Za týden začíná Google I/O 2014. Na co se těšit?

8

Svátek všech geeků a technických nadšenců se blíží. Google bude totiž představovat své nejnovější produkty, které pro příští rok určí směr technologického vývoje, navíc by jich bych nemělo být málo. A abyste se v záplavě všech těch novinek neztratili, je pro vás připravena aplikace k jejich sledování.

Bude se vylepšovat

Jedním z velkých témat bude určitě nová verze Androidu. Ať už půjde o mírné vylepšení ve verzi 4.5 anebo rovnou „pětku“, nejspíše se dočkáme i nového pojmenování, nejvíce se v této souvislosti tipuje „lollipop“ neboli lízátko. Jeho uvedení už je načase, protože Google má v tomto ohledu již měsíční zpoždění vzhledem k průměrnému rozestupu u starších verzí.

Nová verze Andoridu se ponese zejména v duchu konvergence, tedy slučování nejrůznějších platforem. Už by tedy mělo být jedno, zda textujete nebo chatujete na počítači či v telefonu, všechny zprávy najde uživatel synchronizované na všech zařízeních. Stejně tak by se měla zlepšit spolupráce s ostatními zařízeními.

Pokud se tabulka nemýlí, je nová verze Androidu prakticky hotová.

Konkrétně se jedná o chytré hodinky na platformě Android Wear. Velcí výrobci už usilovně chystají svoje kousky a lze předpokládat, že ani Google nezůstane pozadu a možná představí své referenční zařízení.

Mohly by takto vypadat chytré hodinky od Googlu?

Dostane se nejspíše i na klasičtější zařízení. Na spadnutí je nový tablet Nexus a dočkat bychom se mohli i nových chromebooků. Nové verze anebo alespoň zásadních vylepšení by se mohl dočkat také Chromecast, aby byl důstojnou alternativou ke konkurenčním projektům podobného zaměření.

Rodinu Nexusů by mohl doplnit nový model.

Bude se měnit svět(?)

Daleko zajímavější jsou ale spekulace ohledně zařízení, která nejsou jen vylepšením současných produktů. Mohou to být zajímavé experimenty a až čas ukáže, jestli se jedno o revoluční počiny, anebo kroky do slepých uliček.

Dlouho se diskutuje o tom, kdy se mobilní operační systémy podívají i do palubních desek našich automobilů. Jak Google, tak Apple i Nokia masivně podporují svoje mapové platformy a žádný z nich nechce ztratit krok s konkurencí. A kdo ví, třeba jsou v Googlu dál než jen u nějaké chytřejší navigace, třeba rovnou představí plán, kdy by se autonomní vozy mohly dostat k běžným zákazníkům.

Google s auty koketuje už delší dobu. Kdy se dočkají i jeho zákazníci?

K těm se naopak určitě nedostane vojenská technika. Zní to jako z béčkového sci-fi filmu, ale Google skupuje výrobce robotů. Za pouhých 8 dní jich stihl pojmout hned šest, plus Boston Dynamics už na konci minulého roku. Co tato firma až doposud produkovala, si můžete prohlédnout na videu níže. A snad se ani nechce domýšlet, co se stane, až takový stroj dostane inteligenci od Googlu.

Další polozapomenuté projekty Googlu se přímo nabízejí k tomu, aby zásadním způsobem změnily svět, ve kterém žijeme. Konkrétně třeba Nest, skládací telefony v Project Ara anebo Googlem budovaný gigabitový internet.

Abyste se neztratili

Jak vidno, v Googlu nechybí nápady a i když se ne všechny dostanou ven, určitě bude na co se dívat. Abyste se v tom všem neztratili, připravil pro vás Google aplikaci. Ta slouží primárně jako průvodce návštěvníkům konference, ale využít ji můžete i vy. S její pomocí totiž půjde sledovat vybrané živé přenosy anebo si už ty proběhlé pustit z archivu.

Aplikace jako průvodce po Google I/O 2014.

Stáhnout Google I/O 2014

Google Play (zdarma)

A co vy? Jaký nápad od Googlu byste nejraději viděli uvedený v život?

Zdroje: slashgear.com, techradar.com, google.com

Diskuze ke článku
Mogarldow
No to, že bude představenej Nexus 8 už nepochybuju teď záleží kdo ho vyrobí a jestli to nebude už první tablet v projektu Silver :)
daniel
To jsem teda moc zvědavej, jak bude vypadat ten android 4.5 nebo dokonce 5
jarda
nexus- zajímavá volba, kterou by se nokia mohla dostat na vrchol. Bohuzel je ted pod Microsoftem...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze