WD My Passport Wireless: zčásti disk, zčásti cloud

12

Problém zálohování a přenášení dat je takový nekonečný seriál. Když už si myslíte, že jste jej uspokojivě vyřešili, objeví se nová zařízení a nové standardy a můžete všechno začít řešit od začátku. Proto potěší každá inovace v tomto oboru: třeba disk s Wi-Fi, který se umí chovat jako osobní cloud.

Než se pustíme do samotného popisu zařízení, osvětlíme si trochu úvahy, které inženýry ve Western Digital vedly k jeho vytvoření. Je totiž potěšitelné, že výzkum probíhá nejenom v té rovině, jak nacpat co nejvíce dat na plotnu a co nejvíce ploten do disku, ale také jak to všechno nějakým smysluplným dostat k uživatelům.

Kdybychom měli jenom osobní počítače a notebooky, nebyl by to zas až takový problém: externí disky jsou dostatečně velké a USB 3.0 pro běžného uživatele dostatečně rychlé. Jenomže tu máme sestavu dalších zařízení, která vytvářejí nebo potřebují data: telefony, tablety, fotoaparáty... Ta bývají na rozhraní poměrně chudá, a tak nějaké smysluplné zpracovávání záloh nebo zrcadlení dat bývá běh na dlouhou trať.

Řeknete si, vždyť se to všechno dá řešit moderně a elegantně přes cloud. Na první pohled to tak možná vypadalo, ale na ten druhý se objevují nejrůznější potíže: když už odhlédneme od bezpečnosti dat potulujících se někde po internetu, nemůžeme popřít fakt, že připojení k internetu nebývá vždy tak rychlé, levné a dostupné, jak by pro přenosy velkých objemů dat bylo potřeba.

WD My Passport Wireless
Různá zařízení, různá data, různá rozhraní.

Proč ale nevzít to lepší z obou přístupů a nespojit je v jeden celek? Výsledkem je výrobek pojmenovaný My Passport Wireless. V základu je to běžný přenosný 2,5" disk s kapacitou 500, 1 000 nebo 2 000 GB a připojením USB 3.0. Co jej však dělá tak zajímavým, jsou přidané komponenty: rozhraní Wi-Fi, čtečka karet a baterie.

Bezdrátové připojení (802.11n) se hodí nejenom pro propojení s mobilními zařízeními, ale i s počítači, pokud se nechcete obtěžovat kabely. Disk pak můžete spravovat skrze webové rozhraní anebo je k dispozici aplikace pro Android a iOS.

WD My Passport Wireless na oficiálních fotografiích.

Tato sestava zvládne třeba streamování až čtyřech různých videí v HD rozlišení. Navíc podporuje UPnP DLNA server, FTP server, po připojení do bezdrátové sítě se může chovat jako NAS server. Navíc může disk sloužit jako hub pro sdílení internetu pro ostatní zařízení.

Blízké setkání naživo. Disk je větší a těžší, než jsme u této kategorie zvyklí.

Kapacitu dobíjecí baterie výrobce nezmiňuje, ale podle něj by měla vydržet v provozu až 6 hodin streamování anebo 20 hodin v pohotovostním režimu. A nesmíme zapomenout také na čtečku karet. Můžete si nastavit, zda po vložení karty dojde k překopírování dat, nebo k jejich přesunutí.

Celkem se jedná o velmi zajímavý kousek elektroniky, který oceníte tím víc, čím víc máte různých zařízení a čím víc vám záleží na vašich datech. Pokud to bude možné, podrobíme jej důkladnému redakčnímu testu, abychom odhalili případná slabá místa. Tím jsou prozatím vedle větších rozměrů i ceny, které shrnuje následující tabulka.

Kapacita Cena
500 GB 3 750 Kč
1 000 GB 4 750 Kč
2 000 GB 6 250 Kč

Zdroje: wdc.com

Diskuze ke článku
Jeff
Klaud sem, klaud tam...., uz si pripadam skoro jako kdyby to bylo nejake sproste slovo kteremu nikdo nerozumi ale kazdy ho rad pouziva.
Martin
Na alze píší že data budu mít zalohovane na disku a na dropboxu, budu za ten dropbox platit? :)
l.k
Můžu k tomu disku připojit (přes USB3) i externí čtečku paměťových karet, pokud mnou používané karty nejsou podporované?
eec
Vypada zajimave. Ma s tim nekdo realni zkusenosti?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze