Sony Ericsson XPERIA X10 Mini: ve jménu moderní revoluce
recenze

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini: ve jménu moderní revoluce

119

Co je malé, to je hezké. Pravdivost tvrzení dokazuje i nový Sony Ericsson XPERIA X10 mini, který zaujme nejen ženy svými miniaturními rozměry. K tomu přidává špičkovou výbavu v čele s operačním systémem Android, 5 Mpx fotoaparátem, Wi-Fi, GPS. Je ale ovládání skrze malý displej pohodlné? Jaký je nový mini Sony Ericsson?

V současné době, kdy se zmenšuje všechno a všude (jen si vzpomeňte na telefon v hodinkách) bylo jen otázkou času, kdy k tomuto postupu přistoupí všichni výrobci mobilních zařízení. Kromě HTC, které chystá na trh svůj první Mini se do soutěže zapojuje také Sony Ericsson, který představuje zmenšeninu své vlajkové lodě - Xperia X10. Je ten malý Android opravdu tak dobrý?

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

XPERIA X10 představuje zatím nejvybavenější model výrobce, a i když má teď plné ruce práce s vychytáváním některých svých chybek, rozhodla se dobýt další segment trhu. Mini totiž v současné době znamená cool a díky moderním technologiím již zdaleka nemusíme oželit tolik, jako kdysi. Xperia X10 mini má totiž všechno, co by si uživatel mohl přát. Aktivní dotykový displej, rychlý systém a příjemné uživatelské prostředí, 5 MPx fotoaparát s bleskem, Wi-Fi a plnou nadílku multimediálních funkcí. A k tomu je menší, než krabička cigaret.

Poznámka: Jelikož je X10 mini v mnohém podobná své větší sestře, dovolím si určité části recenze zkopírovat právě odtud. Pokud jste si recenzi plnohodnotné Xperie ještě nestihli přečíst, můžete tak učinit zde.

Technické parametry

Rozměry 83 x 50 x 16 mm
Hmotnost 88 gramů
Konstrukce klasická (u verze Pro výsuvná)
Barevné provedení černé (vyměnitelné barevné kryty)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, kapacitní, typu TFT, rozlišení 240 x 320 pixelů (QVGA), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,55", akcelerometr, ochrana proti poškrábání, světelný senzor
Paměť 128 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16 GB, 2 GB v balení))
Otevřený operační systém ano / Android 1.6 + uživatelské prostředí Timescape
Organizační funkce Organizér, světový čas, převodník jednotek, prohlížeč dokumentů, diktafon, budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, poznámky, stopky, časovač, Facebook a Twitter klient, Gmail, Google Talk, Push mail
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podporuje formáty MP3/eAAC+/WMA/WAV), přehrávač videa (podporuje formáty MP4/H.263/H.264/WMV ), Java 2.0, Youtube prohlížeč
Fotoaparát 5 Mpx (2560 x 1920 px), autofocus,LED blesk, funkce Panorama, Macro, Sport
nahrávání VGA videa, 30 snímků/s
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaná aplikace Google Maps a Wisepilot
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), UMTS (až 384 kb/s), 3G, HSDPA (až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (až 802,11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol
Doba hovoru: až 3 hodin (3G), pohotovostní režim: až 360 hodin (3G)
Cena a dostupnost 7 450 Kč s DPH
jaro 2010

Pro koho je Sony Ericsson Xperia X10 mini?

  • pro ty, co dosud marně hledali dobře vybavený malý mobil
  • pro ty, kterým se zdá Xperia X1 příliš velká
  • pro ty, co mají telefon i jako módní doplněk
  • pro technoidy

Konstrukce a vzhled: stylový prcek

Designově spadá X10 mini do stejné skupiny, jako její větší kolegyně a v mnohém ji napodobuje. Také zde najdete futuristicky oblé i řezané tvary, kulatou čočku fotoaparátu vzadu i stylové logo. My jsme dostali tentokrát na recenzi černou verzi se zlatavě-žlutým zadním krytem, který sice vypadá lépe, jako magnet na otisky prstů je ale vidět mnohem více. Tři tlačítka pod displejem, doplňující dotykové ovládání, jsou pak identická. Napravo najdete zcela klasicky tlačítka regulace hlasitosti a spoušť fotoaparátu, nahoře se jen uprostřed rýsuje tlačítko zamykání/vypínání telefonu a dole pak narazíte na konektor 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek a také microUSB konektoru, který je chráněn gumovou krytkou. Levá strana je tlačítky nepoznamenána.

Samozřejmě největší změnou prošla samotná velikost. S rozměry 83 x 50 x 16 mm a váhou 88g se řadí přístroj mezi ty nejlehčí a nejmenší telefony na trhu (pokud není tím zcela nejmenším). Paradoxně, nebo možná právě proto, se velmi příjemně drží v ruce, vejde se do každé kapsy a především jej bez problémů můžete ovládat jednou rukou, ba dokonce jedním prstem a dosáhnete na všechny rohy displeje. K velkému kladu jednoduchého užívání patří i bleskurychlá odezva, o tom však později.

Konstrukce je solidní a pevná, nikdy nic nevrže ani neodstává. I přesto, že nepatří otevírání zadního krytu mezi nejlepší a musíte jej vždy odklápět do strany nehtem, vše do sebe dobře zapadá a nevypadá, že by se každou chvíli mělo urvat. Jako bonus dostanete v balení také druhý zadní kryt černé barvy, které je na rozdíl od původního matný. Díky tomu nejen pohodlně drží v ruce, ale také na sobě nesbírá vaše otisky.

Baterie a výdrž: malý displej se vyplatí

Jak už asi mohlo každého napadnout, velký displej si bere velkou daň, což neplatí o tom menším. Díky malému displeji s menším rozlišením se výdrž přístroje drží na velmi příjemných třech dnech normálního užívání (rozuměj volání, psaní zpráv, poslech hudby, občasné brouzdání po internetu a focení). Samozřejmě při větší zátěži můžete telefon odrovnat za dva dny, i to je však mezi smartphony úctyhodné. Naopak délka nepřetržitého hovoru se pohybuje kolem tří-čtyř hodin, což je vzhledem k pohotovostní výdrži s podivem.

Trochu nepříjemným faktem je natvrdo vestavěná baterie, kterou vlastním úsilím nevyndáte. V případě poruchy tak musíte dávat do servisu celý přístroj místo jednoduché koupě náhradního akumulátoru, což určitě nepotěší. Je to však nejspíše daň za malé rozměry.

Zvuk a kvalita: předčasné Vánoce

Při spatření velikosti přístroje jsem si ihned říkal, jaké to asi bude s repráčkem na zadní straně telefonu. I větší mobilní telefony mají s kvalitou občas problém, zde jsem žádné zázraky nečekal. Po poslechu první skladby jsem však nemohl potlačit údiv. O kvalitě reprodukce bych mohl psát dlouho. Řeknu ale jen, že má X10 mini jeden z nejlepších repráčků, které jsou v mobilních zařízeních v současné době k dispozici. Zvuk má šťávu, nabízí jak ostré výšky, tak hluboké basy a vše zní tak, jak má. Za toto Sony Ericssonu tleskáme.

Velice mě zajímala také kvalita hovoru, vzhledem k tomu, že máte mikrofon pěkný kus od úst. Ani s tím neměla X10 mini žádné problémy, dobře slyšet byla jak druhá strana, tak já. Nezávisle na tom, jaké ruchy byly v okolí, mikrofon dobře snímal mluvené slovo.

Displej a uživatelské prostředí: lehce překopaný Android

Jedním z kompromisů, kterým musela X10 mini projít, je samozřejmě velikost a s tím spojená i úhlopříčka a kvalita samotného displeje. Ten se rozpíná do velikosti 2,55 palců, nabízí rozlišení pouhých 240 x 320 pixelů a je samozřejmě vytvořen kapacitní technologií TFT. Mnohem příjemnější je barevné spektrum, které je tu celých 16 milionů barev. Možná si řeknete, že je displej jako celek na dnešní poměry slabý, opak je ale pravdou. Díky menší úhlopříčce větší rastr vůbec není vidět, všechno je skvěle vykreslené a přehledné.

Displej X10 mini a především lehce poupravené uživatelské prostředí operačního systému Android 1.6 boduje lehce v jiném odvětví. Tím je téměř dokonalá odezva a reakce na vaše počínání. Za celou dobu používání jsem nenarazil na jediné zaseknutí, byť na setinu vteřiny. Ovládání a zjednodušené prostředí je nekompromisní a poskytne velmi pohodlnou obsluhu přístroje, ať už jste v pohodlí domova nebo na cestě přeplněnou dopravou. Díky velikosti i rychlosti displeje není problém vše ovládat jedním prstem ruky, což v současné době velkých smartphonů není samozřejmostí. Nejen ženám s drobnějšími prsty se tak X10 mini bude velmi líbit.

Samotné prostředí se od svých větších kolegů lehce liší. Především úvodní plocha nabízí čtyři přizpůsobitelné ikonky po rozích, které si nastavíte dle sebe. Nabídnou rychlý přistup k nejpoužívanějším funkcím a věru jsem je používal často. Samotná plocha je opět rozdělena na několik aktivních ploch, mezi kterými jednoduše listujete. Na ně si můžete nastavit libovolné widgety včetně hodin, kalendáře, facebook klienta a několika dalších nabídek. Bohužel seznam gadgetů na plochu je tu velmi omezen. Klasické menu, které si pohybem prstu vysunete zdola, je také zmenšené a upgradované o stránky, které se podobně jako plochy listují ze stran. Podobný styl mi vyhovoval mnohem více, než to, co nabízejí větší přístroje stejného druhu a zdál se intuitivní a pohodlný. Doufejme, že si toho všimnou výrobci i u dalších modelů.

Přítomností nás poctily i další dva nezaměnitelní pomocníci Androida – horní aktivní lišta a klávesa dodatečného menu, o kterých jste již zajisté slyšeli z dřívějších přístrojů s tímto systémem. Horní oznamovací lišta vám připomíná a oznamuje o vše, co se ve vašem přístroji děje. Ukáže vám zmeškané hovory, přijaté zprávy, aktualizace, stahované aplikace, spuštěnou hudbu a vše pěkně rozepíše. Dodatečné menu pak ve všech oblastech menu ukazuje další možné kroky, jež jsou vlastní tomu kterému menu či místo, ve kterém se právě nacházíte. Abych pak nevynechal nic, také akcelerometr pracuje na výbornou a za rychlostí telefonu nijak nezaostává.

Zbrusu novou vymožeností Xperie X10 Mini je obohacení uživatelského prostředí o novou službu Timescape, která si bere na svědomí to hlavní – rychlovolby nejpoužívanějších položek uživatele. Najdete tu tak naposledy přehrávané skladby, videa, seznam hovorů, zpráv a emailů. Především se však jedná o místo, které svádí dohromady veškeré sociální služby telefonu (tedy Facebook, Twitter aj.), které se v případě internetového připojení automaticky aktualizují a nabízí aktuální pohled na vaši sociální scénu. Samozřejmě si můžete příspěvky kamarádů třídit, zvětšovat či „připínat“ jako oblíbené, odpovídat a přidávat komentáře, aniž byste museli sáhnout po Facebooku v prohlížeči či do integrovaného klienta v menu, což je praktické.

Telefonování a seznam kontaktů: v jednoduchosti je síla

Seznam je zde pro jednoduchost a účelnost na malém displeji rozdělen pouze na dvě lišty, a to abecední seznam kontaktů a lišta oblíbených, kterou si můžete libovolně nastavit. V seznamu se dá velmi jednoduše listovat pohybem prstu, případně interaktivní lištou písmenka po stranách, které vás rychle dostane na požadovanou položku. U každého kontaktu je samozřejmostí fotografie, základní údaje, několik druhů telefonních čísel a také události, do kterých spadají hovory, zprávy a poznámky, vše pěkně pod jednou střechou.

Výpis hovorů se nám tu přestěhoval vedle číselníku a nabízí datumově rozdělené hovory, které se v té době uskutečnily, stejně jako rychlý přenos ze zápisu do seznamu kontaktu.

Zprávy a virtuální klávesnice: QWERTY oželena, to ale nevadí

Bylo nad slunce jasné, že se do tak malého displeje celá QWERTY klávesnice nevejde. X10 Mini ve zprávách nenabízí ani otáčení displeje, musíte si tedy vystačit s klasickou alfanumerickou klávesnicí z většiny mobilních telefonů, doplněnou o dvě vysouvací lišty se znaky a čísly. Musím přiznat, že i přes velký zvyk na virtuální QWERTY bylo psaní na klávesnici velmi pohodlné a rychlé, včetně zadávání znaků i čísel jedním klepnutím. Jednoduchost pobízejí ještě česká diakritika a slovník T9 pro rychlejší zadávání znaků. Pro ty z vás, kteří přesto na plnohodnotnou klávesnici nedají dopustit se na trhu objeví i varianta přístroje s výsuvnou hardwarovou QWERTY s označením X10 mini pro.

Samotná složka zpráv je už klasickým Androidem se seznamy rozdělenými do tzv. threadů, nebo-li chatovacích oken pro každý kontakt zvlášť. Nejen, že se můžete na jednotlivé zprávy od kontaktů podívat v telefonním seznamu, pěkně rozdělené to máte i zde.

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

Fotoaparát a video: malý kouzelník

Překvapení jsem se dočkal i na poli fotoaparátu. Každý dobrý fotograf ví, že kvalita není jen v rozlišení, X10 mini však nabízí slušných 5 MPx (2560 x 1920 pixelů), což pro běžné používání postačí. Dalším pilířem úspěchu je tu autofocus a především pak plnohodnotný blesk, na rozdíl od přisvětlovací diody, kterou se chlubí větší Xperia X10. Kvalita fotek je velmi dobrá. Čočka nabízí ostré snímky s bohatým podáním barev a minimálním šumem. Nedělá jí problém fotit detailně ani proti přímému slunečnímu světlu, ani v tmavých prostorách. X10 mini zkrátka nabízí všestranný fotoaparát, se kterým na momentkách neprohloupíte. Malou nepříjemností je velmi omezená paleta funkcí a nastavení, která v zásadě nabízí je to základní – nastavení druhu zaostření a režimu blesku.

S X10 mini natočíte i video, a to ve VGA rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Video na malém displeji nevypadá vůbec špatně, samozřejmě po zkopírování do počítače už je vidět celková kvalita. Na momentky ale opět bohatě vystačí. Perličkou je pak možnost využít blesk jako svítilnu v tmavém prostředí.

Zkušební fotografie na X10 mini:


Dobře osvětlený exteriér, skvělá kvalita i proti slunečnímu svitu.


Režim makro i detaily nablízko nepostrádají ostrost.

Internetový prohlížeč, GPS a email: počítač do kapsy

Ať se snažíte jakkoliv, na malém displeji nejde očekávat podobný brouzdací zážitek, jaký mohou nabídnout větší přístroje, z hlediska funkcí a služeb je však zcela konkurenceschopný. Jedinou vymoženost, kterou X10 mini nepodporuje, je flash. Vše ostatní je velmi podobné větší verzi Xperia X10, jen s tím rozdílem, že je to zmenšené.

Integrovaný internetový prohlížeč se sice nemůže rovnat nejnovějším vymoženostem mobilní Opery, je však dostatečně inteligentní na to, aby se vám přizpůsobil a podával informace tehdy, kdy potřebujete. Příjemně na mě zapůsobila automatická výměna oken, které se vám otevírají na displeji dle aktivity a předpokladů. Samozřejmě máte i možnost okna zvláště upravovat, típat a listovat jimi. Chybět by nemohly ani záložky, kam si uložíte své oblíbené weby a stiskem jediného tlačítka otevřete jejich nabídku. Zážitek je díky velkému aktivnímu displeji a skvělým reakcím systému na úrovni iPhonu.

Žádnému Androidu pak nechybí integrovaný emailový klient, zde zastoupený službou Gmail i obyčejným klientem, který podporuje push zprávy a live aktualizace do horní aktivní lišty. V případě Gmailu je samozřejmě klient mnohem propracovanější a nabízí bohatší možnosti nastavení i nabídky se seznamem podobným Facebookovému klientu.

S X10 mini se neztratíte ani na cestách. Nabízí kombinaci nejnovější verze Google Maps a interní navigace Wisepilot. První zmíněnou aplikaci není třeba zdlouhavě představovat, jedná se o nejnovější verzi archívu několika druhů map, díky kterým si najdete vámi potřebné místo a dokonce si jej prohlédnete ve 3D díky službě Street View (příjemně mě překvapilo zahrnutí i mojí ulice, kterou za frekventovanou zrovna nepovažuji). Wisepilot se pak více blíží klasické cestovní navigaci s vyhledáváním souřadnic a korigováním vaší cesty. Špičkám svého oboru, zastoupeným navigací iGo a TomTom, se však zatím rovnat nemůže. Doufáme, že se podobné programy brzy objeví i na Android Market.

Multimédia a zábava: opět Android, opět klasa

High-endový přístroj by nebyl kompletní bez pořádné nabídky funkcí pro nějakou tu volnou chvilku. Bez MP3 přehrávače se v současné době neobejde žádný telefon, je tak přítomný i zde. Podporuje většinu současných formátů a je zcela přehledný a jednoduchý s nabídkou všech základních funkcí (opakování, seřazení oblíbených aj.). Pokud vás tedy omrzí vlastní hudba, můžete na průzkum současného hudebního trhu se službou PlayNow, kterou najdete zvlášť v menu. Naopak absence minimálních ovládacích prvků na zamknuté obrazovce je iritující (ať už je tu nový Android).

Na X10 mini si samozřejmě pustíte filmy a videa v integrovaném prohlížeči, kvalita je pak odpovídající rozměrům displeje. Samotné přehrávání je opět postaveno na jednoduchosti a nenabídne žádné přebytečné funkce. Kvalita přehrávání je perfektní a především ukázky od samotného Sony Ericssonu lahodí očím. Překvapivě i na menším displeji vypadají filmy velmi dobře a nižší rozlišení není moc znát. Jako cestovní přehrávač tedy X10 mini rozhodně postačí. Bohužel s vlastními soubory už to tak jednoduché není, protože přístroj nepodporuje tolik oblíbené kodeky DivX a XviD. Budete si tak muset videa pracně konvertovat či stáhnout příslušný přehrávač.

Mezi základní nabídku aplikací pak patří zcela standartní prohlížeč dokumentů a PDF souborů, několik oficiálních programů od Google (Google Talk, Gmail aj.) a jedna hra. Za zvláštní zmínku pak stojí aplikace Googles, s jejíž pomocí si takto naskenujete knihu, telefon či jiný předmět a X10 vám ihned na internetu vyhledá všechno, co si o tom jen můžete najít. Užitečné a velmi praktické. Menší základní nabídka však ani tolik nebolí, protože máte k dispozici online službu Market, díky které si přístroj v mžiku naplníte čímkoliv od 3D her po simulaci brokovnice a detektor kovu. Fantazii si meze nekladou a díky velkému počtu aplikací zdarma budete mít brzy k dispozici kompletní balíček zábavy na cesty.

Závěr a hodnocení: poloviční Xperia, dvojitá zábava

Z X10 Mini se nakonec vyklubal skvělý přístroj pro masy. Teenageři ocení styl a plno funkcí, ženy menší rozměry a decentní design, muži se budou radovat z technologií, které se Sony Ericssonu podařilo do telefonu vměstnat.

Zajisté se najdou tací, kteří budou na miniaturní rozměry nadávat, nebude jim vyhovovat vestavěná baterie či horší displej. Pravdou ale je, že pro ně X10 Mini ani není. Vy ostatní budete z přístroje unešení stejně, jako já.

Sony Ericsson X10 mini můžete zakoupit na značkovém eShopu Sony Ericsson

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

sony-ericsson-xperia-x10-mini
Klady
  • rozměry a design
  • pozměněné prostředí a skvělá rychlost odezvy
  • slušný fotoaparát
  • nabídka funkcí srovnatelná s velkými smartphony
Zápory
  • velikost displeje v některých aplikacích
  • nevyměnitelná baterie
  • absence multi-touch technologie
Diskuze ke článku
marek
Tk tento telefon me uplne uchvatil..ostatne jako ted vsechny telefony SE...bravo...bravo....a mj. dobra recenze :)
Tomáš
Dobrý den. Mám dotaz k tomuto telefonu. Umí telefon otevírat dokumenty pdf:
Další dotaz je, zda se display otáčí při jiných funkcíczh, než je zrovna psaní sms. Zde mi qwerty klávesnice nechybí. Cjhyběla by mi například při psaní emailů. Aposlední dotaz je, zda je display konstruovaný jako multitouch, protože bez tohoto si mic dobře nedokážu představit pohyb v různých dokumentech.


Děkuji Bártů.
Fring
Rovněž zdravím a rád bych se zeptal, zda máte nějakou zkušenost s instalací aplikace Fring? (SIP telefonie, Skype, ICQ ad. klient)
Píďa
Jediné, co se mu dá vyčíst, je velký kontrast u fotek, obvzlášť v přechodech slunce stín /nelze nastavit / ale jinak je dokonalý. Jednoduchost, přehlednost a vše akorát do kapsy - žádná kráva

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze