WhatsApp dostal takřka 6miliardovou pokutu za nakládání s daty uživatelů

WhatsApp dostal takřka 6miliardovou pokutu za nakládání s daty uživatelů
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • WhatsApp nesbíral data transparentním způsobem, také nezvládl vysvětlit uživatelům, jak je s daty nakládáno
  • Úřadům má zaplatit 5,7 miliardy korun
  • Nejvyšší pokuta spjatá s ochranou dat byla uložena společnosti Amazon

Populární chatovací platforma WhatsApp, kterou již delší dobu vlastní Facebook, se nevyhnula vysoké pokutě udělené irskými úřady. Částku ve výši 225 milionů eur (zhruba 5,7 miliardy korun) musí uhradit kvůli porušení nařízení o nakládání s uživatelskými daty. Jedná se o nejvyšší pokutu, kterou doposud úřad DPC (Data Protection Commission) kdy udělil a druhou největší pokutou udělenou na základě zákonů a nařízení o ochraně uživatelských dat v rámci EU.


Podle euronews.com WhatsApp nedokázal zpracovávat uživatelská data v souladu se zákonem, tedy férově a transparentně. Stejně tak nebyl s to data sbírat transparentním způsobem a vysvětlit uživatelům, jak je s daty nakládáno, kde jsou uložena, ani nenabídl podporu v podobě kontaktní osoby či místa, na kterou by se mohli uživatelé obrátit.

Pokuta udělená na základě šetření odstartovaného v roce 2018 je podle zástupců společnosti WhatsApp zcela nepřiměřená. Původně předpokládali, že bude výše pokuty vyčíslena zhruba na třetinu, konkrétně 77,5 milionů eur, tedy přibližně 2 miliardy korun. Společnosti mohou v situaci, v jaké se nachází WhatsApp, obdržet pokutu ve výši 20 milionů eur (půl miliardy korun), případně až 4 % jejich ročního loňského globálního obrat podle toho, která částka je vyšší. Nejvyšší pokuta spjatá s GDPR doposud byla uložena Amazonu a činila 746 milionů eur (19 miliard korun)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze