Další vlna podvodných SMS zpráv je tu, připravit vás může o veškeré úspory

Další vlna podvodných SMS zpráv je tu, připravit vás může o veškeré úspory
Fotografie: unsplash.com
  • Podvodníci se tentokrát vydávají za globální kurýrní společnost UPS
  • SMS žádá o uhrazení celních poplatků

Další z nekonečných vln podvodných zpráv je tu, tentokrát však jedna z podvodných SMS zpráv dorazila i na mé osobní telefonní číslo. Vcelku obstojně sepsaná zpráva bez výraznějších gramatických nedostatků dorazila dnes dopoledne a maskovala se za globální kurýrní společnost UPS. Vzhledem k tomu, že zahraniční zásilky přijímám poměrně běžně, zpočátku mě zarazilo jen telefonní číslo, ze kterého byla SMS zpráva doručena. Namísto klasického odesílatele v podobě INFO a podobně mě zaujalo telefonní číslo s francouzskou předvolbou.

Ano, samozřejmě i v tomto případě jde o podvodnou SMS, na základě které se z vás, v tomto případě ze mě, snaží útočníci získat přístup k platební kartě, tedy i finančním prostředkům, což se dozvíte v momentě, kdy odkaz rozkliknete. Jediné, na co jde aktuálně upozornit, je fakt, abyste nikdy neotevírali neznámé odkazy. Pokud se už tak stane, nikdy nezadávejte své osobní údaje a údaje o kartě na web, který nepoznáváte. V takovém případě totiž mohou útočníci ovládnout celý obsah vašeho účtu, doslova během pár minut.

Aktuálně se po rozkliknutí odkazu „aktualizace-baliku.com“ dostanete na stránku, kde je nutné potvrdit, že nejste robot. Po úspěšném ověření se dostanete na stránky, které nápadně připomínají web UPS, ale většina tlačítek na webu je nefunkčních. V době psaní článku byl web znepřístupněn, po vyřešení CAPTCHA jste automaticky vráceni zpět. To však neznamená, že stránka je uzavřena trvale, případně zda se v následujících dnech neobjeví její alternativa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze