažují. Cena služby začíná na 490 korunách měsíčně podle velikosti obce. Starostové získají kompletní zaškolení až pěti pracovníků, poskytnutí součinnosti při sběru obecních kontaktů a konzultace při vytváření jednotlivých komunikačních scénářů. V rámci licence mohou službu prostřednictvím vlastních připojených profilů využívat také 3 další obecní instituce – například škola, knihovna, kulturní dům, muzeum nebo pošta. Součástí licence jsou i všechna další updaty systému, mimo jiné například o možnost řídit krizovou komunikaci bez přístupu k internetu.

Stáhnout Mobilní rozhlas

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: mobilnirozhlas.cz

Diskuze ke článku
Luďa
Holt si parta těhle výtečníků - http://www.neogenia.cz/o-nas - myslela, že se trochu přiživí na státním rozpočtu. Zpátky k pásu, tam budou užitečnější.
Petr
Nevím proč bych mel cpát někomu 490 kc. Když takhle se to z rozhlasu dozvím zdarma... Naše obec rozhlas stále používá a není o na škodu.
blue.sun
A když nebudu mít registrovaný mobil u obce, nedozvím se nic...
On ten rozhlas má jednu skvělou vlastnost, pokryje totiž celé území obce bez ohledu na to, jaké máte připojení či pokrytí operátorem. V roce 2002, při povodních, v naší obci starosta rozhlasem varoval před záplavovými vlnami a řídil evakuační práce. Nedovedu si představit, jak by to dopadlo, kdyby měl být závislý na nějaké aplikaci (která určitě bude zase jen pro android, za dva roky možná pro iOS, nikdy pro Windows a kdo má hloupý telefon, ať neví nic)... Mám pocit, že by tihle myslitelé měli občas vylézt z pražských kanceláří taky mezi skutečné lidi...
.
Nevím, co se vám na tom nelíbí, nikde nevidím ani čárku o tom, že by se kvůli zavedení podobného systému měl rušit i klasický obecní rozhlas. Naopak jsou tyhle systémy, jako doplněk klasického rozhlasu, docela fajn, člověk přeci jen nesedí neustále doma a často se mi stávalo, že mi nějaké hlášení uniklo. Asi před rokem u nás starosta začal rozesílat hlášení přes sms, tak jsem se hned zaregistroval a od té doby mám po problému. Když zrovna nejsem doma a zmeškám hlášení rozhlasu, tak vím, že mi do pár minut po něm přijde sms.

Tyhle systémy NEJSOU náhradou klasického rozhlasu a ještě hodně dlouho nebudou, je to jen doplněk k nim, další kanál kterým se hlášení může šířit, a to i když zrovna nejsou doma. Nic víc, nic míň. Mobilní rozhlas je jen jednou z mnoha služeb, která se k tomuto účelu nabízí. A pokud starosta nechce platit 10k Kč za zřízení a pak každý měsíc 490+ Kč za provoz, nic mu nebrání koupit si tarif do mobilu a posílat zájemcům sms skrze něj, tak jako to funguje u nás.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze