Vyzkoušeli jsme jak fotí Nokia Lumia 920 s aktualizací Portico

51

Aktualizace Portico "koluje" po světě již od ledna letošního roku. Kromě přínosu týkajícího se zvýšení výkonu bude nejvíce uživatele zajímat citelné zlepšení snímků, a to za denního světla. Dosavadní výsledky před aktualizací zatím nebyly nijak oslnivé, a daly se označit jako průměrné. Jak fotí Nokia Lumia 920 nyní?

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

Recenze Nokia Lumia 920 – Finský návrat na vrchol

V recenzi na Nokii Lumia 920 jsme byli vcelku spokojeni s fotografiemi pořízenými za nočních či horších světelných podmínek. Už tehdy jsme věděli, že potenciál a prostor pro růst tady je. Nokia jasně řekla, že za horšího světla nemá jen tak konkurenci. Ovšem na jedné straně zabodovala, na druhé straně výrazně pohořela. Snímky za denního světla postrádaly větší ostrost i detaily. Specifikace fotoaparátu přitom nasvědčují tomu, že bychom měli očekávat ultimátní snímky. Rozlišení je 8,7 megapixelů, nabídne objektiv s clonovým číslem f/2.0 a přítomnost optické stabilizace při pořizování videí. Jak bylo ale názorně vidět, nejdůležitější je postprocessing a následné zpracování zachycených informací, a zde to za dobrého počasí nebylo paradoxně nijak slavné. Proto všichni očekávali aktualizaci Portico, která měla snímky výrazně zlepšit.

Podle prvních snímků nezbývá než souhlasit a říct, že kvalita snímků se výrazně zlepšila. Aktualizace Portico dává snímkům pořízeným za denního světla nový dech. Snímky jsou ostré a nepůsobí už "rozmazaně". Zvedla se i datová velikost snímků. I přes zlepšenou kvalitu ale nevyřkneme verdikt, že snímky se řadí mezi špičku. Za denního světla se nyní jedná o lepší průměr, ale například v redakci testovaný Huawei Honor 2 s výrazně nižší cenovkou fotí lépe.

O chlup se zlepšila i kvalita snímků za nočních podmínek a horšího světla. Detaily jsou vskutku nadprůměrné a tady neváhám říct, že fotky patří k špičce a těžko budeme hledat telefon, který by Lumii mohl v této disciplíně konkurovat, snad až na HTC One. Úroveň šumu je přijatelná, i přes nedostatečné světlo jsou navíc snímky relativně ostré.

Ve zhoršených světelných podmínkách a interiérech Lumia 920 stále exceluje
Na některých snímcích si lze všimnout neostré oblasti v levé části
Za denního světla jsou snímky velmi dobré, přesto vzdálenější scéna není příliš ideálně vykreslena a pochválit stále nelze ani prokreslení jemnějších předmětů, typicky například větví
Barevné podání snímků je znamenité, případně je zde tendence k výraznější saturaci barev

Zhodnocení

Bez delšího přemýšlení mohu říct, že Portico přineslo zlepšení snímků ať už za denního světla, tak za nočních podmínek a Lumia 920 konečně fotí tak, jak by odpovídalo cenovce, za kterou se prodává. Zejména noční snímky jsou výborné, a i v ostatních oblastech je vidět zlepšení. Stále jsou zde však rezervy, a to za dobrých světelných podmínek. Detaily by mohly být lepší. Lumia 920 stále bojuje s vykreslováním vzdálenějších scén, nebo také jemných blízkých předmětů, typicky větví stromů. Modré nebe navíc často obsahuje artefakty způsobené odšumovacím algoritmem. Pořízení snímku by mohlo být také rychlejší, ostření totiž nijak svižné není. Snad se s další aktualizací dostaví další kýžené zlepšení. A co vy, jak novou aktualizaci a snímky hodnotíte?

Diskuze ke článku
Velda
Nechi rýpat, ale testujete tedy opravdu fotoaparát a nikoli nějaký nový 3D engine? :-)

Jinak doufám, že s tím algorYtmem jenom zkoušíte naši pozornost. V opačném případě musím upozornit, ža takový algoritmus a Rytmus života jsou dvě naprosto odlišné věci. :-)
Orion
Ty fotky jsou TOP.
Gilgameš
Nádhera!
Peule
Tak to poráží HTC One s těmi úžasnými ultrapixely už na první pohled...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze