Windows Phone Tango se blíží: přinese nové funkce i omezení

9

Windows Phone Tango nebudou ani zdaleka výčtem změn a novinek dosahovat úrovně aktualizace Mango nebo Apollo. Přesto tato aktualizace bude přínosem pro zařízení s méně výkonným hardwarem. Umožní totiž běh na zařízeních s RAM pamětí už od 256 MB a snižuje také kritéria pro integrovaný fotoaparát. Kromě těchto změn přinese i lokalizaci do 120 jazyků.

Windows Phone Tango má umožnit fungování tohoto systému i na méně výkonných zařízeních. To má umožnit prosazení se Windows Phone i v segmentu střední třídy což, jak Microsoft doufá, bude znamenat masovější rozšíření systému. Vedle zajímavých novinek a vylepšení však pro méně výkonné telefony přinese i určitá omezení. Redaktoři stránek WP7forum.ru obdrželi vývojářské zařízení HTC Mazaa s předinstalovanou verzí nového systému Tango. Začneme výčtem omezení a negativ, které systém přinese.

Horší hardware znamená určitá omezení

Verze systému, která klade důraz na co nejnižší hardwarové nároky, požaduje jako minimum 256 MB RAM. Hůře vybavené telefony tak nebudou kompatibilní se všemi aplikacemi, které běží na telefonech s minimálně 512 MB RAM, které požadují jako minimum předchozí verze Windows Phone. Pokud je taková aplikace nekompatibilní, pozná to uživatel přímo v Marketplace a nehrozí tak v tomto směru neinformovanost a roztříštěnost, jako u Androidu. Pokud ale vývojáři své aplikace optimalizují, neměl by v tomto bodě nastat problém. Podporováno nebude rychlé přepínání aplikací. Ty tak nebudou moci být ve spícím režimu a vždy se budou spouštět znova. Je ale důležité upozornit, že na telefonech s dostatečnou porcí RAM (všechny nyní prodávané) se nic nezmění a naopak se zvýší počet zobrazených běžících aplikací po podržení šipky zpět z pěti na osm. Push notifikace a aktualizace dlaždic ale zůstanou zachovány.

Chybová hláška, ukazující na nekompatibilitu aplikací s Marketplace

Další nepříjemnou změnou, která se dotkne mnohých uživatelů, bude omezení datového toku přehrávaného videa. Stopkou bude limit 4 Mb/s. Následují poté pouze umělá omezení, jako například fakt, že si uživatel nebude moci upravovat podcasty v zařízení, vše bude muset svěřit programu Zune. Nakonec, na externí úložiště SkyDrive nebude možné fotky nahrávat automaticky a tento úkon budeme muset provádět manuální cestou.

Co pozitivního Tango přinese?

Současná verze systému Mango vyžaduje minimální rozlišení fotoaparátu 5 Mpx. S verzí Tango se laťka v zájmu snížení ceny zařízení snižuje a budou podporovány i fotoaparáty s rozlišením od 3 Mpx. Vedle těchto změn přinese Tango i vysoký výkon a celkovou optimalizaci. Umožní kopírování a zálohování kontaktů na SIM kartu. Bude podporovat stahování aplikací a her z klienta Zune a jejich následnou automatickou aktualizaci. V základu Tango nabídne podstatně větší množství předinstalovaných aplikací a širší lokalizaci do světových jazyků - údajně až 120 jazyků. Vylepšení se dočká tvorba zpráv MMS. Nyní bude snadnější přiřadit jednotlivé obrázky, zvuky a videa. V současné verzi bylo možné přiřadit pouze jeden konkrétní obrazový soubor a toto omezení u Tanga bude odstraněno. Dočkat bychom se měli dalších drobných změn.

MMS zprávy nyní umožní přidání více souborů, různého typu (zvuky, videa, obrázky)

Prvním telefonem s Windows Phone Tango by měla být Nokia Lumia 600 nebo 610, která by se světu měla představit už za týden na MWC v Barceloně. Již poměrně brzy bychom se tak měli dozvědět celkový seznam změn, které Windows Phone Tango přinesou. Stále však platí, že nejdůležitější aktualizací bude verze Apollo, které se však dočkáme nejdříve za půl roku.

Jak se vám líbí nová verze operačního systému? Vadí vám omezení, která přináší nebo pro vás nepředstavují překážku? Jste již majiteli zařízení s Windows Phone systémem?

Zdroje: wp7forum.ru, wmpoweruser.com

Diskuze ke článku
STEN
Spise by me zajimal predbezny nazor redakce, protoze pokud se nepletu, tak u vsech recenzi Vám vadila ruzna omezeni i u WP 7.5, ktere vetsinou obycejny uzivatel neresi. Kazdopadne ikdyz jsem majitelem Samsungu Galaxy s2 a uzivatelem systemu Android moc se tesim na uvedeni verze Apollo ke konci roku. Protoze ty moznosti co maji poskynout jsou uz vice nez zajimave.
Dano
Tak na tu "redukovanu verziu" som fakt zvedavy...Uz v sucastnosti ma system dlazdic trosku hneva ze zobrazuje malo informacii a tu uz dlazdice tretich stran ani nebudu aktualizovane? Tak to bude zaujimave...
A navrat k 3MP fotakom to je co za vynalez.Nevravim ze fotak s dobrou optikou a zaostrovanim nenafoti slusne aj pri 3MP ale preco na dnesnych novych zariadeniach ked aj lacnejsie telefony maju dnes 5MP (Samsung 5610)?To chcu predavat tie telefony tak za 100 Eur?
pudl
tak mám takový dojem, že místo, aby WP se rozvíjelo dopředu, k uvolnění, k volnějšímu přístupu v aplikacích, k tuningu mobilů atd. atd. , tak dělá pravý opak, jde zpět......Vlastním Lumii 800 a ta omezení jsou fakt úděsná.
Jan
Vypadá to, že tuto aktualizaci si klidně nechám ujít. Zrušit rychlé přepínaní aplikací na telefonech, které to zvládnou, kvůli tomu, aby se mohli prodávat levnejší je naprostá kravina.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze