Vyzkoušeli jsme nové prostředí Emotion UI od Huawei: dojmy a video

Kromě nových telefonů Huawei na veletrhu IFA 2012 v Berlíně prezentovalo své nové prostředí Emotion UI, které bude sloužit jako nadstavba pro Android. Huawei se snaží vše zjednodušit a nabídnout větší míru personalizace. Přináší navíc například profily a zcela zmizelo hlavní menu.

První se nového prostředí Emotion UI dočká Huawei Ascend P1

Ve čtvrtek proběhla tisková konference čínského výrobce Huawei. Ač by se mohlo zdát, že nejvíce prostoru dostaly nové mobilní telefony, není tomu tak. Výrobce nám totiž prezentoval své zbrusu nové prostředí, které nazval Emotion UI. V dnešním článku si o něm řekneme něco více a zároveň se na něj i podíváme. Nové prostředí v testovací verzi totiž Huawei prezentovalo na svém modelu Ascend P1.

Huawei Emotion UI – prohlídka na Ascend P1

Huawei Ascend P1 s novým prostředím Emotion UI

Žádné menu, více osobitosti

Při prvním seznámení jsme dlouho tápali, jak se dostat do hlavního menu. Pomohl nám až zástupce Huawei, který náš problém vyřešil jednou větou. Hlavní menu v prostředí Emotion UI není. Je to první zjednodušení, kdy se Huawei vydává cestou Applu a všechny aplikace máte na pohotovostních obrazovkách. Samozřejmě je tam ale mít nemusíte, neboť jejich zástupci jdou odstranit. Pohotovostních ploch může být několik, ale bohužel nejsou průchozí. To je docela škoda, vezmeme-li v potaz, že pohotovostní plochy jsou celým prostředím.

Podoba prostředí Emotion UI

Kromě zástupců aplikací si samozřejmě můžete plochy poset widgety. Huawei připravilo widget MeWidget. Jde o poměrně velký widget, který sdružuje několik menších a vy si můžete měnit podobu celého MeWidget widgetu. Praktickou funkcí s ohledem na absenci menu je možnost sdružovat aplikace do složek a ty následně různě pojmenovávat.

Velký důraz Huawei klade na grafickou podobu prostředí. Nabízí proto hned několik různých témat, která kompletně změní nejen grafickou podobu, ale i například funkčnost odemykací obrazovky. Ani to však není vše. Pokud se vám například zamlouvá grafika jednoho tématu, ale nelíbí se jednoduchá odemykací obrazovka, není nic snazšího, než si vzít odemykací obrazovku z jiného tématu.

Podoba prostředí Emotion UI

Profily a pomoc pro všechny

Další velmi užitečnou funkcí, kterou v sobě nové prostředí Emotion UI přináší, jsou profily. Ještě donedávna neodmyslitelná součást skoro všech telefonů postupně s nástupem iOS a Androidu téměř vymizela. Teď ji vrací až Huawei. K dispozici je několik přednastavených, ale plně přizpůsobitelných profilů, které lze rychle aktivovat. Nic vám rovněž nebrání si vytvořit své vlastní profily. V každém profilu si lze volit hlasitost vyzvánění, jas displeje či zapnutí bezdrátových technologií.

Poslední věcí, kterou se Huawei chlubí, je propracovaná nápověda. Opět tedy dle hesla, jednoduší prostředí i pro úplné začátečníky. Především ale výrobce nechce, aby byl zákazník zavalen kompletní nápovědou a informacemi, které ho jen zmatou. Každá funkce tedy bude uživateli vysvětlena, až nastane pravý čas. Jinými slovy, až se k ní uživatel dostane.

Podoba prostředí Emotion UI

Závěr

Prostředí EmotionUI je zatím k dispozici pouze v beta verzi, nicméně běhá velmi stabilně a na modelu Ascend P1 se nijak nezadrhávalo. Právě sekání byl častý problém dřívějších nadstaveb, které Huawei používalo. Otázkou zůstává, kdy Huawei své nové prostředí nasadí. Prvním modelem, který se nového prostředí dočká, by měl být právě Ascend P1. Další modely budou následovat. Jak se vám EmotionUI líbí? Ocenili byste možnosti personalizace či přítomnost profilů? A co „neexistující“ menu, chybělo by vám?

Diskuze ke článku
jaku1232
preco na videu vyzera to prostredie uplne inac ako na obrazkoch ? a da sa zvolit ci chcem cisty android alebo tu ich nadstavbu lebo viem ze na nejakom huawei sa to dalo ale nie pri tejto verzii toho ui :D
tybo
Takové horší MIUI:D
Tom
Bude se to prostředí dát aplikovat i na starší modely Huawei telefonů? Např. G300 apod.
marciegy
uz asi rok pouzivam MIUI rom ku, na prvy pohlad vyzera emotion UI tak isto.
vobec mi nechyba hlavne menu nakolko vsetky skratky ktore pouzivam mam na obrazovke
oproti cistemu androidu mam ovela viac moznosti nastaveni podla vlastneho vkusu co sa tyka
malych detailov,vyzoru,efektov.....
Nakolko MIUI je da sa povedat najuspesnejsia medzi Rom kami
podla mojich skusenosti ma velmy rychle rakcie, vydrz baterie je ovela lepsia, nezabera vela pamete...
Podla mna by Huawei spravilo velky krok vpred ak by sa drzalo touto cestou
smerom k emotion UI ci uz sa jedna o napodobninu MIUI, urcite by ziskalo vela zakaznikov.
aj ja cakam na podrobnu recenziu d1 quad xl dufam ze tam tiez daju UI.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze