Vyzkoušeli jsme nadějné Oppo Find 5 s FullHD displejem: první dojmy

7

Na tiskové konferenci společnosti Lion Mobile, která se zabývá distribucí a servisem čínských smartphonů v České republice, jsme měli možnost si krátce vyzkoušet špičkový model Oppo Find 5. Jaký na nás udělal dojem tento smartpohne, který má sílu zatopit vlajkovým lodím u nás známějších značek?

Činský výrobce Oppo představil svou novou vlajkovou loď Find 5 v polovině prosince loňského roku. Již tehdy vzbudil tento model obrovské pozdvižení, nejedná se o žádnou levnou čínskou kopii, ale o špičkový smartphone, který nabízí špičkové parametry, a to za mnohem nižší cenu, než za kolik to zvládnou zavedené značky. Zprvu se zdálo, že Oppo nabídne Find 5 pouze na domácím čínském trhu, a evropští zákazníci tak budou mít smůlu. Na konci května však otevřel výrobce svůj oficiální evropský internetový obchod.

Pokud máte předsudky vůči čínskému zboží, Find 5 vás vyvede hodně rychle z omylu. Jeho tělo je vyrobeno z jednoho kusu polykarbonátu, čímž se podobá Lumiím od Nokie. Proti nim však má ostře řezanější rysy, které mu sluší a přidávají na eleganci. My jsme si měli možnost vyzkoušet bílé provedení a subjektivně musíme říct, že bílá mu skutečně sluší.

Poznávacím znamením jsou ostře řezané rysy těla o rozměrech 141,8 × 68,8 milimetrů. V pase má 8,9 milimetrů, což je velmi příjemná hodnota, hmotnost se vyšplhala na přijatelných 169 gramů navzdory tomu, že telefon skrývá pod povrchem ocelový rám. Telefon dobře padne do ruky a kapsu vám rozhodně neutrhne. Přesto si však pětipalcová úhlopříčka displeje v kombincaci s velkým hranatým tělem vybírá svou daň v tom, že se při ovládání neobejdete bez obou rukou. I s velkou rukou se jednoručně ovládá dost těžko a spíše si vyvrátíte palec než abyste dosáhli bez přehmatávání na celý displej.

Na levém boku telefonu najdete vypínač a šuplíček pro SIM. Ten se otevírá pomocí špendlíku, který naleznete v balení. Na pravém boku je pak podlouhlé tlačítko regulace hlasitosti. Ovládací prvky doplňuje trojice dotykových tlačítek pod displejem. MicroUSB konektor našel své místo na spodním okraji a 3,5 jack na horním. Celkově mám pro konstrukční zpracování jen slova chvály. Vše dokonale lícuje a ani při silném stisku z něj nevyloudíte ani sebemenší zavrzání.

Hardware: úchvatný displej a rychlé čtyřjádro

Nejsilnější zbraní Oppo Find 5 je bezesporu jeho IPS displej, který nabízí na pětipalcové úhlopříčce rozlišení 1920x1080 pixelů (Full HD) , což dává jemnost úchvatných 440 ppi. Pouhým okem nemáte šanci postřehnout jednotlivé pixely. Barevné podání je na velmi dobré úrovni a barvy jsou živé. Stejně tak jsou i bezproblémové pozorovací úhly, které jsou dostatečně široké. Jak si displej poradí s prudkým sluncem jsem však neměl možnost vyzkoušet.

Pod kapotou tepe dnes již starší čtyřjádro Qualcomm Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 GHz a grafický čip Adreno 320, který doplňuje 2 GB RAM. Méně radosti však už skýtá pohled na interní paměť, která má v nižší verzi kapacitu 16 GB a není možné ji rozšířit pomocí paměťových karet. Pro náročnější uživatele pak výrobce nabídne dvojnásobnou kapacitu.

Telefon běží na starším Androidu 4.1, což je celkem škoda. Výrobce si však jeho vzhled celkem dost upravil. Pokud se vám nelíbí TouchWiz od Samsungu a připadají vám jeho ikonky jako dětské omalovánky, tak u Oppo je to ještě několikanásobně horší, na základních obrazovkách najdete i widgety podivných, rádoby moderních tvarů. Jinak je však systém dobře odladěný a na rychlém hardware běhá jako hodinky. Nikde nic nedrhne a reakce jsou bleskurychlé.

Z dalších funkcích bych mohl ještě zmínit rychlá mobilní data HSDPA, HSUPA, HSPA+, HSPA+42. Dále nabízí Wi-Fi ve verzích 802.11a/b/g/n Wi-Fi (802.11n 2.4GHz a 5GHz) s funkcemi Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0 s A2DP. Nechybí ani NFC a výrobce dokonce k telefonu přidává dva NFC tagy.

Co se týče fotoaparátů, zadní má rozlišení 13 Mpx, autofokus, objektiv s clonovým číslem f/2.2 a duální přisvětlovací LED diodu. Oppo se chlubí, že jeho fotoaparát přichází jako první s hardwarovou podporou HDR. Dále třeba nabízí sériové snímání, které dokáže pořídit 100 snímků během pouhých pěti vteřin. Video je zaznamenáváno v rozlišení 1920 x 1080 pixelů a 120 snímky za vteřinu. Kromě zadního disponuje Find 5 i přední kamerou s rozlišením 2 Mpx.

Takto výkonný smartphone se neobejde bez dostatečně kapacitní baterie, dodávaných 2500 mAh je sice dostatečných, ale na hranici.

Technické parametry Oppo Find 5

Kompletní specifikace
Konstrukce141,8 × 68,8 × 8,9 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2013, 9 500 Kč
Diskuze ke článku
mar
Před rokem by byla cena OK dnes ,už je to na hraně,protože třeba nexus 4 se dá pořídit do 8000kč a je na tom podobně(řekl bych že jen HD rozlišení je dle mého naopak výhodou,protože nemusí zpracovávat full hd rozlišení což se projeví například u u her,kde Vám to dá více FPS)...možná by stačilo napsat,že nexus 4 bude výkonově zastarávat pomaleji ,protože nepotřebuje výpočetní výkon na full HD.Konkurencí také je NEXUS 5(dá se přes asistovaný nákup pořídit s Německa do 10000kč).Dále i unás se dá pořídit XIAMI MI2(ano má jen 4,3 palce a HD )také do 10000kč.V relaci 8- 10000kč je,slušný výběr a dnes,už to za ty peníze má docela těžké.
0547
Za 9.500,- a bez podprory LTE? Tak to je vážně FAIL!
Pavel K.
1 920 × 1 080 px, 120 FPS WOW to nezvadne ani včera přestaveny Snapdragon 805... Oppo umí 120fps jen v 480p...
iOSHater
Chystáte se také zabývat dalšími čínskými značkami jako jsou Zopo, Lenovo, i-New a podobně? Taky se jednání o zajímavém kousky s dobrou cenou a výbavou. Například dobrého typy na recenzi jsou Zopo C2 nebo Lenovo P780.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze