Vyzkoušeli jsme Jolla Tablet se Sailfish OS 2.0 (video)

9

Na veletrhu MWC ukazuje Jolla svůj nový tablet, na který vybírá miliony dolarů v crowdfundingové kampani. Společně s tabletem jsme mohli vyzkoušet i nový systém Sailfish OS 2.0 zaměřený na gesta, multitasking a bezpečnost. Umí ale spouštět i Android aplikace. Podívejte se, jak Jolla Tablet a systém vypadají. Přinášíme fotogalerii i videopohled.

Příběh společnosti Jolla asi většina z vás zná. Když Nokia ukončila vývoj systému Meego, založili zaměstnanci Nokie novou společnost, která se o systém dále starala, hlavně jej ale dále rozvíjela a přinesla dokonce první telefony. A nyní i tablet. Společnost už má přes 120 zaměstnanců a daří se jí díky crowdfundingu dále vyvíjet systém i nové produkty.

Jolla Tablet

Jolla Tablet je plastový a kompaktní přístroj se střízlivým, přesto nápaditým designem s hezky ztvárněnou boční lištou a zadní stranou. Přesto tablet působí vcelku plastově a je vidět, že hlavním prodejním argumentem je zde cena.

Díky 7,85" displeji jsou rozměry skutečně kompaktní, i když rámečky kolem displeje by mohly být menší. Jemnost displeje je velmi dobrá, stejně tak barevné podání, nevýhodou jsou ale vyšší odlesky a horší oleofobní vrstva. Jednoduše řečeno, tablet se velmi rychle zapatlá.

Tablet běží na čipsetu Atom od Intelu architektury BayTrail, v létě ale Sailfish OS 2.0 získá schopnost běžet na novém Atomu x3. Specifikace tabletu, které si více méně vybrali lidé přispívající na projekt na Indiegogo.com, si můžete prohlédnout v našem katalogu nebo tabulce níže. Nejzajímavější na tabletu je ale systém Sailfish OS 2.0, který bude startovat ve druhém čtvrtletí právě na tabletu. Ve stejném období se ale dostane i na původní telefon Jolla.

Jolla Tablet a Sailfish OS 2.0 – první pohled z MWC 2015

Celý systém je založen na gestech a nepoužívá tlačítka. Hlavní obrazovka se skládá z multitaskingových oken a stačí jeden swipe a dostanete se do notifikačního centra podobného BlackBerry Hubu. O kus dále má dále svůj prostor partner (například Netflix, Deezer apod.), se kterým Jolla propaguje tablet na určitém trhu.

Další swipe odhalí hlavní menu a stačí posunou prstem z levého nebo pravého rámečku a jste vždy zpět na hlavní obrazovce s multitaskingem. Jak je to s aplikacemi? Špatně. V Jolla obchodu jich zatím v porovnání s jinými platformami moc není, proto je Sailfish OS postavený na možnosti spouštět Android aplikace, které si můžete stáhnout z alternativních marketů.

Jolla Tablet se začne prodávat v červnu za cenu zhruba 7 tisíc Kč.

Technické parametry Jolla Tablet

Kompletní specifikace
Konstrukce203 × 137 × 8,3 mm, 384 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,85" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetCPU: 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémSailfish OS
Akumulátor4 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2015, 7 000 Kč
Diskuze ke článku
Vlasto Trinásť Bender
Vlasto Trinásť Bender
som zvedavý ako bude fungovať v mojich rukách. dúfam že na jeseň príde :)
o teste tu si asi môžem nechať snívať, že? :)
grco
Další krám :/ a navíc bez LTE :/
jm
Uzivatele na indiegogo nemeli moc na vyber. Aby tablet dostal konektivitu, tak by se muselo najit vic lidi, kteri by si koupili zajice v pytli.
misaz
Mě absence veškerých mobilních sítí vůbec nevadí, aspoň nebudu dotovat naše nenažraná ho*vada (pardon, mobilní operátory) a většinu času bývám na Wi-Fi, takže mi tato absence vůbec nevadí. Velmi se mě uchvátil operační systém a jolle teda fandím. Třešnička na dortu je podpora Android aplikací, což bude pro mě jakožto uživatel Windows Phone asi příjemná změna co do počtu dostupných aplikací.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze