Yota se odklání od Androidu a nasadí Sailfish OS

27

Mobilní operační systémy jsou v drtivé většině rozděleny mezi tři platformy, cokoli dalšího se pohybuje na pomezí prototypu a silně minoritní záležitosti. Je zde nějaká šance, že by se to do budoucna mohlo změnit? První vlaštovky tu jsou.

O soustavném popichování Samsungu a Googlu už jsme několikrát psali, podle posledních zpráv to vypadá, že operační systém Tizen přežil nepodařený zrod a zahajuje své tažení skrze rozvojové trhy.

Ale i bez silného zázemí nadnárodní korporace se můžete pustit do vývoje vlastního operačního systému. Finský Sailfish sice ze začátku vypadal jako nostalgické tesknění po časech, kdy Nokia vládla světu, ale ve verzi 2.0 už dospěl a hlavně získal schopnost spouštět nepřebernou plejádu aplikací napsaných pro Android.

Jolla tablet a Sailfish OS 2.0 naživo.
Sailfish v akci na tabletu.

Zřejmě i to bylo jedním z argumentů, které zlákaly ruského výrobce Yota Devices. Jeho YotaPhone a YotaPhone 2 vyčnívají nad zástup ostatních dotykových telefonů s Androidem kombinací dvojice displejů, z nichž jeden používá technologii e-ink. Nápad to byl dobrý, jen se jej nějak nepodařilo dotáhnout k dokonalosti, zvláště v kombinaci s poměrně vysokou cenou.

YotaPhone 2 se dvojicí displejů.

Yota se však nevzdává a experimentů se nebojí. Společnost oznámila, že její další telefon poběží na OS Sailfish. Není sice jasné, jestli opět bude kombinovat dva displeje, ale i tak to bude zajímavé oživení mobilního trhu. Zástupci firmy rovněž potvrdili, že toto rozhodnutí neznamená, že by kompletně zanevřeli na Android.

Zdroje: news.yahoo.com

Diskuze ke článku
TJ
Skvelé, čím viac konkurencie pre android, tým lepšie.
mobilesman
Tak to bude jejich konec akorat
tomas
Ruska vlada uz skor naznacila ze nechce americke OS. Sailfish je alternativa ktora bude urcite podporovana aj z vlady a nie len z ruska lebo takych krajin je viac ktore podporuju tuto myslienku. Takze sailfish caka dlha buducnost a yota sa chytila prilezitosti rozsirit tento OS.
uuu
Android bude za 20 roků minulostí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze