Záhada kvality fotoaparátů Xperií vyřešena. Byl to z části záměr

14
Záhada kvality fotoaparátů Xperií vyřešena. Byl to z části záměr
  • Adam Marsh se rozpovídal o fotografických vlastnostech nové Xperie
  • Přiznal mnoho omylů z minulosti
  • Nyní by podle něj mělo být vše na dobré cestě

Kvalita fotoaparátů v mobilních telefonech značky Sony je obvykle předmětem bouřlivých diskusí. I přesto, že má japonský výrobce ve svém portfoliu divizi věnující se samostatným fotoaparátům, nikdy v souboji se svými rivaly nedosáhl na zlato. Vzadu jej držela jak absence moderních technologií, tak i samotná kvalita snímků. Mezi lidmi se hodně spekulovalo o tom, proč vedoucí výrobce mobilních snímačů nedokáže plně využít jejich potenciál. A jak se ukazuje v rozhovoru, který trustedreviews.com poskytl Adam Marsh, Senior Manager pro Globální Marketing, mnohé spekulace nebyly daleko od pravdy.

V rozhovoru, který se věnoval především fotografickým schopnostem nové Xperie 1, přiznal, že podmínky pro spolupráci uvnitř tak velké firmy nebyly vždy ideální. „Někdy nám tým pracující na fotoaparátech Alpha nechtěl poskytnout určité věci, protože se obávali, že by pak mobily uměly totéž, co jejich produkty za 3 000 dolarů,“ přiznává Marsh konkurenci mezi jednotlivými odděleními.

Podobnému přístupu už by nyní měl být konec, protože ignorovat upadající důležitost klasických fotoaparátů na úkor fotomobilů už si nikdo nemůže dovolit. Prvním krokem kupředu jsou personální změny, které prosadil Kenichiro Yoshida, CEO Sony. Ten přesunul Kimio Makiho z pozice šéfa oddělení Digital Imaging do pozici šéfa Sony Mobile. Výsledkem má být těsnější spolupráce mezi týmy, jejíž plody bychom mohli ochutnat už při focení se zmiňovanou Xperií 1.

Jako první bychom se podle Marshe měli dočkat záležitostí, které jsou čistě softwarové. „Pokud umí něco naše Alpha a je to softwarová záležitost, pak není důvod, aby se to nemohly naučit i telefony,“ komentuje vývoj. Rovněž je v běhu výrazné vylepšení odstraňování šumu. Podle Marshe jejich současné telefony nejdříve převedly data ze snímače do formátu JPEG a teprve potom aplikovaly algoritmy na odstranění šumu. Výsledek nebyl vždy dokonalý. Od poslední generace Xperií to však telefony budou dělat přímo ve formátu RAW. S tím souvisí fakt, že tato hrubá data dostane k dispozici i uživatel.

Sony se dále nechce vydávat cestou zbytečného navyšování rozlišení, které vypadá dobře akorát v propagačních materiálech. „Trojice 12megapixelových snímačů nám poskytne lepší výsledky než jeden 48megapixelový. Navíc bychom kvůli problémům s pamětí přišli o možnost natáčet video s 960 FPS.

Nejsme jako oni

„Nejsme jako Samsung, nejsme jako Huawei. Naše produkty se nemusejí líbit všem,“ poodhaluje Marsh firemní filozofii, „chceme se zaměřit na lidi, kteří hledají něco jiného. Našimi prioritami nyní bude kvalitní displej (díky technologiím Bravia) a kvalitní fotoaparát (zásluhou technologií Alpha).

Diskuze ke článku
Dragereker
Je smutné, že divízie ktoré patria pod jednu firmu si navzájom nepomáhali ale navzájom medzi sebou súperili, čo si nakoniec odniesli Xperie. A pritom keby spolupracovali tak Xperie mohli byť dnes veľmi obľúbenou mobilnou značkou. Veľa ľudí práve kvôli zlému fototaparátu sa vzdalo Xperií a prešlo k inej značke. Snáď ešte nieje neskoro, a Sony sa stihne z už tak zlej situácie vzpamätať a dostať sa na vrchol, na ktorom niekedy stáli.

Tiež by nezaškodilo keby svoje vlajkové modely začali predávať max. do mesiaca od predstavenia, a nie o 3/4 mesiace neskôr. Dostupnosť a marketing sú tiež hlavnými dôvodmi nízkych predajných čísel.
Marduck
Haha, tak že bychom my, vidláci z internetových diskuzí, měli pravdu? Do momentu, dokud vyloženě neprodělávali, se defakto nic nedělo. Proč taky když SONY si telefony drží nejspíš jen kvůli povědomí o značce jako takové. Avšak čísla z roku 2018, cca 2 mil prodaných telefonů za čtvtletí z celkových 350-400, už znamenají nutnost na mobilní divizi citelně doplácet, takže se snad konečně začne něco dít. Kéž by.
Cikáda
Absenci kterých technologií má autor namysli?
Milan
Management Sony by si měl dát facku, jestli je to pravda. Sám jsem dlouholetým uživatelem Sony a o tomto tématu se internet baví již několik let. Snad se poučili a mobilní divizi zachrání!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze