Xperie X10 a X8 mají smůlu, Froyo nebude (doplněno)

7

Špatnou zprávou pro majitele trojice androidích Xperiií od Sony Ericssonu s označením X10 je včerejší vyjádření Sony Ericssonu. Podle všecho se uživatelé nedočkají update na Android verze 2.2 Froyo.

Tip: přečtěte si naše recenze komunkátorů Sony Ericsson Xperia X10, X10 mini, a X10 mini pro

Naděje a sny vlastníků některého z trojice povedených komunikátorů Sony Ericsson Xperia X10/mini/pro a X8, že by se mohli dočkat mnoha benefitů, které přináší Android 2.2 Froyo, padají. Operační systém Android 2.2 Froyo totiž podle vyjádření Sony Ericssonu pro tyto přístroje dostupný nakonec nebude. Uživatelé tak mohou zapomenout na instalaci aplikací na paměťovou kartu, přehrávání Flash obsahu v prohlížeči a další velké novinky této verze. Sony Ericsson prý pouze plánuje vydat menší aktualizaci firmware, která by měla obsahovat například aktualizaci podpory multitouch ovládání, a to postupně v průběhu 1. čtvrtletí letošního roku. Vzhledem k tomu, že zařízení zahájila svoje působení na trhu s operačním systémem Android ve verzi 1.6 Donut, který byl již při představení přístrojů na cestě do důchodu, není tento krok vůbec potěšující.

Xperia X10/mini/pro - úspěšná androidí rodinka s mizernou podporou od výrobce

Komunita uživatelů, která se třeba na XDA Developers kolem těchto přístrojů pohybuje, je opravdu veliká a dnešní zpráva je rozhodně nepotěší. Na druhou stranu právě tito šikovní geekové se o vydání nových, byť neoficiálních verzí systému, již postarají. Potěšující snad může být jen fakt, že výrobce tuto politiku pro nadcházející roky opustí. Třeba jeho nedávno představený smartphone Xperia Arc startuje s aktuální verzí systému Android 2.3 a byl spatřen dokonce s ještě nepředstavenou verzí Android 2.4.

Oficiální vyjádření českého zastoupení Sony Ericssonu

Výše uvedené informace nám potvrdilo i oficiální zastoupení Sony Ericssonu v České republice. Níže přikládáme vyjádření v plné délce, které budoucí update na Android 2.2 Froyo v současné době vylučuje. Ve vyjádření ale můžeme pozorovat i zadní vrátka ("Momentálně však tyto plány nepočítají") a je možné, že časem se přeci jen updatu uživatelé dočkají. Spíše to ale považujeme za velmi nepravděpodobné.

"Počítá se s dalšími aktualizacemi, které přinesou nové funkce a vylepšení (jako například multi-touch pro Xperia™ X10) pro současné portfolio produktů řady Xperia™. Nové aktualizace by měly být dostupné v prvním čtvrtletí 2011. Momentálně však tyto plány nepočítají s upgradem na další verze operačního systému Android"

Zdroje: phonearena.com, androidcommunity.com

Diskuze ke článku
Santini
Dobrý den, prosím Vás, nevíte kde by se dala sehnat i neoficiální verze Androidu 2.2 popř. vyšší? Předem Vám děkuji za odpověď :)
Petr Vejtasa
Petr Vejtasa
Na fóru XDA Developers najdete nekonečné množství různých neoficiálních ROM s Androidem 2.2 pro drtivou většinu všech Androidů.
Lukáš
Zdravím,takze kdyz mam X10 a na tom serveru xda-developers stahnu SW 2.2 froyo tak mi to normalne pobezi??a v nicem jinem neni hacek?jedine asi v zaruce,ze kdyby se mi pokazil a bych ho chtel reklamovat,tak jim tam nemuzu dat mobil se SW,ktery neni oficialni.Mate s tim Sw 2.2 nejake zkusenosti konkretne na te X10??Dekuji za radu.
Petr Vejtasa
Petr Vejtasa
Ano, neoficiální FW by byl při případné reklamaci telefonu problém. Sám s tím, co jste popsal žádné zkušenosti nemám. Doporučuji vám ale instalaci neoficiálních ROM pořádně zvážit. Jednak se jedná o poněkud pokročilejší operaci, a také verze Android 2.1 Eclair oproti 2.2 Froyo nepřináší tolik nových funkcí nebo vylepšení, aby to z mého pohledu stálo "za hřích".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze