Windows 11 budou o hodně chytřejší. Microsoft chystá velký update

1
Windows 11 budou o hodně chytřejší. Microsoft chystá velký update
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Přibude rodičovská kontrola nebo střižna videa
  • Vylepší se ovládání na tabletech
  • Aktualizace budou šetřit životní prostředí
  • Sestavení obsahuje i spoustu zajímavých detailů

Microsoft zveřejnil novou verzi Windows 11, konkrétně Insider Preview build 22572. Jak název napovídá, není ještě určena pro běžné použití, ale i přesto jí věnuje poměrně obsáhlý prostor na svém blogu. Tato verze je totiž napěchována novinkami, které zásadním způsobem vylepší používání počítače osazeného tímto systémem. V první řadě tu máme hned dvě nové aplikace. Microsoft Family je rodičovská kontrola. Lze zde nastavovat omezení používání počítače na určené programy, dobu a stejně tak lze filtrovat i seznam webů, kam se uživatel dostane. Stejně tak lze sledovat polohu zařízení.

Microsoft Family App

Zajímavým dodatkem je i Clipchamp. Pokud potřebujete upravit video a nemáte nějaké velké ambice, pak to může být jednoduchý nástroj pro střih, který nahradí letitý Movie Maker. Microsoft ale slibuje zajímavé funkce založené na cloudu, jako je přepis hlasu na text a další.

Clipchamp

Vylepšené má být i chování Windows 11 na tabletech. Hlavní panel dostane kompaktní podobu, která nebude tolik rušit a zároveň z ní nebudete náhodně spouštět programy. Zvětšení provedete jednoduchým gestem. Intuitivnější používání dotykové obrazovky budou zajišťovat i názornější animace při použití gest. Zajímavá je i volba nastavení aktualizací. Windows si z veřejné databáze stáhnou informaci o tom, kdy ve vašem regionu dodávají nejvíce energie do sítě obnovitelné zdroje. Spuštění aktualizací se pak pokusí naplánovat do tohoto času, aby měly co nejnižší uhlíkovou stopu.

Spousta drobností

Vedle toho nové sestavení nabízí i spoustu zajímavých nebo užitečných novinek menšího rázu.

  • Vylepšené vyhledávání. Vyhledávání v nabídce Start nabídne i nový obsah, který se týká aktuálních událostí, a to jak těch lokálních, tak globálních.
  • Předplatné Microsoft 365. Pokud používáte cloudové služby Microsoftu, pak jejich správu naleznete přímo ve Windows a nebudete kvůli tomu muset chodit na web.
  • Panely v Průzkumníku. S touto funkcí experimentuje Microsoft už delší dobu. Při prohlížení disků byste tak v horní části mohli najít „taby“ stejně jako to mají internetové prohlížeče.
  • Těsnější propojení s mobilem. Nově by mohlo jít propojit telefon s Windows už během instalace Windows.
  • Lepší zpráva Bluetooth zařízení. Na jedno kliknutí z hlavního panelu se dostanete ke všem zařízením připojeným přes „modrý zub“.
  • Nový vzhled nabídek. Microsoft pomalu přepracovává vizuální styl Windows do moderního vzhledu. Tentokrát by se mohla dočkat letitá Tisková fronta nebo kontextové nabídky.
Microsoft Search

Snad už brzy

U všech zmiňovaných novinek je na místě zdůraznit podmiňovací způsob. Insider Preview totiž neznamená testování neodladěných verzí Windows, ale spíše zkoušení nejrůznějších věcí. Není tak jisté, jestli se všechny novinky objeví na našich počítačích a v jaké přesně podobě. Nicméně další velký upgrade Windows 11 je naplánovaný na letošní léto.

Diskuze ke článku
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Juuuuuu, doufam, ze odstrihnou podporu pouzivani "stareho" exploreru z W10 a clovek bude nucen pouzivat tu silenou sracku ala apple se seskupovanim aplikaci a bez nazvu aplikaci ..... a ze systemove aplikace a nastaveni predela do "moderniho" (jupiiiiii) vzhledu, kde bude asi tak 10% funkcionality ....... coz zas tak v realu nevadi, ale doufam, ze konecne KONECNE, zakazou pouzivani originalnich nastroju, ktere byly vyslovene "nemoderni" a ze proste omezi moznosti nastaveni na minimum ..... o to prece jde, udelat z toho mac os, protoze ten je tak skvely, ze dokonce sam apple umoznil oficialni instalaci windows na ty jeho sranda macbooky ...... no, nemuzu se dockat s jakou peechovinou prijdou ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze