WhatsApp hasil další průšvih. Kdokoliv mohl najít vaše telefonní číslo

2
WhatsApp hasil další průšvih. Kdokoliv mohl najít vaše telefonní číslo
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Za celým problémem stála jinak praktická služba Click-to-call, která šifruje vaše telefonní číslo
  • Zadáním správného hesla celé telefonní číslo dokázal zobrazit Google vyhledávač
  • Oprava již byla ze strany WhatsApp zjednána

WhatsApp používá celosvětově více než miliarda lidí, o to více vždy zapůsobí jakékoliv objevené obtíže či bezpečnostní problémy. Na nejnovější chybu upozornil bezpečnostní inženýr Athul Jayaram a následně se se vším obrátil na threatpost.com. Tentokrát vše spočívalo v poměrně snadném dohledání vašeho telefonního čísla, které jste však sami dobrovolně nikde nezveřejnili. Za vším bylo nutné hledat funkci Click-to-call, pomocí které mohou společnosti, ale i jednotlivci, dostat své kontaktní telefonní číslo do odkazu či QR kódu.

V odkazu číslo nebylo dostatečně zašifrováno a šikovní uživatelé mohli správným dotazem do vyhledávače získat přístup k mnoha telefonním číslům. Výše zmíněný inženýr hovoří až o 300 tisících čísel, přičemž postiženi byli i uživatelé v České republice. Do vyhledávač Google stačilo napsat heslo „site:wa.me“ a následně předvolbu konkrétního státu, v případě České republiky tedy +420. Následně se ve výsledcích vyhledávání objevila všechna možná čísla. K číslům se tak mohli dostat lidé, kteří je budou dále prodávat, využívat k reklamním sdělením a podobně.


Náprava byla dle očekávání zjednána poměrně rychle, o čemž Athul Jayaram informoval přímo na Twitteru. Nyní už skrze vyhledávání žádná čísla z WhatsAppu nelze nalézt. Původně dohledatelná čísla však samozřejmě již někdo využít mohl a nic s tím nelze udělat. Uživatelé, kteří by zjistili, že je kontaktují cizí lidé, by pro příště měli zvážit, jakou formou ukládají do různých aplikací své telefonní číslo.

Stáhnout WhatsApp Messenger

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)