Xiaomi Mi 5c
recenze

Xiaomi Mi 5c

Ohraná písnička
12

Po odstartování závodu o nejtenčí rámečky si čínské Xiaomi dává od vlajkových lodí na chvilku pauzu, což však neznamená, že by neuvádělo nové modely. Důkazem toho může být právě dnes recenzované Mi 5c, tedy model, který je pro Xiaomi vcelku přelomový, jelikož v sobě ukrývá procesor domácí výroby. Bude tato novinka stačit na konkurenci, nebo bude jen přihlížet zpovzdálí?

Xiaomi se v poslední době daří. Mi MIX odstartoval nový módní trend, komunita stále roste, dokonce i v našich luzích a hájích byl otevřen zcela první Xiaomi Concept Store. Rovněž o nové modely není u toho výrobce nouze, a proto si můžeme dnes otestovat ten s označením Mi 5c. Jak už název napovídá, tento přistroj navazuje na loňskou high-end řadu Mi 5, přičemž se snaží nabídnout podobnou kvalitu za ještě nižší cenu.

Xiaomi Mi 5c

Máme tu stejný 5,15palcový Full HD displej, celokovové tělo, prověřený 12Mpx fotoaparát, čtečku otisků prstů, USB-C a uvnitř na nás má čekat Android 7. K tomu navíc nasadilo Xiaomi vůbec poprvé vlastní procesor Surge S1, což dělá z Mi 5c významný kousek v historii tohoto čínského výrobce. Podaří se tedy Xiaomi splnit všechny sliby a přinést nám skutečně zajímavé zařízení?

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 5c děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi 5c – videopohled

Technické parametry Xiaomi Mi 5c

Kompletní specifikace
Konstrukce144,4 × 69,7 × 7,1 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetXiaomi Surge S1, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-T860
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor2 860 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2017, 7 000 Kč

Obsah balení: nic navíc

V krabičce telefonu toho moc nenajdeme. Je tu samozřejmě samotné zařízení, pod ním pak svazek příruček a úplně vespod máme v přihrádce nabíjecí adaptér a USB-C kabel pro nabíjení a připojení k PC. Sluchátka či třeba kryt tu tedy bohužel nenajdete.

Xiaomi Mi 5c

Design a konstrukce: povědomá krása

Na Mi 5c je opravdu radost pohledět. Zaoblený kov obepíná celé tělo telefonu a na zádech si můžeme všimnout zpestření v podobě skleněných panelů, které jsou dokonale zapuštěny do okolního kovu. Ano, telefon připomíná kombinaci designu iPhonu 5 a 6, ale to nic nemění na tom, že vypadá zkrátka pohledně. A navíc se výborně drží: nikde nic neřeže, hmotnost činí jen 135 gramů, rámečky hezky tenké a telefon lze bez problémů ovládat i jednou rukou.

Někdo může mít sice problém dosáhnout palcem na notifikační centrum, jelikož je telefon úzký a spíše vysoký, ale s trochou cviku už jde ovládání jako po másle. Dobře umístěna je potom kolébka hlasitosti a vypínací tlačítko. Vše je přesně tam, kam vám prsty přirozeně zamíří. Naproti těmto tlačítkům na druhé straně se nachází rovněž šuplíčkový slot pro dvě nanoSIM karty.

Pod displejem sídlí na přední straně úzké hardwarové domovské tlačítko, které zároveň slouží jako čtečka otisků prstů. Nejedná se o tu nejrychlejší čtečku, kterou Xiaomi ukázalo, neb relativně často váš otisk ani nerozezná. Stisk samotného tlačítka je ovšem pěkně hluboký a příjemný a po jeho bocích máme tradičně senzorová tlačítka v podobě podsvícených teček, která disponují také vibrační odezvou. Jako vždy si můžete funkce těchto tlačítek prohodit v nastavení a zůstává tedy jen na vás, kde bude tlačítko pro návrat a multitasking.

Zejména v naší zlaté variantě vypadá telefon opravdu parádně (k dispozici je i černá či růžová verze), ale občasnému leštění se kupodivu nevyhnete ani u těchto kovových zad. Kov je opravdu velmi hladký a často se na něm ukáží šmouhy. Pokud je trochu větší teplo a jdete si třeba zaběhat, ulpí na něm pot velmi snadno, a to potom skutečně pěkná podívaná není. Zmíníme také, že telefon nedisponuje žádným certifikátem odolnosti IP, který je ovšem v dané cenové kategorii stále raritou.

Líbilo se nám:

  • pěkný design
  • kvalitní konstrukce
  • pohodlně se drží a ovládá
  • tenké rámečky
  • čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • hladký kov se často zašpiní
  • čtečka občas nerozezná otisk na první pokus

Displej: pěkný standard

Na přední straně máme mezi bílými rámečky pěkný 5,15palcový Full HD IPS displej, který kryje 2.5D sklo. To přechází plynule do bočního rámu a telefon tak nabývá ještě o něco celistvějšího dojmu. Samotný panel má syté barvy, skvělé pozorovací úhly a vcelku slušně vysoký jas, byť na přímém slunci není čitelnost perfektní. Rovněž automatická regulace jasu občas nestíhá svou práci odvádět na jedničku, ale hezky zářivá LED diodka nad displejem může opět pozvednout náladu. Její chování a barvy si navíc můžete upravit v nastavení, pokud by se vám její implicitní chování nelíbilo.

Xiaomi Mi 5c

Líbilo se nám:

  • hezký obraz
  • dostatečné rozlišení
  • skvěle zakomponované 2.5D sklo
  • nastavitelná LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • automatická regulace jasu není z nejlepších

Zvuk: hlasitý průměr

Zvuk má na starosti jeden reproduktor na spodní hraně a svou kvalitou nás zrovna neoslnil. Při hraní hudby zní zvuk vcelku pěkně s něžným náznakem basů a ani na nejvyšší hlasitost není kvalita nejhorší, i když už to není žádná hitparáda. Ona hlasitost se opravdu dá vyhnat do pěkných výšin a není problém slyšet zvuk i v hlučném prostředí. Pokud si však zapnete třeba nějaký film, může zklamat interpretace hlasového projevu, kdy působí hlasy občas plechově a bez hloubky. Pochválíme však 3,5mm jack pro sluchátka, který hraje pěkně hlasitě a dodá vašim uším naprosto čistý zvuk.

Xiaomi Mi 5c

Líbilo se nám:

  • hlasitý výstup
  • náznaky basů
  • kvalitní výstup zvuku do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • kvalita zvuku není nic extra
  • hlasy zní občas až plechově

Baterie: takhle by to nešlo

Na spodní hraně je krom reproduktoru samozřejmě také konektor pro nabíjení. Tady tuto úlohu plní USB-C, jenž slouží pro dobíjení nevyměnitelné 2 860mAh baterie. To je vcelku průměrná kapacita, ale už i s nižšími hodnotami jsme viděli překvapivě dobrou výdrž. Bohužel to však není případ Mi 5c. Baterie vydržela při normálním používání obvykle od 10 ráno do 10 večer, ale pouze s cca 10 % energie nazbyt. Pokud se v používání omezíte, lze z ní dostat i dva dny, ale potom se z telefonu stane prakticky jen těžítko. Každodenní výdrž tedy patří na tuto kapacitu baterie k podprůměru a tím špatné zprávy nekončí.

Ani v redakčním testu výdrže nepředvedl telefon nejlepší výsledky. Streamování Full HD videa přes Wi-Fi vydržel 7:03 hodin. Výrobce se při představení tohoto modelu kasal rovněž rychlejším 9V/2A nabíjením, ale skutečnost je bohužel někde jinde, jelikož nabíječka v balení skutečně rychlostí neoplývá. Dobití z 0 na 100 % totiž zabere přinejlepším zhruba 2:10 hodin. Obzvláště s kapacitou nižší než 3 000 mAh a přítomností USB-C je tento výsledek jednou z největších pih na kráse tohoto telefonu.

Líbilo se nám:

  • USB-C

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrná výdrž vzhled ke kapacitě baterie
  • delší nabíjecí časy

Hardware: slušný nováček

Nyní se už dostáváme k tomu největšímu otazníku, kterým je nepochybně nový hardware. Xiaomi nasadilo zcela poprvé vlastní procesor Surge S1, jenž disponuje hned osmi jádry. A na základě používání mohu říct, že není vůbec špatný. Ostatně se můžete podívat i na výsledky benchmarků, kde je vždy na úrovni Snapdragonu 625 či jej dokonce poráží. Procesor si v kombinaci s 3 GB RAM (1,7 GB k dispozici po prvním zapnutí) poradí s chodem systému velmi zdatně a všechno běhá bez sekání či zpomalení. Aplikace se sice otevírají trochu déle, než by bylo zdrávo, ale nejedná se o žádnou tragédii.

Jen slibovaná nižší spotřeba energie se asi moc nevyvedla, jak už jsme mohli vidět v našem shrnutí výdrže. Zmiňovaný Snapdragon 625 s podobným výkonem se ukazuje v tomto ohledu jako lepší řešení. Pro všechny aplikace poslouží 64GB interní úložiště (cca 52 GB volných), které je opravdu potřeba, jelikož slot pro microSD kartu je k nenalezení.

Líbilo se nám:

  • dostatek výkonu
  • spousta paměti
  • plynulý chod prostředí

Nelíbilo se nám:

  • chybí microSD slot

Systém a prostředí: nic nového

V rámci systému na nás až na jedno překvapení nečekalo nic nového. Xiaomi prezentovalo Mi 5c s verzí systému 7.0 při vydání a s možností aktualizace na Android 7.1, která měla přijít v březnu. Inu, máme za sebou již první týden dubna a po jakémkoli Nougatu přímo v telefonu stále ani stopy. Bylo by nutné stáhnout aktualizaci manuálně ze stránek MIUI, což není pro většinu běžných zákazníků vhodné řešení. Musel tedy postačit starší Android 6.0 Marshmallow zabalený do nadstavby MIUI 8. Prostředí je tedy naprosto stejné jako v loňských modelech s vyšší cenovkou, které jsme si u nás již zrecenzovali.

Designově je prostředí stále uhlazené, barevné a funkční. Navíc nabízí mnoho možností přizpůsobení v nastavení, kde si můžete upravit třeba senzorová tlačítka, chování LED diody, barvy displeje či ekvalizér pro sluchátka. Zároveň jsou tu stále funkce Dual Apps, tedy v podstatě zdvojení aplikací, takže můžete používat dva rozdílné účty najednou. Nechybí ani Second Space, díky kterému si lze vytvořit dvě naprosto rozdílná prostředí v telefonu, nastavitelný jednoruční režim a mnohé další.

Naneštěstí se však nic nezměnilo ani u aplikací. Stále je systém pouze v angličtině či čínštině a s hromadou rozsypaného čaje se tu setkáte, ať už chcete nebo ne. Rovněž tu máme obrovskou hromadu naprosto nepoužitelných čínských aplikací, kterých se však můžete naštěstí většinou zbavit. Množství balastu můžete vidět na přiložených snímcích naprosto jasně, jelikož až po ikonku Google Play jsou seřazeny kompletně všechny aplikace, které byly již předinstalované. A neklame vás zrak, skutečně pod to spadá i pár aplikací od Microsoftu, což je oním jediným překvapením, které tu na nás čekalo. Připraven je tu základní balíček v podobě Wordu, Excelu a PowerPointu, kterým dělá společnost hlasová asistentka Cortana. Klasický balíček Google aplikací však na druhou stranu samozřejmě chybí. Nezbývá tedy než doufat, že do zahájení prodeje dostaneme českou ROM, což není vždy samozřejmostí.

Líbilo se nám:

  • hezké prostředí
  • spousta užitečných funkcí a nastavení

Nelíbilo se nám:

  • prostředí jen v angličtině či čínštině
  • i s angličtinou často narazíte na čínské znaky
  • spousta nevyužitelných aplikací

Fotoaparát: prověřený pracant

Pod tenkým skleněným panelem máme na zadní straně 12Mpx fotoaparát s dvoutónovým LED bleskem. Konkrétně se jedná o senzor Sony IMX 378, který už známe z Pixelů od Googlu či z vlastního modelu Mi 5s. To tedy znamená, že se s tímto telefon dají vykouzlit skutečně pěkné snímky, na jejichž vysokou kvalitu si za dobrého světla můžete vsadit. Barvy fotografií jsou věrné a detaily nechybí, jen dynamický rozsah by mohl být lepší.

Kvalita snímků jde samozřejmě rychle dolů s ubývajícím světlem a bohužel nepomůže ani skvělé HDR, kterým Google vybavil své Pixely. Tady nic takového není. Tedy HDR tu je, ale pouze vytahuje detaily ze stínů a v šeru tak často skončíte spíše u zašuměného obrázku s rozhozenými barvami. Rovněž v šeru je trochu těžké telefon přinutit zaostřit přesně tam, kam chcete. Potěšilo nás však natáčení videozáznamu až ve 4K rozlišení či HD slow-motion záznamu při 120 FPS.

Aplikace pro focení je velmi jednoduchá na ovládání a disponuje mnoha režimy. Najdeme tu Time-lapse, focení 1:1 pro Instagram či celkem povedený manuální režim, který může pomoci k ještě lepším fotografiím. Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na přední 8Mpx kamerku, která vám ostudu na sociálních sítích rozhodně neudělá. Fotografie z ní jsou detailní, ostré a ani úhel záběru není z nejmenších.

Líbilo se nám:

  • pěkné fotografie
  • 4K video
  • slow-motion záznam
  • spolehlivá selfie kamerka

Nelíbilo se nám:

  • snímky za horšího světla
  • problémy s ostření v šeru
  • dynamický rozsah by mohl být lepší

Konektivita: kámen úrazu

U každého nového Xiaomi si každý klade základní otázku – už má kompletní LTE? S politováním musím konstatovat, že ne. Česku vlastní LTE frekvence tu opět nenajdeme. V celé Praze jsem narazil maximálně tak na 4 místa, kde se telefon k LTE připojil, ale po chvilce bylo spojení zase pryč. Edge a 3G mi tedy byly na cestách jedinými společníky, přičemž dokonce i telefonní signál občas z ničeho nic úplně zmizel. Dvakrát se mi přitom stalo, že telefon během běžného používání zčistajasna tvrdil, že v něm není žádná SIM, a musel jsem pár minut čekat, než se vzpamatuje. Používání tohoto kousku zkrátka nebyla procházkou růžovým sadem.

Opětovně chybějící LTE frekvence a problémy se signálem používání zrovna neusnadňují.

Už několikrát jsem v recenzi psal, že Xiaomi něco slíbilo, ale nedodrželo. A bohužel máme jednu takovou věc i zde. Byť tu skutečně máme rychlou Wi-Fi ac či Bluetooth 4.1, tak přislíbené NFC se nám jaksi někam zatoulalo. Hledat jsem mohl v telefonu, jak jsem jen chtěl, ale nikde jsem jej prostě nenašel. Co jsem však nalezl, je infraport, s kterým nebyl problém ovládat domácí elektroniku, i když nativní aplikace by si zasloužila o něco uhlazenější a funkčnější kabátek. Opomenout nemohu ani A-GPS a dostalo se rovněž i na podporu GLONASSu.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi ac
  • infraport

Nelíbilo se nám:

  • opětně chybí kompletní LTE
  • výpadky signálu
  • absence NFC
  • vyskytly se problémy s detekcí SIM karty

Zhodnocení: nesplněné sliby a nevyužitý potenciál

Nové Xiaomi Mi 5c je na pohled skutečně pěkný kousek, ale pod povrchem si pro nás schoval nejedno odrazující překvapení. Design je líbivý, konstrukce kvalitní, Full HD displej plně dostačující, máme tu USB-C a schopný fotoaparát a nakonec ani ten nový procesor telefonu vaz nezlomil. To vše nám dává solidní základ, na kterém by se dalo stavět, ale Mi 5c se bohužel raději rozhodlo vykopat si hrob.

Xiaomi Mi 5c

Novému Xiaomi lámou vaz tradiční vady jako chybějící LTE frekvence či nepočeštěné prostředí protkané čínskými aplikacemi, které se snad časem vyřeší nahráním české ROM. Nově se však přidala také přinejlepším průměrná baterie s pomalým nabíjením, Nougat je stále kdo ví kde a sem tam se vyskytly potíže se signálem, které zkrátka jen zbytečně komplikují život.

S tolika neduhy zkrátka Mi 5c zatím nelze s klidným svědomím doporučit.

Krom subjektivně povedeného designu a konstrukce zkrátka tento telefon nijak zvlášť nevybočuje z řady podobných přístrojů, naopak za konkurencí v pár ohledech zaostává. Tím víc potom zabolí pro Xiaomi atypicky nepřitažlivá cena 8 666 Kč, čímž se Mi 5c pohybuje v hodně divokých vodách.

Konkurence

Za prakticky totožnou cenu můžete totiž sehnat například domácí Xiaomi Mi 5, které představuje v podstatě jen mnohem nadupanější verzi Mi 5c s jiným designem a méně neduhy.

Pokud si připlatíte třeba jen tisíc korun, je tu i Asus ZenFone 3. Ten nabídne Krásnou konstrukci, Full HD displej, 4 GB RAM, 64 GB interního úložiště a zároveň slot pro microSD karty, povedený fotoaparát, kompletní LTE, i přes menší baterii delší výdrž, mnohem rychlejší nabíjení a dostal se na něj už Android 7.0.

Za 8 a půl tisíce bojuje o váš zájem také letošní model Samsungu Galaxy A3 (2017). Ten s sebou nese oproti Xiaomi zvýšenou odolnost IP68, microSD slot, NFC či kompletní LTE. 4,7palcový displej má však jen HD rozlišení a hardware není tak výkonný.

Kolem 7 tisíc stojí Huawei P9 Lite (2017), který má podobný displej, výkonný hardware, kvalitní a spolehlivý fotoaparát, microSD slot, kompletní LTE, lepší výdrž, Android 7.0 a letos i novou konstrukci ze skla a kovu. Zmínit lze také loňskou verzi P9 Lite, která v mnohém za letošní verzí nezaostává a dá se v dnešní době pořídit za pěkných 6 tisíc.

A to zdaleka není vše. V podobné cenovce bojuje mnoho povedených kousků od výrobců jako Honor, Asus, Samsung či Lenovo Moto a všechny budou minimálně v češtině a s kompletním LTE. Vždyť i samotné Xiaomi má podobně či dokonce v něčem lépe vybavené stroje za nižší cenovku. S tolika neduhy zkrátka Mi 5c nelze s klidným svědomím doporučit, což zamrzí, jelikož potenciál zde jako vždy rozhodně byl.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 5c děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-mi-5c
Klady
  • pěkná a kvalitní konstrukce
  • pohodlné ovládání
  • Full HD displej s 2.5D sklem
  • dobrý fotoaparát
  • hezké prostředí
  • USB-C
Zápory
  • opětně chybí kompletní LTE
  • podprůměrná výdrž baterie
  • pomalejší nabíjení
  • problémy se signálem
  • nemohli jsme testovat českou ROM
  • slíbené NFC a Android 7.0 přímo z balení chybí
Diskuze ke článku
Milan
Vážně je stále třeba v roce 2017 recenzovat telefony s nekompletním lte?
Václav Mach
Václav Mach
Naposledy upraveno: 9. 4. 2017 06:40
Nugát 7.1 pro Mi5c je dostupný v Developer verzi MIUI.Originální čínská rom zde: http://en.miui.com/download-322.html, a komunitní lokalizovaná zde: https://miuios.cz/rom
Zkušenosti majitelů tohoto telefonu potvrzují skutečně rychlé nabíjení, takže pomalé nabíjení ve vašem případě bych neviděl jako chybu na straně telefonu, ale v prodejcem dodané neoriginální nabíječce.
Vít
Za ty peníze raději MI5 já ji koupil za 6200,- před Vánocemi. A snapdragon 820 je někde jinde
Kubo
Mali by ste si niektoré fakty overovať zo zahr. portálov. Rýchle nabíjanie je skutočne rýchle, konkrétne z 0% na 100% za 55 minút. Mali ste skúsiť aj s inou nlrýchlo nabíjačkou, veď 2 hodiny pri takej malej batérií je strašne veľa. Telefón má vďaka kumunite miuios.cz slovenčinu aj češtinu a taktiež aj Android 7.1.1. Problém so signálom som nezaznamenal a je možné, že cez OTA sa budú dať v budúcnosti odomknúť aj ostatné LTE pásma...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze