Vyzkoušeli jsme novou Operu s WebKitem: slibný počátek nové éry

8

Před několika dny Opera konečně uvolnila dlouho očekávaný nový prohlížeč pro mobilní zařízení. Od stávajících řešení norské společnosti se liší dosti zásadně především vykreslovacím jádrem WebKit a také zcela novým uživatelským prostředím. My jsme pro vás uvolněnovu beta verzi vyzkoušeli.

Opera si během éry smartphonů před nástupem Androidu a iOS získala opravdu silné postavení. Pamatovat si ji mohou majitelé Javových „hloupých telefonů“, smartphonů se Symbianem a komunikátorů s Windows Mobile. Potom, co Google a Apple doslova po hlavě vletěli do mobilního světa, však Opera začala ztrácet podíl na úkor nativně v nich předinstalovaných prohlížečů, které byly kvalitní a uživatelé tak nepotřebovali hledat alternativy. Norové sice pravidelně přinášeli vylepšující aktualizace Opery Mobile a Mini, avšak pořád to jaksi úplně nebylo ono.

Opera browser beta

Společnost to tedy zkusí jinak. Už delší dobu se spekulovalo o tom, že se chystá představit úplně od základu přepracovaný nový prohlížeč. Když potom Opera nedávno oznámila přechod svého desktopového browseru na nové renderovací jádro WebKit, spekulace opět nabraly na síle. Oficiálně se prohlížeč konečně představil tento týden v úterý.

Trošku překvapující je, že pro nový prohlížeč v Opeře nevymysleli nějaké nové, zajímavé jméno. Na Google Play (ano, prozatím bude bohužel dostupná pouze verze pro Android) jej najdete pouze pod fádním „Opera browser beta“. To je ale jenom detail a navíc není vyloučeno, že se v konečné verzi toto pojmenování z propagačních důvodů ještě změní. Mnohem zajímavější než jméno je však určitě spíše to, s jakými novinkami vlastně vývojáři v novém prohlížeči přišli.

Na vlně moderna

Předně se od základu změnilo uživatelské prostředí. Tradiční černé lišty už zde nemají místo. Nově převládají světlé odstíny. Opera také hodně změnila rozložení jednotlivých prvků. Doposud jsme byli zvyklí na systém, kdy spodní lišta sloužila pro veškeré ovládání, hlavní plochu vprostřed zabírali dlaždice webů uložených do rychlého přístupu a na hoře byl adresní řádek. Filozofie nového systému asi nejvíce připomíná desktopový Google Chrome. Základem jsou tři plochy. Hlavní, prostřední plocha nabízí starý známý rychlý přístup, nově obohacený o možnost vytváření složek s oblíbenými weby, plocha vlevo pak klasickou historii vyhledávání.

Po prvním spuštění vás čeká několik uvítacích obrazovek

To ale asi nikoho nijak neuchvátí. Mnohem zajímavější je třetí plocha s názvem „Návrhy“. Jedná se v podstatě o centrum výpisu zpráv z internetu z různých webů. Nastavíte si zemi, například Českou republiku, a potom už si jen vyberete kategorie podle své libosti z celkem 14 okruhů od bydlení, přes technologie až po životní styl. Aktualizaci layoutu provedete vždy jednoduše tažením prstu dolů. Bohužel prozatím chybí pokročilejší nastavení, které by zahrnovalo i možnost výběru jednotlivých zdrojových webů. Do budoucna se ale snad dočkáme i toho.

Šetříme FUP

V novinkách pokračujeme i dál. Nabídka, kterou spustíte kliknutím na logo Opery, obsahuje potřebná tlačítka pro vyhledávání na stránce, sdílení na sociální sítě, uložení stránky pro pozdější čtení off-line, které se hodí pro čtení článků jak z hlediska šetření dat tak i baterie, správce stahování a další. I zde se můžete rychle navigovat na trojici základních ploch, o kterých už byla řeč výše. Důležitou položkou je určitě zejména pro náročnější uživatele i nastavení, které zahrnuje všechny důležité věci od nastavení cookies, hesel, blokování automatických oken a další. Zvolit se zde dá také, jestli má Opera zobrazovat stránky v mobilní nebo v desktopové verzi.

Posledním tlačítkem v kontextové nabídce je režim Off-road. V podstatě se jedná o starou známou Operu Turbo. Jeho povolením zkrátka aktivujete kompresi dat pomocí proxy serverů. Obrázky a další podobný obsah budou načteny v horší kvalitě, ovšem ušetříte v mnoha případech i 85% datového toku, což určitě přivítají zejména uživatelé, kteří mají od svého operátora přidělený v rámci svého řešení nízký FUP limit nebo v zahraničí. Off-road ovšem najde skvělé využití třeba i při cestování v odlehlých oblastech, kde je slabé pokrytí signálem.

Porovnání s aktuální verzí Opery Mobile (12.10)

Nová mobilní Opera je postavena na vykreslovacím jádru WebKit. Toto open-sourcové řešení používá třeba Safari od Applu, či Chrome od Googlu. Musíme říci, že v rychlosti si i přesto, že se jedná o Beta verzi, WebKitová Opera s konkurencí, ani s vlastními sesterskými browsery Mini a Mobile rozhodně nezadá. Občas se ovšem stane, že některá stránka „spadne“. Stává se to ale spíše jen výjimečně, a nedá se ani říct, že by to otravovalo váš každodenní život.

Nemít Flash? Nevadí!

Některé z vás určitě bude zajímat, jestli prohlížeč podporuje zobrazení Flashového obsahu. Odpověď zní ne, a to logicky proto, že Adobe již s vývojem jednoho z nejznámějších programů pro Android dávno skončilo. Nenajdete jej už ani na Google Play, takže by podpora v prohlížeči pozbývala smyslu.

Ovšem nemusíte se bát, že byste si nemohli užívat videa. Největší zdroj YouTube už dlouho využívá technologie HTML5. Stejně tak dnes činí i servery, které využívají vlastní přehrávače videa. V praxi tedy málokde narazíte na video, které nepřehrajete, a absence Flashe je vám tedy spíše ku prospěchu, jelikož se vám na stránkách nebude zobrazovat velká část tolik otravné reklamy.

Nezmínili jsme se ještě také o adresním řádku. Ten je jednotný jak pro zadávání adres, tak i pro vyhledávání na webu. Od základu je předvolen Google a na výběr jsou i další alternativy. Jedná se však nikoliv o konkurenční vyhledávače, ale o specializované servery, které si svou přítomnost v tomto seznamu samozřejmě museli draze zaplatit. Namátkou zmíníme třeba internetové obchody Amazon a eBay či web o dění ve světě filmu IMDb. Pátý nejnavštěvovanější server světa, Wikipedii, asi blíže představovat nemusíme.

Závěrečné zhodnocení

Jak tedy zhodnotit novou mobilní Operu? Předně dáváme vývojářům palec nahoru za od počátku velmi dobré odladění. Líbilo se nám také nové, originální zpracování uživatelského prostředí. Na druhou stranu bychom uvítali třeba zapojení různých ovládacích gest či efektnějších animací. Vývoj každopádně bude probíhat neustále, a to určitě velmi intenzivně. Opera se totiž určitě bude chtít všemi silami poprat o návrat na pozici jedničky, kterou před lety ztratila. To mimo jiné znamená i to, že se bude muset více snažit i Google, Apple a další, z čehož ve výsledku budeme těžit především my uživatelé.

->Opera koupila konkurenční Skyfire: chce snížit FUP za mobilní video

Stáhnout Opera browser beta

Google Play (zdarma)

Zdroje: business.opera.com, blog.gsmarena.com

Hodnocení
83%
Klady
  • Šetřící režim Off-road
  • Rychlost i přesto, že se jedná o Betu
  • Karta s návrhy zajímavých článků z internetu
  • Intuitivní ovládání
  • "Svěžejší" design UI
Zápory
  • Absence pokročilejších animací a ovládacích gest
Diskuze ke článku
Borec
Blbé je, že jako v každé Opeře v ní nefunguje myš :(
Stichon
Grafické zpracování je pěkné, zobrazení stránek asi lepší než u Opery mini. Co mi zde zcela chybí je veškeré nastavení, které je o nové Opery velmi chudé. Věc která rozhodla, že novou operu nebudu používat je nemožnost skrýt adresní řádek, to stará Opera mini umí, proto zůstanu prozatím u ní!
James
Recenze obsahuje dle mého názoru málo záporných bodů, osobně bych přidal, že nefunguje Opera Link, záložky a zobrazení v jednom sloupci, které umí, pokud se nepletu Opera, a proto ji na mobilu mám jako výchozí...
Tomas
Prvni dojmy docela pozitivni na to ze je to beta. Uvidime jak se bude dal zlepsovat. Pripominky: Pokud neni nactena v ramce tak se spousti stale strasne dlouho, cca 10s na Galaxy S, neumi zalamovat text dle akt velikosti priblizeni, a budu si muset zvyknout na to ze presunuli OCKO nahoru. Mohli by polohu adresniho radku nechat na volbe uzivatele a tez by mohli umoznit jeho skryti, nekdy se napr. pri prohlizeni obrazku plete. Navrhovane weby jsou fajn, kdyz uz clovek nevi kam dal tak zde ma moznosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze